Skocz do zawartości

[Hamulce] V-brake Deore LX - problem z montażem i regulacją

malanski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z montażem i regulacją hamulców v-brake Deore LX na przednim kole. Przeczytałem kilka dostępnych w sieci instrukcji i wydaje mi się, ze wszystko robię zgodnie z zaleceniami.

Problem polega na tym, że gdy końcówki sprężyn umieszczam w środkowym otworze w piwocie, to śruby regulacyjne muszę wkręcić prawie do samego końca, żeby hamulce sensownie odbijały (a i tak mam wrażenie, że zbyt lekko muszę naciskać na klamki; chyba, że to moje poprzednie hamulce Tektro chodziły wyjątkowo ciężko). Gdy natomiast przełożę końcówki do skrajnego otworu, to klamki stawiają zbyt duży opór, a na dodatek trudno wyregulować szczęki tak, aby równo odbijały. Próbowałem też zamienić miejscami podkładki od klocków, aby sprężyny były bardziej naciągnięte w momencie kontaktu gumy z obręczą - tyle, że wtedy ramiona nie były ustawione prostopadle do ziemi (co podobno jest zalecane).

Z góry dziękuję za pomoc :)

Sprawa już rozwiązana :)

Podjechałem dziś do zaprzyjaźnionego serwisu i dowiedziałem się, ze wszystko jest w porządku. Po prostu nowy hamulec w połączeniu z dobrym pancerzykiem i nierdzewną linką chodzi naprawdę lekko. Szczęki równo i wyraźnie odbijają. Co do śrub regulacyjnych, to wkręciłem je troszkę za głęboko, bo sądziłem, że układ powinien stawiać troszkę większy opór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...