Skocz do zawartości

[kompedium] Kompatybilność napędów 7/8/9/10 s

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nas tu raczej Sram interesuje... a właściwie nie jest ważne ile ciągnie manetka 10 ,skoro przerzutka ma ciąg 1:1 powinna przesunąć się tyle ile pociągnie manetka 8 czy 9 , ale to tylko teoretycznie ...ważna jest też linia ruchu wózka i jej wpływ na pozycję kółek względem koronek.

Napisano

;Niby ma 1:1 :

Exact Actuation | SRAM Mountain | SRAM

Tyle, że jak zmierzyć podziałki na skali to odległości w poziomie i pionie nie są takie same ... W dodatku nie jest to niby identyczne z 1:1 Actuation :    http://www.sram.com/...chnologies/1..1

A jak jest naprawdę to tylko metodą praktycznego porównania można by sprawdzić. Lub zawierzyć temu : http://www.sram.com/...es/direct-route Z tego wynika, że 10 speed powinna chodzić z manetkami 9 ;)</p>

Gość voytec
Napisano

Równie dobrze można gdybać czy skoro przerzutki shimano 10s działaą w systemie 1:1 to czy nie znaczy że będą poprawnie działać na mniejszych napędach z manetkami sram'a. Tylko po co.

Z tego co wiem to napęd X7 10s ma działa w jeszcze mniejszych proporcjach niż 1:1 więc raczej nie ma szans na poprawne działanie.

Gość voytec
Napisano

Z tego forum. Jak ci się wydaje że wprowadzam Cie w błąd to zakładaj i jedź ;-)

Napisano

Bardziej istotna jest jednak informacja od producenta.

W wolnym czasie popytam się paru osób pracujących w serwisach czy taka kombinacja będzie pracować.

Napisano

Z tego forum. Jak ci się wydaje że wprowadzam Cie w błąd to zakładaj i jedź ;-)

Wydaje mi się, że coś źle zrozumiałeś ...

Napisano

W wolnym czasie popytam się paru osób pracujących w serwisach czy taka kombinacja będzie pracować.

masz takie komponenty to zakladaj i sprawdz na stojakupr, przerzutka od sprawdzenia niestraci na wartosci, a jak sprzedaz i bedzie dzialalo to bedziesz sobie pluł w brode

• Mod Team
Napisano

Ja bym tak bardzo nie poległą na danych producenta bo wg ich informacji mój rower a zwłaszcza napęd jest w całości nie kompatybilny ze sobą i w sumie powinien wybuchnąć zmiatając życie z powierzchni ziemi a jednak jeździ i to całkiem przyzwoicie :P

Napisano

Niezbyt precyzyjnie określiłem tę sprawę z producentem.

Chodziło oczywiście o to, że przerzutka jest zaprojektowana w systemie 1:1.

A o kompatybilności decyduje głownie marketing :P mówiąc z przymrużeniem oka, o czym świadczy również Twój przypadek. :)

Napisano

Witam.

Planuję do napędu 9s zakupić łańcuch Connex 800.

Korba M590 44-32-22

Przerzutki FD-M770

RD-M772 SGS

Kaseta CS-HG50-9.

Czy ten zestaw na pewno będzie działał, czy lepiej kupić łańcuch Shimano CN-HG53?

Jeżeli łańcuch Connexa to spinkę Sram zwykłą 8s czy złotą 9s?

Gość voytec
Napisano

A po co do łańcucha z spinką w zestawie pokupywać spinkę? Nie masz co z kasą robić?

Napisano

Pewnie będzie działało, w końcu to firmowy zestaw.

Ale jak już składadz napęb na XT to mógł byś kupić Connexa 808 lepszy z porządną spinką ...

Napisano

Póki co kupiłem Shimano CN-HG53. Nie mam teraz kasy na eksperymenty, ale sądzę, że w okolicach czerwca/lipca kupię tego Connexa z czystej ciekawości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...