Kaczucha Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Chciałbym prosić Was o pomoc w decyzji dotyczącej wymiany klamomanetek, która pociąga za sobą konieczność kolejnych modyfikacji. Kilkuletnie (6-7?) klamomanetki Shimano (niskiej grupy) niestety odmawiają już posłuszeństwa i nieunikniona jest ich wymiana. Niestety, zamontowana jest kaseta 8 biegowa, więc wypadałoby wymienić to już na 9 (10?) biegów (+ łancuch). Wybrać klamomanetki czy manetki + klamki? Obecnie zatrzymują mnie jakies prawie no-namowe V-ki (z co prawda w miarę świeżymi okładzinami...), lecz chciałbym je wymienić na sprzęt klasy Avid SD5/7. A może warto wybrać zestaw manetki+klamki, by w przyszłości łatwo wymienić klamki przystosowane do hamulców tarczowych? Sprzęt ujeżdzam głównie w mieście + pare wypadów w góry. Jaki zestaw (okolice cenowe grupy Deore, Deore LX, ew. XT) moglibyście polecić? Chodzi więc o: kasetę łańcuch manetki klamki (lub klamomanetki) Z góry dzięki!
timex550 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Kaczucha Oczywiście, że osobno klamki + manetki. Znacznie lepsze rozwiązanie. Mniejsze koszty, jak coś się w przyszłości zepsuje. W przypadku zmiany na 9 rzędów musisz się też liczyć ze zmianą kilku innych rzeczy. No ale napęd 9rz. to perspektywa na przyszłość. A co do sprzętu to najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie mieszanka osprzętu z klas - nowe Alivio 9 i Deore. No więc tak, napęd to 9 sp.: - klamki: Avid FR5 - manetki: Alivio M430 3x9 - przerzutka tył: Alivio M430 - przerzutka przód: Alivio M430 - korba: M442 octalink (większa sztywności no i sam fakt, że to wielowypust) - suport: najtańszy, pasujący do korby i ramy, octalink (ok 30zł) - kaseta: Deore HG50 - łańcuch: Deore HG53 - piasta tył Deore M475 (przyszłościowo bo pod tarczę, 6 śrub) To są oczywiście przykładowe linki, możesz znaleźć te komponenty taniej. Ale to jest mniej więcej to czego potrzebujesz na budżetowy napęd 9-speed. Myślę, że w zupełności Ci wystarczy.
Sonix Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Wszystko zlaezy od tego co lubisz. Czy wolisz mieć kalmkomanetki czy nie. Nastepna sprawa to czy masz ramę i widelec przystosowany do hamulców tarczowych bo jeśli nie to nie ma co się nad tym zastanawiać. Jesli chodzi o grupę cenową to nie ma co kupować na wyrost w szczególności jesli jeździsz po mieście. Kolejna sprawa to ile masz kasy na to wszystko?
Kaczucha Napisano 9 Lutego 2012 Autor Napisano 9 Lutego 2012 Wszystko zlaezy od tego co lubisz. Czy wolisz mieć kalmkomanetki czy nie. Nastepna sprawa to czy masz ramę i widelec przystosowany do hamulców tarczowych bo jeśli nie to nie ma co się nad tym zastanawiać. Jesli chodzi o grupę cenową to nie ma co kupować na wyrost w szczególności jesli jeździsz po mieście. Kolejna sprawa to ile masz kasy na to wszystko? Co mogę lubić w klamomanetkach, a co w klamkach i manetkach? Rama i widelec są już wymienione na przyzwoity sprzęt. Oczywiście, są przystosowane do tarcz. Pisząc "po mieście" mialem na myśli tereny równinne (a więc miasto i okoliczne miasteczka i wioski). Nie mam założonego budżetu, stąd sprecyzowałem swoje oczekiwania podając grupę (okolice Deore). @Maniak - Przerzutki są już także zmodernizowane (mają rok, dwa). Z przodu Deore LX, z tyłu XT (z długim wózkiem). Korba Deore LX - już nie najnowsza, ale z tego co pamiętam to chyba ma nawet wymieniane tarcze... Choć nie jest jeszcze w złym stanie. Ze względu na koszta celuję raczej w V-ki. Przy zmianie na tarcze "wypadałoby" wymienić również koła - a to kolejne wydatki...
emilio3 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Osobno klamki i osobno manetki, bo taniej w razie jak by co, v-breki avida jak najbardziej, a już ci miałem zaproponować srama ale że masz już kilka tajli wymienionych z shimano to nie ma o czym mówić, grupa jaką spokojnie mógłbyś kupić to deore lub slx spokojnie nie zrujnuje kieszeni no i będzie fajnie i długo chodziło.
Kaczucha Napisano 11 Lutego 2012 Autor Napisano 11 Lutego 2012 Manetki z grupy Deore (M530/M590) będą odpowiednie? A może warto teraz szukać okazji XT? Dlaczego Avidy FR5?
Sonix Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Co mogę lubić w klamomanetkach, a co w klamkach i manetkach? Jak to co sposób przeżucania biegów.
Kaczucha Napisano 11 Lutego 2012 Autor Napisano 11 Lutego 2012 Przerzucania. Co sądzicie o takim zestawie na przednie koło: mavic 317 disc + Novatec NT-D811?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.