Skocz do zawartości

[modernizacja] Mieszczuchowy XC

Kaczucha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym prosić Was o pomoc w decyzji dotyczącej wymiany klamomanetek, która pociąga za sobą konieczność kolejnych modyfikacji.

Kilkuletnie (6-7?) klamomanetki Shimano (niskiej grupy) niestety odmawiają już posłuszeństwa i nieunikniona jest ich wymiana. Niestety, zamontowana jest kaseta 8 biegowa, więc wypadałoby wymienić to już na 9 (10?) biegów (+ łancuch).

Wybrać klamomanetki czy manetki + klamki? Obecnie zatrzymują mnie jakies prawie no-namowe V-ki (z co prawda w miarę świeżymi okładzinami...), lecz chciałbym je wymienić na sprzęt klasy Avid SD5/7. A może warto wybrać zestaw manetki+klamki, by w przyszłości łatwo wymienić klamki przystosowane do hamulców tarczowych?

Sprzęt ujeżdzam głównie w mieście + pare wypadów w góry. Jaki zestaw (okolice cenowe grupy Deore, Deore LX, ew. XT) moglibyście polecić? Chodzi więc o:

• kasetę
  • łańcuch
  • manetki
  • klamki
  • (lub klamomanetki)

Z góry dzięki!

Napisano

Kaczucha Oczywiście, że osobno klamki + manetki. Znacznie lepsze rozwiązanie. Mniejsze koszty, jak coś się w przyszłości zepsuje. W przypadku zmiany na 9 rzędów musisz się też liczyć ze zmianą kilku innych rzeczy. No ale napęd 9rz. to perspektywa na przyszłość.

A co do sprzętu to najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie mieszanka osprzętu z klas - nowe Alivio 9 i Deore.

No więc tak, napęd to 9 sp.:

- klamki: Avid FR5

- manetki: Alivio M430 3x9

- przerzutka tył: Alivio M430

- przerzutka przód: Alivio M430

- korba: M442 octalink (większa sztywności no i sam fakt, że to wielowypust)

- suport: najtańszy, pasujący do korby i ramy, octalink (ok 30zł)

- kaseta: Deore HG50

- łańcuch: Deore HG53

- piasta tył Deore M475 (przyszłościowo bo pod tarczę, 6 śrub)

To są oczywiście przykładowe linki, możesz znaleźć te komponenty taniej. Ale to jest mniej więcej to czego potrzebujesz na budżetowy napęd 9-speed. Myślę, że w zupełności Ci wystarczy.

Napisano

Wszystko zlaezy od tego co lubisz. Czy wolisz mieć kalmkomanetki czy nie. Nastepna sprawa to czy masz ramę i widelec przystosowany do hamulców tarczowych bo jeśli nie to nie ma co się nad tym zastanawiać. Jesli chodzi o grupę cenową to nie ma co kupować na wyrost w szczególności jesli jeździsz po mieście. Kolejna sprawa to ile masz kasy na to wszystko?

Napisano

Wszystko zlaezy od tego co lubisz. Czy wolisz mieć kalmkomanetki czy nie. Nastepna sprawa to czy masz ramę i widelec przystosowany do hamulców tarczowych bo jeśli nie to nie ma co się nad tym zastanawiać. Jesli chodzi o grupę cenową to nie ma co kupować na wyrost w szczególności jesli jeździsz po mieście. Kolejna sprawa to ile masz kasy na to wszystko?

Co mogę lubić w klamomanetkach, a co w klamkach i manetkach?

Rama i widelec są już wymienione na przyzwoity sprzęt. Oczywiście, są przystosowane do tarcz. Pisząc "po mieście" mialem na myśli tereny równinne (a więc miasto i okoliczne miasteczka i wioski). Nie mam założonego budżetu, stąd sprecyzowałem swoje oczekiwania podając grupę (okolice Deore).

@Maniak - Przerzutki są już także zmodernizowane (mają rok, dwa). Z przodu Deore LX, z tyłu XT (z długim wózkiem). Korba Deore LX - już nie najnowsza, ale z tego co pamiętam to chyba ma nawet wymieniane tarcze... Choć nie jest jeszcze w złym stanie.

Ze względu na koszta celuję raczej w V-ki. Przy zmianie na tarcze "wypadałoby" wymienić również koła - a to kolejne wydatki...

Napisano

Osobno klamki i osobno manetki, bo taniej w razie jak by co, v-breki avida jak najbardziej, a już ci miałem zaproponować srama ale że masz już kilka tajli wymienionych z shimano to nie ma o czym mówić, grupa jaką spokojnie mógłbyś kupić to deore lub slx spokojnie nie zrujnuje kieszeni no i będzie fajnie i długo chodziło.

Napisano
Co mogę lubić w klamomanetkach, a co w klamkach i manetkach?

Jak to co sposób przeżucania biegów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...