Skocz do zawartości

[rower] MTB XC do 3500

ditom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do maratonów bierz FLXa - nic lepszego za te pieniądze nie kupisz i nie ma co bać się "węgla", ja dużo bardziej obawiam się teraz jazdy na alu... nawet obręczach. Napęd systematycznie będziesz zmianiac na lepszy a i amory w tej klasie cenowej nie powalają, wiec czy to tora, dart czy nawet recon coil ( powierzny lepszy ale i tak daleko mu do "ideału" ) - strata niewielka.

Napisano

sivydym nie wrzucaj darta, recona i tory do jednego worka :D. My wiemy że ujeżdżałeś wszystkie najlepsze amortyzatory, ale o tych najtańszych takich jak dart pojęcia chyba nie masz :P On się wygina na wszystkie strony jak by z plasteliny był :P Ok recon idealny nie jest, ale dart to najgorszy chłam :D. Ty pewnie zmierzasz do tego że autor tematu i tak na reconie nie poprzestanie, może tak może nie, ale weź po uwagę to że tego recona można za jakieś pieniądze sprzedać i wesprzeć się w ten sposób w kupnie czegoś lepszego. Nowy dart jest mało warty, używany nic nie jest warty.

Napisano

Ale zawsze może się zdarzyć że gdzieś kamień odpryśnie, albo się przewrócimy. W alu bedzie wgniot, a w carbonie dziura? Ja nie twierdzę że tak musi być, ale tak mi się wydaje. Fajnie by było jak by ktoś kto na carbonie jeździł sie wypowiedział.

Co do carbonu, jest to materiał który jest bardziej trwały niż większości się wydaje. Przy uderzeniach carbon się odkształca a po chwili wraca do poprzedniej formy, naprawdę sporo trzeba się napracować żeby zrobić dziurę w ramie carbonowej a do tego jest bardzo lekki więc jak ktoś ma okazję kupić tanio ramę carbonową to niech się nie zastanawia.

A co do amortyzatora to nie ma się co spierać recon czy tora bo i tak między nimi jest nie wielka różnica... do ewentualnej ramy carbonowej wrzucił bym coś klasy R7, Reby a najlepiej Foxa choć to już większy wydatek ale wart wydanej kasy.

Napisano

sivydym nie wrzucaj darta, recona i tory do jednego worka :D. My wiemy że ujeżdżałeś wszystkie najlepsze amortyzatory, ale o tych najtańszych takich jak dart pojęcia chyba nie masz :P On się wygina na wszystkie strony jak by z plasteliny był :P Ok recon idealny nie jest, ale dart to najgorszy chłam :D. Ty pewnie zmierzasz do tego że autor tematu i tak na reconie nie poprzestanie, może tak może nie, ale weź po uwagę to że tego recona można za jakieś pieniądze sprzedać i wesprzeć się w ten sposób w kupnie czegoś lepszego. Nowy dart jest mało warty, używany nic nie jest warty.

aktualnie posiadam w swoim Darta 3 i nie jest tak źle jak mówisz ;P

fakt że staram się jak najszybciej uzbierać na jakiegoś sida.

Dart to jest taki amortyzator żeby coś było. Taka podstawa.

Za to budowę ma banalną

Co do carbonu, jest to materiał który jest bardziej trwały niż większości się wydaje. Przy uderzeniach carbon się odkształca a po chwili wraca do poprzedniej formy, naprawdę sporo trzeba się napracować żeby zrobić dziurę w ramie carbonowej a do tego jest bardzo lekki więc jak ktoś ma okazję kupić tanio ramę carbonową to niech się nie zastanawia.

A co do amortyzatora to nie ma się co spierać recon czy tora bo i tak między nimi jest nie wielka różnica... do ewentualnej ramy carbonowej wrzucił bym coś klasy R7, Reby a najlepiej Foxa choć to już większy wydatek ale wart wydanej kasy.

Tak, zgadzam się z przedmówcą.

Widziałem jak było też porównanie ram, jak się uderzyło aluminiową młotkiem to powstawało średnie wgniecenie, a carbon powstawało małe i zaraz powracało do poprzedniej formy. Z tym że to był taki "czystoteorytyczny" test.

Niech decyduje. Zdania mamy różne. Jeden proponuje krossa drugi meride a jeszcze jakiś gianta.

Napisano

Dart nie za wiele rózni się ( w działaniu oczywiście ) od spreżynowego Recona, zaś Tora to tak od 90 kg w góre czyli jakikolwiek powierzny bedzie tu lepszy co nie oznacza dobry. Recon jak i First to dobre amory ale w swojej cenie i w sumie to chyba warto je przetestować podczas pierwszego sezonu, a później sprzedać i kupić coś innego. A te spręzynowe tak jak napisałeś od razu sprzedać, bo poźniej to już cięzko będzie tylko że tak to można zaraz po zakupie wypatroszyć cały rower bo zawsze coś nie tak. A na koniec może się okazać że założona jest topowa grupa, ale przez np źle założony łańcuch lub pancerze działa to koszmarnie - czyli ugrade tak ale sensownie przemyślany. Wracjąc do FLX to gdzieś mam nawet porównanie z warościami " sztywności" że ta rama przy swojej wadze 1200 z groszem jest sztywniejsza niż poprzedne Scale RC oraz np S-Works czy nawet Trek 9,9 SSL

Napisano

first to dobry amor ale sztywnoscia nie grzeszy, jest lepszy od darta ale do reby juz nie ma w ogole startu

na twoim miejscu kupilbym meride na v-kach , w przyszlosci zmienil kola na lzejsze , troche usprawnil naped i bedziesz mial leciutki rower na dobrej ramie ;)

Napisano

W amortyzatorach jestem kompletnie ciemny. Powiem tak. Nie obchodzi mnie jego budowa ani z czego jest zrobiony itp itd. Chcę żeby wybierał ładnie nierówności. Mam Gianta z 2008 roku na suntourze który zamiast wybierać dziury to mi wybija rower do góry i kilkakrotnie sie na nim omal nie zabiłem....... Także jedyne co mi trzeba jesli o amor chodzi to to żeby DZIAŁAŁ xD Coraz bardziej myślę nad Krossem .....

Zapomniałbym zapytać jaki rozmiar ramy brać pod 175 cm wzrostu?

Napisano

W amortyzatorach jestem kompletnie ciemny. Powiem tak. Nie obchodzi mnie jego budowa ani z czego jest zrobiony itp itd. Chcę żeby wybierał ładnie nierówności. Mam Gianta z 2008 roku na suntourze który zamiast wybierać dziury to mi wybija rower do góry i kilkakrotnie sie na nim omal nie zabiłem....... Także jedyne co mi trzeba jesli o amor chodzi to to żeby DZIAŁAŁ xD Coraz bardziej myślę nad Krossem .....

Zapomniałbym zapytać jaki rozmiar ramy brać pod 175 cm wzrostu?

18"

Zarówno z First Aira jak i z Recona będziesz zadowolony.

Napisano

Ja też bym wybrał meride, nie ma co się bać carbonu bo technologicznie proces poszedł bardzo do przodu i to nie jest już ten sam carbon co kiedyś na początku gdy go "wymyślono" i zaczęto stosować w rowerach.

Pracuję w sklepie i przemiał rowerów i ram carbonowych jest duży i mało jest reklamacji i problemów z tymi sprzętami.

Rama fajna na rozbudowę w przyszłości.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Alojz jak masz problem że wzrokiem to marsz do okulisty. Ale nam na forum odpuść te kulfony, zacznij używać normalnej czcionki!

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam planuje sobie kupić rower MTB .Mam paru faworytów, proszę specjalistów o rzeczowe wypowiedzi :)

http://sklep.sportpr...white-2011-/363- Typ nr 1, który wygrywa, waga 11.9 kg, tylko nie wiem czy to nie pomyłka bo model z 2012 waży już 12.4, gdzieś tam na zagranicznej stronie waga tego modelu to 12.9, ale tylko jedną stronę znalazłem z nim...

http://sklep.sportpr...al-red-2011/173 -Nr2.

http://sklep.sportpr...black-2012/1686-nr.3 Niestety bez podanej wagi. A wiadomo, że chcę najlżejszy model :)

http://sklep.sportpr...eBlack-2011/860-nr.4 też bez wagi.

To tyle, oczywiście proszę o jakieś wasze typy . Dzięki i pozdrawiam rowerzystów :)

Napisano

Nie wiem jakie są kryteria typowania, ze względu na geometrię i własności jezdne jak dla mnie Trek, przecież nie wezmę nwet lepiej wyposażonego roweru jeśli mi nie pasuje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...