Skocz do zawartości

[rower] MTB XC do 3500

ditom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Amortyzator Recon nie sprawi roznicy w uzywaniu zadnej porownujac do XC30. Chyba tylko pod katem serwisowania ktore mu trzeba bedzie robic 3 razy czesciej niz XC30. Tak to wygląda ten "zdecydowanie lepszy osprzet". Ale jak przeciez jak tylko ktos zobaczy (nie do wszystkich to skierowane) ze w jednym jest SLX a w drugim Deore to juz jest Wow... Mowie tutaj o manetkach i przerzutkach. Tylko jak napisalem wczesniej roznicy miedzy dzialaniem jednych a drugich nie ma zadnej, czego nie mozna powiedziec o klasie wyzszej czyli XT (jaką ma z tyłu Expert) gdzie juz zaczyna sie robic przepasc. A to ze taki sobie Recon ma powietrzna komore to zaden szal. Ale tez jak niektorzy widza ze amor jest powietrzny to juz mysla ze złapali pana boga za nogi...

XC30 to dawna Tora! Różnica jest ogromna nie tylko w działaniu ale i w masie bo aż 0,5kg! A jeżeli dla Ciebie różnica w działaniu Recon vs XC30 jest mała to słów mi brak.

Dla Ciebie widzę że liczy się tylko ten Xt z tyłu :D myślisz że jak manetki działają tak samo, to ten Xt coś da?? Gwarantuję Ci że przerzutki z tyłu w tym wypadku nie zrobią żadnej różnicy a amortyzator ogromną.

Ale co tam, zobaczyłeś XT z tyłu hamulce SLX i poczułeś się jak byś złapał Pana Boga za nogi :D

@Kubek20 A Twoim zdaniem rama Treka 6700 nadaję się do rozbudowy?

Napisano

A niby która rama z wyżej wymienionych jest z Polski? :o A co do tej Meridy to nawet bym się nie zastanawiał bo nie od dziś wiadomo że jak komuś zależy na ramie to ten model jest okazją.

Radeks23 a według Ciebie ta rama Treka jest zła?

Napisano

@Kubek20 Uważam że 6700 to świetna rama, ale 19" waży ponad 2kg :D Pytam o nią bo napisałeś " jeśli rama alu waży powiedzmy 1800-1900 g to wątpię żeby nadawała się do rozbudowy" więc się zdecyduj :P

Ale jeżeli rama jest sztywna i mocna to nawet jak tyle waży to warto na niej budować rower marzeń, zwłaszcza jak geometria jest Ok, a Trek moim zdanie ma Bardzo OK geometrie :D Poza tym różnice w masie na ramach aluminiowych to 300-400g, na ciężkiej ramie i tak i tak można zbudować lekki szybki rower, chyba że ktoś ma manie lekkości:D to co innego :D

Napisano

Ok czyli jeśli według Was ten carbon jest lepszy od alu to raczej kwestia wyboru jest już rozwiązana. Powiedzcie mi jaki rozmiar ramy w tej Meridzie dobrać do mojego wzrostu 175 cm? I jeszcze pytanko co sądzicie o tych obręczach ?

Napisano
. Bardzo bym Was prosił o informację ( może sami korzystacie z ich rowerów ) jak wygląda u nich jakość wykonania ram i czy ta niska cena powinna mnie odstraszyć czy bardziej zachęcić. Wole o klasę wyższą ramę i amor a o 2 klasy niższy osprzęt. Pozdrawiam i wielkie dzięki za zainteresowanie ! ! ! ! !

Ja mam taką ramę, jest ona moim skromnym zdaniem bardzo dobra, jakość wykonania znakomita, do niczego nie mogę się przyczepić, mały plus za gładzone spawy, no i w końcu jest sztywna i geometria bardzo mi pasuje :D

A jeśli chodzi o cenę, to katalogowe wynosi ona 700zł, to chyba normalna cena. A wynosi ona tyle, bo tyle jest warta rama ważąca około 1800g. Ramy Speca, Treka, Gianta które tyle ważą też są tyle warte ale oni ich nie sprzedają osobno, sprzedają jedynie te nieco lżejsze, Giant XTC albo Trek seria 8000 i za te kilka gram mniej płaci się dużo więcej $ :)

Napisano

Ale co tam, zobaczyłeś XT z tyłu hamulce SLX i poczułeś się jak byś złapał Pana Boga za nogi :D

Nie nie. Wrecz przeciwnie. To Ty zobaczyles SLX i średniego Recona i myslisz ze zlapales pana boga za nogi. Reszte sam sobie dopowiedz...

Napisano

Toć ten średni recon jest dużo lepszy od XC30:D Człowieku co Ty pijesz ? :P

Ja napisałem że A8 ma cały osprzęt o klasę lepszy ale od Tamtego Gianta :P A Ty chyba znowu coś źle przeczytałeś :P

Nie mniej uważam też że A8 to lepszy rower od Experta mimo że kilka mało istotnych rzeczy ten 2 ma lepszych.

Ale najważniejsza jest rama i amortyzator tak? Aspekt ramy pomijam, zostaje amortyzator, resztę sam sobie dopowiedz....:D

Napisano

Ja mam taką ramę, jest ona moim skromnym zdaniem bardzo dobra, jakość wykonania znakomita, do niczego nie mogę się przyczepić, mały plus za gładzone spawy, no i w końcu jest sztywna i geometria bardzo mi pasuje :D

A jeśli chodzi o cenę, to katalogowe wynosi ona 700zł, to chyba normalna cena. A wynosi ona tyle, bo tyle jest warta rama ważąca około 1800g. Ramy Speca, Treka, Gianta które tyle ważą też są tyle warte ale oni ich nie sprzedają osobno, sprzedają jedynie te nieco lżejsze, Giant XTC albo Trek seria 8000 i za te kilka gram mniej płaci się dużo więcej $ :)

Rama Gianta XTC to to samo co rama Krossa A8 (kinesis). Różnią się tylko napisem :)

Ja mam A4 17" waga 1674g i jest bardzo sztywno :)

Napisano

Toć ten średni recon jest dużo lepszy od XC30:D Człowieku co Ty pijesz ? :P

Posłuchaj gów....rzu. Nie zycze sobie takich tekstow do mnie. Mozesz sie tak zwracac do dzieciakow w swoim wieku ale nie do mnie. Jesli nie stac Cię na rzeczową dyskujsię poza tekstami tego typu to nie odzywaj sie wcale.

A apropos roznic pomiedzy A8 i Expertem to w tym pierwszym poza ledwie lepszym amortyzatorem praktycznie cała reszta tych "nieistotnych rzeczy".

Napisano
Rama Gianta XTC to to samo co rama Krossa A8 (kinesis). Różnią się tylko napisem

Rozumiem kolego, że jeździłeś na XTC i A8?

A ta ramka w meridzie jest naprawdę świetna. Kolega posiada rower na niej złożony, miałem okazję sporo na niej pojeździć i brałbym bez zastanowienia :)

Napisano

Rozumiem kolego, że jeździłeś na XTC i A8?

Ja w dłoniach miałem tylko A8.

A to że te rowery mają taką samą ramę wiem od kumpla (z tym ze on mowil o A8 z sezonów 2007-2009, teraz mogly sie zmienic)

Napisano

@Peterb079

Musiałem tak napisać bo uważam że wszystko Ci się miesza (znowu) :P. I proszę, nie obrażaj mnie bo sprowadzasz dyskusję na strasznie niski poziom:)

Przykro mi że forsowana przez Ciebie teza Expert>A8 spełzła na niczym :) Expert ma jedynie lepsze hamulce, na różnice w reszcie osprzętu nie warto zwracać uwagi:) A ten amor nie jest ledwo lepszy, bo XC30 pod kimś kto waży 65kg najprawdopodobniej nie będzie działać tak jak należy. I co wtedy? Trzeba będzie wymienić amortyzator na taki który będzie się uginał właściwie. I za takiego średniego recona trzeba zapłacić ponad 1tyś zł. To może od razu lepiej kupić rower za 4.5tys zł :D

Jeszcze korba w Unibike jest niby lepsza, ma aluminiowy blat, Kross ma wszystkie koronki stalowe, wpływa to głownie na masę. Ale jak cały rower jest i tak dużo lżejszy, to po co sobie tym głowę zawracać :)

Hmmm koła w unie są nieco lżejsze, ale w sumie i tak dość ciężkie moim zdaniem za mała różnica żeby miło to przechylić szalę na korzyść Experta.

Kaseta, łańcuch lepsza w Krossie, mały drobiazg ale zawsze :D

I w końcu tylna przerzutka, wspomniana przez Ciebie klasa wyższa:P Ale nie będę tego już komentował.... :D

No i tak wygląda Twoja reszta osprzętu ;)

Napisano

Ja w dłoniach miałem tylko A8.

A to że te rowery mają taką samą ramę wiem od kumpla (z tym ze on mowil o A8 z sezonów 2007-2009, teraz mogly sie zmienic)

Tutaj masz takie porówananie Poloneza do Mercedesa klasy S. Kross nigdy nie dorówna Giantowi XTC amen.

Napisano

@up

Nie wiem jak to napisać żeby Cię nie obrazić, ale tak nie jest, to kompletna bzdura.

@elkaziorro

W 2008 ramy wszystkich leveli były takie same, ale ręki nie dam sobie za to uciąć ;)

Napisano

Tutaj masz takie porówananie Poloneza do Mercedesa klasy S. Kross nigdy nie dorówna Giantowi XTC amen.

szkoda ze giant jest jak apple. Duzo kasy idzie w marke. Giant proponuje nam za 1700zł rower z XCM i napedem klasy Tourney..

Napisano

Ja proponuje rzucić okiem na Cube Acid lub ltd z zeszłego roku. Co prawda amortyzator to najniższy Rock Shock ale z miękką sprężyną powinien się dobrze uginać ;)

Poza tym amortyzator XC30 to chyba właśnie następca Darta a nie Tory.

Napisano

Jak się uparłes na tego krossa to bierz, tylko po co? Nie lepiej mieć rower z ramą pod rozbudowę w przyszłości? Sorry ale jednak 1800 czy 1900g to nie jest szczyt marzeń a jednak 400g mniej da się odczuć i jest odczuwalne

Napisano
Poza tym amortyzator XC30 to chyba właśnie następca Darta a nie Tory.

Następcą Darta jest XC28 (nr przy modelu mówi o średnicy goleni)

@radeks23

Nie przeczę, że modele krossa nie różniły się od siebie, ale kolega adziopak napisał, że XTC i lvl A8 to takie same ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...