rzezniol Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Witam Mam dziwny problem ... a ze robie ghetto tubless poraz pierwszy wiec pytam . Sprawa ma sie tak: Koło - Mavic CrossRide Opona - Rubena Scylla Top Design (zwijana) Zestaw uszczelniający : Rubena (tani a ma wszystko co potrzeba) http://www.sklepna5.pl/velotech/miniaturki/141.jpg I teraz tak ... wszystko niby OK założyłem opaske, na mydlinach ułożyłem opone. Nalałem mleczka (przez wentyl tak mi było łatwiej), mimo że Rubena stwierdza za te 100 ml jest na 2 opony ja wlałem 70 ml i zostawiłem 30 ml na dolewke ( do drugiego koła będę wlewał Stana bedzie mały test porównawczy) Napompowałem koło, "poszejkowałem" jak na filmach instruktażowych (niemal nadgorliwie bo szekowałem w każdej wolnej chwili ) ... Niby się wszystko ładnie uszczelniło - nigdzie nie puszcza bombelków ale ... Jak nabije koło do 3 atm. to po nocy mam 2 atm, nabiłem znowu do 3 at, i znowy po nocy 2 atm ... Zostawilem te 2 atm, mierze po kolejnym dniu i nadal jest 2 atm. Nabiłem do 3 atm i historia sie powtarza po nocy 2 atm ... WTF ? Bawił się ktoś z taką przypadłością ? Pozdro
leo2 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Po prostu musisz zrobić ze 100km żeby się całkowicie uszczelniło.
enduroriderPL Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Dokładnie tak, a prawdziwe ghetto tubeless robi się z dętki
rzezniol Napisano 10 Lutego 2012 Autor Napisano 10 Lutego 2012 :-) No nic będę sobie kręcił kołem bo na zime nowego sprzętu szkoda. 2 osoby mówią to samo więc przyjmę to za prawidłowość. Co do prawdziwego ghetto, na poczatku chciałem zrobić na dętce ale... Wchodze do sklepy zaczynam zagadywać o dętki, mleczko a sprzedawca wyciąga zestaw rubeny i mowi ze sprzeda mi go za 45 zeta. To go kupilem w końcu to cały zestaw za cene wentyli do tubless ... Przynajmniej teoretycznie zestaw z opaską ma szanse wytrzymać kilka opon. Zakladanie opony na dociętą dętkę może być mocno utrudnione i może się skończyć koniecznością wymiany dętki przy każdej zmianie opony. Dziś robie drugie koło na mleczku od Stana zobacze jak wyjdzie. Pozdrawiam TapaTtalk'nięte z Andka
kubek20 Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Po za tym Crossrid'y mają dziury na wentyl samochodowy i możliwe że w tym miejscu też ucieka
pomirot Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Proponuję nalać wody do wanny, napompować oponę na 4atm i zobaczyć w którym miejscu poszcza bąki. Jeśli będzie na ściankach opony, to nie ma się co stresować. Wylać wynalazek, który masz i zalać Stanem- 10 min. i po robocie. Jeśli natomiast puszcza w innym miejscu, to masz być może więcej zabawy. Może być nieszczelna opaska, wentyl lub na rancie itp. itd. Ja jednak zacząłbym to wody w wannie U mnie się sprawdziło
rzezniol Napisano 10 Lutego 2012 Autor Napisano 10 Lutego 2012 Fakt w zestawie sa presty ale mają sporą gumową podstawe i dodatkowo jest uszczelka. W miejscu wentyla jest tyle gumy (podstawa, uszczelka, opaska) ze raczej powinno być szczelnie. Natomiast nakrętka jest z rantem ktory wchodzi w otwor w kole i kominek ustawia w osi otworu. Dziś wieczorem kukne jak sprawa wygląda w wannie :-). Pozdro TapaTtalk'nięte z Andka
Mod Team durnykot Napisano 10 Lutego 2012 Mod Team Napisano 10 Lutego 2012 Moje Rubeny (Charybdis) popuszczały przez cały okres użytkowania na Stanie ( 6 miesięcy). Jak nabije koło do 3 atm. to po nocy mam 2 atm, nabiłem znowu do 3 at, i znowy po nocy 2 atm ... Zostawilem te 2 atm, mierze po kolejnym dniu i nadal jest 2 atm. Nabiłem do 3 atm i historia sie powtarza po nocy 2 atm ... WTF ? Poprostu opona automatycznie ustawia właściwe ciśnienie..... Normalka, co w tym dziwnego?
rzezniol Napisano 10 Lutego 2012 Autor Napisano 10 Lutego 2012 Poprostu opona automatycznie ustawia właściwe ciśnienie..... Normalka, co w tym dziwnego? Bij mnie laciem... Ze niby jak ustawia ciśnienie? Automatycznie ? Jak dla mnie to szczelny układ powinien utrzymać tyle co mu się napompuje, jak nie trzyma to jest nieszczelny. Jedyne wytlumaczenie to jakie teraz przychodzi mi do głowy to mikrodziurki w boku opony. Jak ciśnienie spadnie to sie zaciskają i utrzymują reszte ciśnienia. Dziś to sprawdze w wannie. Pozdro TapaTtalk'nięte z Andka
Mod Team durnykot Napisano 10 Lutego 2012 Mod Team Napisano 10 Lutego 2012 Ja tam do wanny biorę co innego,ale każdy jest inny.... Rubena ma taki system ,który się nazywa SAP ( Self Adjusting Pressure) - ideą systemu jest automatyczna korekcja ciśnienia w oponie w zależnosci od rozmiaru opony. Właśnie te mikrodziurki sa składową systemu SPA- zamykają sie po osiągnieciu założonego ciśnienia. Sam opisałeś ten proces... To jest tak proste,ze aż trudne do zaakceptowania.
rzezniol Napisano 10 Lutego 2012 Autor Napisano 10 Lutego 2012 Tylko problem polega na tym ze moje Rubeny to wersja dętkowa a nie Tubless Supra i ciśnienie w mojej oponie powinna utrzymywać dętka. Zakładam ze moja opona tego systemu nie posiada, tym bardziej że na oponie nigdzie nie ma takiej wzmianki a zakres ciśnień podany na oponie to 2,3-3,8 atm. Pozdro TapaTtalk'nięte z Andka
Mod Team durnykot Napisano 10 Lutego 2012 Mod Team Napisano 10 Lutego 2012 Zakładam ze moja opona tego systemu nie posiada Słusznie zakładasz- takiego systemu po prostu nie ma ( ale brzmiało wiarygodnie,nie?) Proponowałbym ,mimo wszystko, odbyć kilkukilometrową trasę- może pomóc ( siła odśrodkowa lepiej rozłoży mleczko w środku) Winnym ubytku może być zaworek, stopka opony, sama opona...
rzezniol Napisano 10 Lutego 2012 Autor Napisano 10 Lutego 2012 Synek nie rob se jaj ze starego chopa ;-) TapaTtalk'nięte z Andka
pomirot Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Ja tam do wanny biorę co innego,ale każdy jest inny.... Rubena ma taki system ,który się nazywa SAP ( Self Adjusting Pressure) - ideą systemu jest automatyczna korekcja ciśnienia w oponie w zależnosci od rozmiaru opony. Właśnie te mikrodziurki sa składową systemu SPA- zamykają sie po osiągnieciu założonego ciśnienia. Sam opisałeś ten proces... To jest tak proste,ze aż trudne do zaakceptowania. Oooooo stary, nie myślałeś o pisaniu pytań dziwnej treści do teleturniejów? Przekonujący jesteś
kosa23 Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 ale brzmiało wiarygodnie,nie? A już miałem zacząć drążyć...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.