gobi12 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Hej! Jako, że to mój pierwszy post to serdecznie witam wszystkich użytkowników forum. Pod koniec marca planuje zakupić rower. Jako, że nie mam kompletnie pojęcia o markach rowerów liczę na Waszą pomoc. Na zakupy mam odłożoną kwotę około 1100 złotych, z czego do 900 złotych planuje wydać na sam rower, zaś resztę na osprzęt (kask, jakaś ochrona przed kradzieżą). Ze względu, że przez większość roku mieszkam w mieście to najczęściej będę jeździć po ulicach, chodnikach, ścieżkach rowerowych, jednak rower musi się nadawać do jeżdżenia po polnych drogach, ścieżkach w lesie, drogach szutrowych. Intensywność jazdy to 2-3 razy w tygodniu, jednorazowo do 40 km, ale rower musi się nadawać do tego, żebym w piątek mógł wsiąść na niego i pojechać na wieś jakieś 120 -150 km. Kolejną sprawą, na której mi zależy, to żeby postawa do której przyjmowania zmusza rower, jak najmniej obciążała kręgosłup. Fajnie by też było, gdyby rower dobrze się rozpędzał, bo ostatnio miałem nieprzyjemność jeździć na takiej krowie, na której ucieczka przez małym kundlem była porównywalna do zdobycia Mt. Everestu. Nie interesuje mnie jazda wyczynowa, czy jakieś triki, tylko i wyłącznie relaks, no może jakieś trochę dłuższe wycieczki weekendowe. Plusem byłoby, gdyby do roweru dało się w przyszłości zamontować sakwy. Raczej nie zależy mi na wyglądzie samego roweru. Jeszcze się zastanawiam czy chcę rower nowy czy używany, więc prosiłbym o podanie czegoś z obu kategorii, żebym mógł się zorientować jaka to będzie różnica. Dodam jeszcze, że mam 186 cm wzrostu i ważę 82 kg. Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
nemo2009 Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Na takie zapotrzebowanie najlepszy byłby rower krosowy.Zaproponowałbym Tobie Rometa Orkan 2.0,ale on kosztuje około 1100 zł(nowy).Jest jescze Orkan 1.0,ten ma napęd 21 biegowy.Może wystarczy. Zaproponuję jeszcze Romet Wagant 1.0.Masz w nim zamontowane wszystkie sprzęty na długie podróże(oczywiście oprócz sakw).
gobi12 Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 Hej. Znalazłem Orkana 2.0 w bardzo niskiej cenie: http://otomoto.pl/trekking-rower-arkus-romet-orkan-2-0m-B210449.html dla porównania: http://allegro.pl/rower-romet-orkan-1-0-dodatki-wyprzedaz-i2171513568.html Gdzie tkwi haczyk? Natknąłem się też na rower Evado 1.1: http://trybik.pl/evado-1-1-men-2011.html# Co o nim sądzicie? Czy byłaby w przyszłości możliwość dołożenia do niego jakichś lekkich sakw? A co byście mi polecili z rowerów używanych do 900 / 1000 zł?
nemo2009 Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Trekking ROWER ARKUS ROMET ORKAN 2.0M, 2011r. - otomoto.pl Ten jest odpowiedni dla Ciebie(rama 19"),ma dobry napęd.Jeśli będziesz dbał o niego,to odwdzięczy sie długą pracą. ROWER ROMET ORKAN 1.0 dodatki, WYPRZEDAŻ! (2171513568) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Rama 17",za mała do Twojego wzrostu,napęd gorszy. A co byście mi polecili z rowerów używanych do 900 / 1000 zł? Rowerów używanych nie polecam,niech się inni wypowiedzą.
eskimer Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Ten jest odpowiedni dla Ciebie(rama 19") Mimo, że słabo znam się na rowerach, to po własnych doświadczeniach NIGDY przez internet nie polecałbym komuś rozmiaru ramy roweru jaka będzie dla niego dobra. Człowiek nie podał nawet długości nogi, a wiem że jak się przymierzałem do ram w sklepie, że to również jest szalenie ważne. Dziwi mnie też Twoja pewność, bo z czysto teoretycznego punktu widzenia (z tabel podanych w necie) na wzrost 186 cm wskazują ramę 22. Rozumiem, że masz swoje doświadczenia, a po nich masz swoje preferencje, jednak ja życzliwie polecałbym żeby człowiek poszedł do sklepu i zobaczył jak wygląda owa "19".
nemo2009 Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 jednak ja życzliwie polecałbym żeby człowiek poszedł do sklepu i zobaczył jak wygląda owa "19". Niestety rama ramie,nierówna.Dużo zależy od tego jak przebiega w ramie górna rura.Na pewno lepiej jest sie przymierzyć do roweru w sklepie,do konkretnego modelu.Jednak nie każdy ma taką możliwość,mieszkając na wiosce lub małym miasteczku,gdzie nie ma sklepu z rowerami lub jest jeden z trzema rowerami na krzyż. Może autor tematu poda długość nogi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.