MokryxD Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 @Emiks Niestety przerzutka 9s nie współpracuje z 10s.
kadargo Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 @Emiks Oczywiście, że będzie współpracować. Nie ma żadnego powodu żeby było inaczej.
MokryxD Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 A faktycznie, niedoczytałem, że chodzi o przednią. Przednie współpracują.
Mod Team Maniak Napisano 1 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 1 Stycznia 2013 Nawiązując do kwestii łańcuchów, kupiłem sobie kierunkowy łańcuch do starszej 10s (Da7800) gdzie jeszcze część rzeczy funkcjonowało na "starych zasadach" mam tu głownie na myśli nacięcia na kasecie i piny w korbach, odczułem minimalną poprawę jakości zmiany biegów z tyłu w stosunku do starszych łańcuchów, z przodu natomiast żadnej a i tak po 500km, ta różnica się jakoś zatarła, po prostu napęd chodził jak trzeba. Nie gloryfikowałbym więc nadto różnic w nacięciach i pinach, jak ktoś ma do wyboru oszczędzić kilkadziesiąt pln albo dołożyć do nowszego modelu to radzę oszczędzić, różnice nie są warte dopłaty. Jako ciekawostkę podam że mam w jednym rowerze napęd 7s który chodzi na łańcuchu Da/xtr 9s i kultura pracy jest dużo lepsza jak na oryginalnym 7-kowym łańcuchu.
ronina Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Czy przednia przerzutka SLX dyna sys 10 rzędów bedzie działała z korbą deore 590 od napędu 9 rzędowego?
Mod Team Puklus Napisano 1 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 1 Stycznia 2013 jeżeli jej parametry zgadzają sie z korba to tak czyli pojemność, wielkość najmniejszej zębatki i dyferencja ? chyba tak sie to nazywa czyli róznica miedzy zębatkami, w innym przypadku będą problemy z przerzucaniem, ala sama korba tutaj nie ma za bardzo nic do gadania.
GhOsTwrc Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Jak sie dobrze ustawi przerzutke to bedzie dzialac;)
Carbon Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Czy przerzutka tylna SRAM X7 (dedykowana na 10 przełożeń) będzie bez problemów współpracować z kasetą i łańcuchem 8 biegowym? Z tego co się orientuję, to kółeczka w przerzutce są tej samej grubości jak w innych dedykowanych do 8 biegów. Pozdrawiam.
mansua Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 przerzutka 10s będzie działała tylko z kasetą 10s . szerokość kółka jest mniej istotna, problemem są odległości między koronkami w kasecie 8s i inny "skok" przerzutki 10s między biegami.
Mod Team Puklus Napisano 2 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2013 Ale chyba obie pracują w 1:1 lub bardzo podobnym systemie wiec mając manetkę na 8 powinno to działać.
Carbon Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Tak dokładnie. Manetka na 8 biegów. Specjalnie nie chcę przechodzić na napęd 10 biegowy gdyż średnio wszystko jest droższe 2-3 krotnie, a jakość ta sama. Przerzutka z długim wózkiem, obecnie mam też srama już poczciwego 7.0, a ten napis "10speed" na X7 jest tylko dla marketingu. Czy ktoś użytkował przerzutkę 9 lub 10 do kasety 8 biegowej (oczywiście z odpowiednią manetką)?
Mod Team Puklus Napisano 2 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2013 Nie koniecznie dla marketingu bo to sa inne przerzutki i niskie modele pracują kupowano ... jak bym sie pozbył owej x7 na rzecz starszej x9.
Rulez Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 No właśnie 10 nie działa w 1:1 ... więc działać nie będzie, a właściwie będzie ale kulawo.
Mod Team Puklus Napisano 2 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2013 No nie jest to 1:1 ale jest to zbliżone ale masz racje będzie kulało raz z delikatnej różnicy a dwa że obecnie napędy 10s nawet pokroju x7 wydają sie zbyt niskiej jakości. dlatego zaproponowałem zmiane na stare i sprawdzone x9
Carbon Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 http://hermesbike.pl/przerzutka-tylna-sram-x7-10-speed-p-1179.html X7 pracuje w systemie 1:1, więc ponawiam pytanie, czy ktoś z Was jeździł na takim zestawie? Przerzutka tył 9/10biegowa a kaseta z manetką np. 8biegowa.
Rulez Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Przerzutka 9 biegowa bez problemu chodzi z kasetą i manetką na 8. W przerzutce 10 biegowej może być trudno ustawić odpowiednie opasanie kasety.
Carbon Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Ale dlaczego? Przecież kaseta 10biegowa np. 11-34 ma taki sam rozstaw jak 8 biegowa. A o wysunięciu przerzutki decyduje tylko manetka.
Rulez Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Zestopniowanie zębatek w kasecie 8 i 10 jest różne, w dodatku kaseta 10 ma do 36z, więc nie wiadomo jak trajektoria ruchu wózka będzie się miała do poszczególnych zębatek w kasecie 8. Ale sam jestem ciekawy jak to będzie działało, jak się zdecydujesz daj znać jak działa.
Carbon Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Zestopniowanie zębatek oprócz największej 36 jest bez większych różnic. Przecież są różne wersje kaset 8 biegowych jak i 9 i 10. Z mojego porównania wózek x7 10 speed jest jakby o kilka mm dłuższy o wózka przerzutki sram 7.0 (obie - długie wersje) co też wynika ze specyfikacji obsłużenia danych przełożeń (katalogowo 7.0 do 34, a x7 do 36). naprawdę, patrząc na to, co się dzieje na rynku rowerowym (m.in. napędy 10 biegowe, rowery 29-er) wydaje mi się, że chodzi jak zwykle tylko o pieniądze. Chciałbym to sprawdzić, lecz chyba przerzutkę sprzedam i nie będę jej zakładać bo jest nowa i nieużywana.
Rulez Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Szkoda , sam się zastanawiam nad założeniem Srama X0 Type2 do kasety 9 ... ale w ciemno tego nie zrobię ...
MokryxD Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Może to coś pomoże? http://emtb.pl/forumo/Thread-Kompatybilno%C5%9B%C4%87-Dyna-Sys-i-ESP-czyli-Zee-8-rz%C4%99dowe Jednak tutaj piszą o DynaSys, więc nie wiem.
Airsofter Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Jestem ciekawy czy to będzie działać w innych konfiguracjach bo prawdę mówiąc sprawił bym sobie Zee chociaż mam już manetkę Srama.
Rulez Napisano 3 Stycznia 2013 Napisano 3 Stycznia 2013 No cóż zadałem pytanie Harfie jako dystrybutorowi, odpowiedź - "Niestety przerzutka Type 2 jest przystosowana tylko do napędów 10 biegowych. Nie będzie poprawnie działać jako przerzutka do napędu 9 biegowego." Nie wiem czy przeprowadzali jakieś testy czy odpowiedzieli wg. specyfikacji ...
Carbon Napisano 3 Stycznia 2013 Napisano 3 Stycznia 2013 No cóż. Odpowiedź jest, lecz uzasadnienia brak. Szkoda. Najlepiej będzie spróbować samemu jak to będzie pracować, lub zapytać o to niezależny serwis, bo patrząc na Harfę, która jest dystrybutorem m.in. tych przerzutek, ciężko się dziwić, że takie jest ich zdanie.
dziobolek Napisano 3 Stycznia 2013 Napisano 3 Stycznia 2013 Jeśli ktoś ma dostęp, to może wystarczy zmierzyć dokładnie długość ciągu linki manetki 9-rzędowej i 10-rzędowej?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.