Skocz do zawartości

[manetki] SLX czy Deore

bialy90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post więc witam wszystkich i od razu przepraszam je zeli taki post już był...

Składam Swój pierwszy świadomy rower i zastanawiam się nad doborem manetek. Z przodu mam przerzutkę Deore FD-M590 podobnie jak z tyłu RD-M592 Shadow. Rower ma służyć przede wszystkim do jazdy po płaskich lasach (z racji zamieszkania) i okazjonalnie do jazdy po górach (raz w roku tygodniowy wyjazd w alpy oraz ze cztery wyjazdy w polskie góry).

Rozważam dwie możliwości manetek Deore SL-M590 lub SLX SL-M660. Różnica w cenie nie jest wielka i tutaj nasuwa się moje pytanie - czy warto dopłacać? Czy jest faktyczna różnica w trwałości i precyzji obu propozycji.

Pozdrawiam

Napisano

Bardziej się opłaca do XT niż do SLX.

SLX i Deore są bardzo zbliżone. Jak masz pieniądze to po prostu kup slx, a jak chcesz oszczędzać to deore. Różnica wielka by była dopiero przy XT.

Napisano

Dużej różnicy między nimi nie ma, wyglądają i pracują bardzo podobnie Ja mam SLX, a kolega Dore, on ma nieco więcej problemów żeby mu to chodziło tak jak należy :P, ale to niekoniecznie wina manetek.

Napisano

Nie ma sensu kupować Slx, jedyne do czego warto dopłacić to xt, ale musiałbyś dołożyć drugie tyle.Slx i deore to obie porażki, no ale cena atrakcyjna.Ew poszukaj lxa zdarzają się jeszcze fabrycznie nowe m580.Są znacznie trwalsze od slx i deore.

Napisano

Z chęcią dowiem się, co sprawia, że zarówno "Deore i SLX to porażki". Bo mam Deore i są to całkiem przyjemne manetki, co więcej - w moim przypadku - bezawaryjne.

Napisano

Z chęcią dowiem się, co sprawia, że zarówno "Deore i SLX to porażki". Bo mam Deore i są to całkiem przyjemne manetki, co więcej - w moim przypadku - bezawaryjne.

Ja również nie zgadzam się z określeniem "porażki" w jedny z rowerów mam cały osprzęt SLX i mogę dodać że to jak na razie jedyny sprzęt który wytrzymał już 32 tyś km , co prawda kaseta już praktycznie "nie żyje" wymaga wymiany , ale pozostałe elementy : korba, przerzutki, manetki spokojnie działają i nie mam z nimi żadnych problemów. Moim zdanie to najlepszy sprzęt obecnie na rynku, jeżeli bierzemy pod uwagę stosunek jakość/cena.

Napisano

Zgadzam się najlepszy stosunek jakość cena z wyjątkiem manetek.Może trochę przesadziłem z ta porażką, ale to nie jest dobry sprzęt porównując chociażby do lx 580, czy xt 760, które można kupić w podobnej cenie.

Napisano

Obiektywnie nie porównując manetek Slx do żadnych innych, oraz nie patrząc na cenę, to spisują się dobrze ;P może nie jest to najlepszy wybór, ale jak ktoś to kupi to przeklinać na nie będzie :)

Napisano

może i spisują się dobrze, ale gorzej od tańszych deore, co jest paradoksem.

Możesz nie wierzyć, ale to jest prawda :icon_cool:

Mam rozumieć, że proponujecie oszczędzenie paru złotych i zakup jednak deorki ?

Napisano

radeks23: jeździłeś na tych i na tych ? Jak dla mnie Deorki 590 mają lepiej widoczne wskaźniki, same dźwignie lepiej chodzą i mają krótszy skok jałowy. M530 są tańsze od M590, po za tym są trwalsze jak już Piksel pisał :)

Napisano

bialy90 Weź M590. To są RapidFire Plus, czyli 2-kierunkowe zrzucanie biegów. Poza tym od M530 różnią się kształtem i długością samych dźwigni do zmiany biegów. W M590 są one wygodniejsze i lepiej pracują.

Napisano

Tak, jeździłem dlatego nie wiem o co wam chodzi. Moim zdaniem Slx ma czytelniejsze telewizorki, ruch dźwigni góra dół mniejszy w Slx, ruch jałowy jest taki sam w Deore i Slx, Slx w deszczu i błocie działa tak samo, nie mam żadnych zastrzeżeń do trwałości, więc dlaczego m590 jest lepsze???

Napisano

Mi było trochę wygodniej z M530. Po za tym one też mają dwukierunkowe zrzucanie :)

radeks23: osobiście miałem dość nieprzyjemną przygodę z SLX. Łebek od linki nie wiadomo jak wpadł między obudowę i wnętrze manetki, lekko je uszkadzając, teraz jezdzi na nich mój kumpel. Akurat w kwestii widoczności wskaźników nie ma co gadać, bo w Deore M590 są one większe. To wszystko ode mnie :P

Napisano

radeks23 Ja miałem wybór - SLX, Deore M590 lub Deore M530. Wziąłem 590'tki bo moim zdaniem były wygodniejsze od 530'tek.

W porównaniu SLX i 590 mój wybór padł na Deore, bo manetki się praktycznie nie różniły, więc wziąłem tańsze. Takie moje zdanie.

Napisano

Dużo większe nie są, ale za to mają inny kształt, w Slx jest on lepszy, czytelniejszy, w Deore te szkiełko nie idzie to samej krawędzi telewizorka, jak się manetkę na kierownicy ustawi za nisko, to stają się one nieczytelne, z Slx nie ma takich problemów, poza tym Xt mają chyba takie same telewizorki.

Obiektywnie Slx jest lepsze od Deore, może niewiele i może nie warto dopłacać ale zawsze, i z całą pewnością nie jest odwrotnie i nie ma tu żadnego paradoksu.

Napisano

Na SLX jeździłem tylko trochę. Pierwsze wrażenie to to, że 590 są delikatnie twardsze i mają minimalnie mniejszy skok. Ale szczerze mówiąc czy miałbym 590 czy SLX to nie robi różnicy :P

Napisano

W swoim rowerze mam m530 i według mnie są one wygodniejsze od m590. Na tych drugich przyjechałem ok 200 km i według mnie są one bardziej plastikowe od m530. Co do slx'ów to sie nie wypowiem bo nie jeździłem

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Napisano

Ja mam 530-tki. Na SLX'ach nie jeździłem. Natomiast jeździłem na XT 770-kach i już wiem jaką będę miał następne manetki. Różnica między Deore a XT jest kolosalna, XT działa pięknie, dużo szybciej.

Z tym, że XT to koszt 350zł.

Bierz Deore 530, lub 590, zależy co jest tańsze, lub bardziej Ci sie podoba, istotnych zmian nie ma. 590 jest trochę nowsza i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...