Skocz do zawartości

[kompedium] Kompatybilność napędów 7/8/9/10 s

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie na szybko bo trochę zgłupiłem w temacie napędów.

Mam z przodu korbę Shimano Deore FC-M590 (2011) i na tył planuję wrzucić kasetę Shimano 10s jakiegoś SLXa albo Deore w Dyna-Sys. Czy dla "węższego" łańcucha muszę coś kombinować z korbą czy pójdzie z tym co mam?

Napisano

Jako że rozpada(właściwie rozpadła) mi się kaseta, obecnie Shimano Altus HG30 (11-32T) - ośmiorzędowa myślałem nad wymianą jej na dziewięciorzędową. Jest jakaś szansa że przy obecnym łańcuchu (Shimano HG40), tylnej przerzutce (Alivio M410) i manetkach (Altus EF-60) na jakotaką kompatybilność? Cóż musiałbym wymienić?

Gość voytec
Napisano

Kasetę, bo chcesz przejść na 9spd.

Łańcuch, bo ósemkowy się nie zmieści z powodu mniejszych odległości miedzy trybami w kasecie 9spd.

Manetki, bo w 9spd są inne proporcje linki niż w 8spd. Oczywiście dotyczy to przerzutki tylnej i przód może zostać bez zmian.

IMHO obecnie za zmianą na 9spd przemawia większa dostępność części a nie jakieś górnolotne wyższości nad napędem 8spd. Przynajmniej jeśli chodzi o rekreacyjną jazdę.

• Mod Team
Napisano

Łańcuch, bo ósemkowy się nie zmieści z powodu mniejszych odległości miedzy trybami w kasecie 9spd.

Łańcuch 8 rzędowy dobrze pracuje z napędem 9 rzędowym. Jest to juz wielokrotnie przerabiane przeze mnie. Analizując różnice miedzy szerokością 9s a 10s, 8 rzędowy lancuch powinien również pracować z napędem 10 rzędowym ale to juz na pograniczu. Tego jednak nie sprawdzałem.

Napisano

Nie musisz kombinowac z korbą, jedynie może ulec lekkiemu pogorszeniu płynność zmiany biegów. Ogólnie rzecz ujmując zestaw będzie działał.

Dzięki, przetestuję i dam znać :) też tak myślałem ale wolałem się upewnić :)

Napisano

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum, więc na początku chciałbym się wszystkich przywitać.

Pozwoliłem sobie napisać tutaj, ponieważ mój problem jest bardzo mocno związany z tematem. Otóż brat, który wyjechał do Niemiec zostawił w Polsce swój rower, jako iż tam kupił sobie nowy postanowił mi oddać ten. Problem polega na tym, że brakuje w nim paru rzeczy m.in. przedniego hamulca, więc postanowiłem kupić na przód i tył Shimano Alivio i do kompletu dobrać klamko-manetki z tej samej serii. Niestety pojawił się problem z przerzutkami, ponieważ klamko-manetki mogą być 3x8 lub 3x9 biegowe, a tylna zębatka jest 6-rzędowa. W związku z tym mam pytanie co potrzebuję i jak bardzo skomplikowana będzie zmiana 3x6 na 3x8 i czy jest to w ogóle możliwe?

Pozdrawiam.

Napisano
lamko-manetki z tej samej serii

Klamko-manetki to zło!!! :voodoo:

Kup osobno klamki i osobno manetki. Ja mam klamkomanetki i to mi blokuję jakąkolwiek wymianę. <_< Hamulca na hydrauliczny, ani kasety na większa ilość nie mogę wymienić, bo duże koszty by wyszły.

Jest możliwe, ale wymiana to grubsza sprawa i zastanów się czy jest sens inwestować w ten rower. Musisz wymienić manetkę na 9 rzędową najlepiej, bo duża dostępność części. Kupić osobno klamkę jeżeli nie masz. Kupić łańcuch nowy i kasetę. Wymienić piastę i prawdopodobnie do tego szprychy, albo całe koło od razu, bo czasami wyjdzie taniej. To chyba wszystko. Jak to rower co ma 6 biegów to nie jest górnych lotów i chyba Ci się nie opłaca taka wymiana.

Napisano

Jeżeli z tyłu był wolnobieg 6rzedowy to istnieje duże prawdopodobieństwo że wartość kupionych części przewyższyła wartość roweru :(

Załóż osobny temat że zdjęciami roweru i Ci pomożemy coś z nim zdzialac

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Nie posiadam jeszcze tego roweru (rodzice mają go przywieźć mi pod koniec miesiąca), więc wiele o nim nie napiszę. Będzie u mnie to wtedy zrobię analizę, założę wątek i opiszę wszystko. Wczoraj zamówiłem do niego hamulce Shimano Alivio BR-M432 i klamki Avid FR5, więc jak tylko do mnie przyjdzie będę w stanie się nim poruszać. Wiem, że koła są nowe, więc istnieje prawdopodobieństwo, że z tyłu jest kaseta, a nie wolnobiegm Może to ułatwi wymianę napędu. Zgłoszę się za miesiąc.

Pozdrawiam.

Gość voytec
Napisano

Nie ma kaset 6-cio biegowych. Najlepiej będzie, jak już ktoś napisał założyć osobne klamki i osobno manetki. Na allegro można dostać takie na sześć przełożeń. Najczęściej revoshift'y (obrotowe). Rozglądnij się za SL-RS43.

Napisano

Będziesz miał wolnobieg na bank.

I są kasety 6 rzędowe, no a raczej były - sprzęt sprzed kilkunastu ładnych lat : )

Napisano
Ściema.

Ostatnia koronka musi mieć ząbki, żeby się nakrętka blokowała.

Ściemy to Ty piszesz. Jeśli nie jesteś pewny, to nie stwierdzaj tak faktu. Były kasety, w których wszystkie zębatki się nakładało a ostatnia była nakręcana na bębenek- system UG Shimano

Napisano

Witam, jestem tu nowy dlatego pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jakieś 2 miesiące temu kupiłem pierwszy rower od chyba 10 lat, wybór padł na Kross Hexagon V3 sugerowałem się głównie ceną i wyglądem. Tak naprawdę nie wiedziałem czego mi potrzeba, a jazda przed sklepem nie bardzo odzwierciedla warunki w jakich użytkuję swój rower. Po przejechaniu około 200 Km mogę powiedzieć że jestem zadowolony z wyboru jest tylko jedno małe ale i tu pytanie do was odnośnie kompatybilności. Co należy zmienić by zmienić napęd na 24 biegowy posiadam Kasete/wolnobieg - Shimano Tourney TZ21 14-28T, łańcuch na jakim jeżdżę to - KMC Z50, wyczytałem że przerzutka tylna Shimano Altus M310 obsługuje 8 biegów a jeśli chodzi o klamkomanetke Shimano Tourney ST-EF51 wiem że występują w wersji 8 biegowej. Z góry dziękuję za pomoc.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam, jestem tu nowy dlatego pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jakieś 2 miesiące temu kupiłem pierwszy rower od chyba 10 lat, wybór padł na Kross Hexagon V3 sugerowałem się głównie ceną i wyglądem. Tak naprawdę nie wiedziałem czego mi potrzeba, a jazda przed sklepem nie bardzo odzwierciedla warunki w jakich użytkuję swój rower. Po przejechaniu około 200 Km mogę powiedzieć że jestem zadowolony z wyboru jest tylko jedno małe ale i tu pytanie do was odnośnie kompatybilności. Co należy zmienić by zmienić napęd na 24 biegowy posiadam Kasete/wolnobieg - Shimano Tourney TZ21 14-28T, łańcuch na jakim jeżdżę to - KMC Z50, wyczytałem że przerzutka tylna Shimano Altus M310 obsługuje 8 biegów a jeśli chodzi o klamkomanetke Shimano Tourney ST-EF51 wiem że występują w wersji 8 biegowej. Z góry dziękuję za pomoc.

muszisz zmienic klamkomanetke na 8, wolonobieg na 8 lub dolozyc i kupic kolo lub piasete pod kasete na 8 temat wiele razy przerabiany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...