malanski Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam, Mam problem z montażem i regulacją hamulców v-brake Deore LX na przednim kole. Przeczytałem kilka dostępnych w sieci instrukcji i wydaje mi się, ze wszystko robię zgodnie z zaleceniami. Problem polega na tym, że gdy końcówki sprężyn umieszczam w środkowym otworze w piwocie, to śruby regulacyjne muszę wkręcić prawie do samego końca, żeby hamulce sensownie odbijały (a i tak mam wrażenie, że zbyt lekko muszę naciskać na klamki; chyba, że to moje poprzednie hamulce Tektro chodziły wyjątkowo ciężko). Gdy natomiast przełożę końcówki do skrajnego otworu, to klamki stawiają zbyt duży opór, a na dodatek trudno wyregulować szczęki tak, aby równo odbijały. Próbowałem też zamienić miejscami podkładki od klocków, aby sprężyny były bardziej naciągnięte w momencie kontaktu gumy z obręczą - tyle, że wtedy ramiona nie były ustawione prostopadle do ziemi (co podobno jest zalecane). Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malanski Napisano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Sprawa już rozwiązana Podjechałem dziś do zaprzyjaźnionego serwisu i dowiedziałem się, ze wszystko jest w porządku. Po prostu nowy hamulec w połączeniu z dobrym pancerzykiem i nierdzewną linką chodzi naprawdę lekko. Szczęki równo i wyraźnie odbijają. Co do śrub regulacyjnych, to wkręciłem je troszkę za głęboko, bo sądziłem, że układ powinien stawiać troszkę większy opór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 To czy sprezyna jest ok nie sprawdzamy na klamce tylko palcami za ramiona. Jak jest cieżko to ok jak nie to coś nie gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malanski Napisano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Osobie niedoświadczonej może być trudno określić czy hamulec chodzi ciężko czy lekko. Gdzie jest ta granica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jak naciska na paluchy tak ze boli to jest ok jak nie robi to na tobie wrażenia to raczej słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.