Skocz do zawartości

[amortyzator]Rock Shox Reba Race jak zmienić skok z 100 na 120 i czy nadaje się do ciężkiego XC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie mam pytanie. Jak zmienia się skok w amortyzatorze Rock Shox Reba Race Dual Air ze skoku 100 na 120. Wiem ze chodzi o rozebranie sprzętu i wyjęcie podkładki wtedy podniesie się o te 2 cm czy 1,5 .. 1,6 cm. Chodzi mi o jakieś szkice rysunki instrukcje albo filmiki. Oczywiście prosił bym też o fachową poradę na ten temat.

Mam też jeszcze jedno pytanie, czy ten amortyzator nadaje sie do takiego bardziej agresywnego wykorzystania, pytam bo w sumie jest to sprzet do xc jest dosyć masywny ale jedek lekki.

Napisano

Specem od Reby to ja jeszcze nie jestem, ale od jakiegoś czasu przesiadłem się na rowerek z takim amorkiem.

Odpowiem zatem tylko na drugą część Twojego pytania :) Tak RS Reba to amor stworzony pod XC. Świetna kompresja i tłumienie, sztywność, a co do wagi, może nie jest najlżejsza (szczególnie w opcji Race) ale są też zdecydowanie cięższe amory w tej klasie. Także wybór na pewno doskonały.

Co do serwisu musisz poczekać na wypowiedź kogoś bardziej kompetentnego niż ja :)

Napisano

To proste. Spuszczasz powietrze. Zdejmujesz dolne golenie odkręcając je imbusem i kluczem 10mm. Zdejmujesz zimering z dołu lewej goleni (tej z powietrzem) po czym ciągnąć za pręt wyciągasz całe bebechy. Wtedy widzisz czy w ogóle są tam jakieś podkładki, które można usunąć. Wyjmujesz podkładki. Składasz górną goleń do kupy zalewając ją 5ml oleju 5W. Po wszystkim zalewasz dolne lagi po 15ml oleju 15W.

Napisano

A ja bym nie powiedział że ten amor nadaje się do AGRESYWNEGO xc znajomemu w drugim sezonie użytkowania na większych kamykach wybiło uszczelkę z lewej goleni być może przypadek losowy, ale jednak...

Napisano

To że wybiło mu uszczelkę to nie znaczy że ten amor się nie nadaje. Równie dobrze mogło by mu ją wybić w Fox'ie 40. Mi to się stało w Magurze Durin przy wcale niezbyt intensywnym użytkowaniu.

Napisano

w najbliższym czasie planuję zmienić skok z 80mm na 100mm.. chciałem się zapytać czy konieczna jest przy tym wymiana uszczelek na nowe? i jakby się ktoś orientował ile oleju w przybliżeniu potrzebowałbym na taką operacje...

Napisano

Wymiana uszczelek nie jest konieczna, no chyba że są zużyte, lub reba przepuszcza powietrze (to wtedy wymiana o-ringów), jeżeli wszystko z uszczelkami okej to nie ma potrzeby wymiany.

Jeżeli chodzi o ilość oleju to zapoznaj sie z tym:

Napisano

Reba ma bardzo prostą konstrukcje, jak wszystko zrobisz tak jak na filmikach które Ci wyżej pokazałem to nie masz czego sie bać. Przy zmianie skoku z 80mm na 100mm dodatkowo wystarczy tylko pozbyć się jednej podkładki i to cała filozofia. Dasz rade to nic trudnego.

Napisano

To że wybiło mu uszczelkę to nie znaczy że ten amor się nie nadaje. Równie dobrze mogło by mu ją wybić w Fox'ie 40. Mi to się stało w Magurze Durin przy wcale niezbyt intensywnym użytkowaniu.

No tak datego mówię że być może to przypadek losowy jednak o czymś świadczy. A Magura durin za pancerniaka nie uchodzi odsyłam do linku :)

Napisano

Nie świadczy o niczym podobnie jak połamane Avy czy pęknięty Army. Jeżdżę bardzo ostro nie oszczędzając amora w ogóle, mam 82kg i Reba działa jak działała.

Napisano

Reba da radę. Jeździłem na Rebie SL cały zeszły sezon, bardzo agresywnie - góry, wyścigi, skoki... ważyłem wtedy 82-85 kg. i kompletnie nic się nie stało. Reba jest w stanie idealnym. Pozdrawiam.

PS. Dodam tylko, że kumpel jeździ też na takiej Rebie (100mm), waży 120kg, i też się nic nie dzieje. Wcześniej katował jakiegoś Bombera i co dwa tygodnie był w serwisie. Wnioski wyciągnijcie sami.

Napisano

Reba jest bardzo porządnie zrobiona. Ja tez już nie raz słyszałem że ten sprzęt wytrzyma nie jedno. Moi koledzy nawet używają ten widelec w 4X i też daje rade bez problemów.

Kolega tam wyżej pytał jakie mam kółeczka; otóż mam Mavic Cross Ride uzbrojone w opony Maxxis Ardent 2.25 i tarcze Avid 185 przód 160 tył.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...