Skocz do zawartości

[kompedium] Kompatybilność napędów 7/8/9/10 s

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@FikusPsikus , z tego co napisałeś wynika że gdybyś dał kasetę 8-rzędową, to miało by to szansę współpracować poprawnie.

Jeśli na 9-tce przeskakuje o dwa to na 8-mce o przeskok w najlepszym przypadku będzie taki sam.
Napisano

Jeśli zakup "dopasowujący" ma być budżetowy to można kupić x5 9sp, jeśli ma pasować klasowo - x0. Jeśli ma być kompatybilnie z xx to manetka x9 lub lepiej x0 10sp. X5 czy x7 bym sobie podarował.

Napisano

<p>

. W jakich rocznikach np: X9 były jeszcze 9 biegowe?

Teraz również X0 czy X9 są na 9s (występują na stronie SRAM), nie ma problemu z dostaniem.

Napisano

@Rulez i @voytec czy wy potraficie czytać ze zrozumieniem? Przecież @FikusPsikus wyraźnie napisał, że przeskok na kasecie o dwa biegi, nie jest co każde kliknięcie na manetce, tylko raz w połowie kasety i że "manetka przerzuca cała kasetę już między indeksami 9 a 2", czyli jak łatwo policzyć jest to 8 biegów. Podejrzewam, że set, składający się z: manetki SRAM 9-cio biegowej, przerzutki SRAM 10-cio biegowej i kasety 8-mio biegowej, będzie lepiej działał niż kaseta 9 -tka, manetka SRAM 9-tka i przerzutka Shimano 10-tka Dynasys. Jedynie na manetce pozostanie jeden, skrajny, nie wykorzystany bieg.

Napisano

Wydaje mi się, że mogło by to zadziałać z kaseta 8b, bo aktualnie zachowuje się jak manetka 8b gdy próbuje obsłużyć kasetę 9b. Tylko po co tak komplikować układ żeby wciąż mieć tylko 8b. Ale nie będę eksperymentował z rowerem klienta, więc się tego nie dowiemy...

Napisano

Grip 9sp sramolca obsłiguje bez problemu kasetę 9sp sparowaną z przerzutką dyna sys 10sp shimano :) Sprawdzone i do zobaczenia na jutubie.

Napisano

Pytanie jest czy tak samo działa to pod obciążeniem ?

W każdym bądź razie jeśli to prawda, to Shimano zyskało klienta na Shadow Plus ;)

Napisano

Sprawdza to Uzurpator z forum emtb.pl a on lubi eksperymenty, większość jest całkiem udana. Ciąg linki w nowych szimanochach widocznie zbliżył się do proporcji jakie ma sramolec w opcji 9sp.

Napisano

Obiecany test napędu składającego się z przerzutki tylnej SRAM X.9 10-cio biegowej, manetki SRAM X.0 9-cio biegowej i kasety SRAM PG820 8-mio biegowej. Moje przypuszczenia się potwierdziły, co można zobaczyć na

.
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Różnica w średnicy między 42z a 44z jest tak mała, że powinno działać bez żadnego problemu, nazwa przerzutki to raczej próba naciągnięcia na zakup nowej przy zmianie korby ...

Napisano

Tak też sądziłem... ale wolałem się dopytać - mam na luzie taką przerzutkę a kolega chcę ją zaadoptować do swojego sprzętu, niestety proces będzie wymagał rozkuwania łańcucha a nie chciałem się za to brać bez cienia nadziei na współpracę względem powyższego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...