Skocz do zawartości

[amortyzator] Jaki amortyzator do downhill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!!

Mam zamiar zmienić swój amortyzator w rowerze rama to kross sign fr 2, lecz w każdej chwili może się zmienić. Jaki amortyzator polecacie ??Cena max 3000

Napisano

Witam!!!

Mam zamiar zmienić swój amortyzator w rowerze rama to kross sign fr 2, lecz w każdej chwili może się zmienić. Jaki amortyzator polecacie ??Cena max 3000

Masz 3000zł, a jeździsz na tak słabej ramie? :-)

Na Twoim miejscu sprzedałbym ramę, za 4000zł kupisz i porządną ramę z damperem, która nada się do downhillu jeśli naprawdę o to Ci chodzi, i amortyzator. I tu jak zwykle 888 albo Boxxer. Za 2000 dostaniesz nówki.

Napisano

Kup porządną ramę i amora, a nie amora za 3000zł do ramy z dolnej półki.

A co do amora to w DH dwupółka, a tu jak już wcześniej wspomniano Boxxer albo 888.

Napisano

Skoro zaczynasz to może jakiś Pike na początek? Jak wsadzisz amora o 200mm skoku to geometria się skopie w Sign... więc montaż takiego widelca bez zmiany tylnego koła czy bawienia się z damperem jest bez sensu. No chyba, że ci zależy to można wcisnąć np http://allegro.pl/ro...2101098432.html

Resztę kasy odłożysz na potem i jak będziesz mieć więcej, to kupić później coś już bardziej porządnego.

Napisano

Drogi w utrzymaniu? Co przez to rozumiesz? Nie musi być dokładnie domain... Bardziej mi chodziło o to, żeby zamiast od razu kupować jakiś hardcorowy sprzęt z górnej półki, zacząć od czegoś "mniejszego".

• Mod Team
Napisano

Akurat co do geo to bym się nie martwił, moi koledzy przy skoku 170(marcok 66) zakładali na tył koło 24' i jak najbardziej hulało. To jak jeżdżę ciężko nazwać downhillem, może cięższe enduro z elementami fr. Z przodu mam "trójkę" marcoka a do ambitniejszych zjazdów na tył leci koło 24 cale. Rama Sign fr1

• Mod Team
Napisano

Lomeltor - trochę w drugą stronę kombinujesz... Zakładam, że siedzę na moim Signie, założone mam "szóstki" 170 mm i wg mnie kąt nadal jest zbyt stromy. Zmieniam koło z tyłu i wtedy jest trochę lepiej :)

edit: nie ma to jak pisać w tym samym czasie :)

Napisano

mrmorty - w takim razie chyba piszemy o tym samym :D

W to, że Sign obsłóży duży amor to nie wątpię, tylko z reguły ludzie, który takowy zakładają, tak jak pisał mrmorty, często zakładają mniejsze koło.

Widzę, że trochę mieszam dlatego chce dodać, że chodzi mi o to samo co wam ;)

Napisano

Ja w signie mam z przodu dwupółkę 180mm, z tyłu koło 24" i damper 200 a geometria i tak lekko mówiąc słaba. Spróbuję jeszcze dać damper do niższego otworu w wahaczu, może to coś da.

Ja na twoim miejscu kupiłbym jakaś ramkę, np. big hita i jakieś używane 888 na przód. Jak za wszelką cenę chcesz tego signa zostawić to poszukaj foxa 40 na przód.

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Ja w signie mam z przodu dwupółkę 180mm, z tyłu koło 24" i damper 200 a geometria i tak lekko mówiąc słaba. Spróbuję jeszcze dać damper do niższego otworu w wahaczu, może to coś da.

Tu pomogą tulejki offsetowe, spłaszczają kąt główki, skok dampera zostaje taki sam. Pisali o nich niedawno na DHZonie, do kupienia tutaj:

OFFSET - Tulejki montażowe do dampera | Proshox (2158534044) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Niestety, trochę kosztują.

@Lomeltor, coś mi się wydaje że Ty mówiąc o psuciu geometrii przez większe amortyzatory na myśli miałeś Signa DS, a tu mowa o FR. FR akurat ma tak skopany kąt główki że wysoki amortyzator to za mało, dlatego ludzie dają na tył koła 24' :) (na PB można znaleźć foty Signa z Supermonsterem, który ma ponad 200mm skoku :)). . Tak ogólnie gdyby nie ten nieszczęsny kąt główki to Sign taka złą ramą nie jest, zwłaszcza jak za pieniądze za jakie można go kupić. Niekoniecznie trzeba zaczynać od zmiany ramy, jak piszecie, można kupić dobry amortyzator, a ramę ewentualnie wymienić z czasem. Warunek ze w ramie siedzi w miarę dobry damper, nie ma sensu kupować dobrego amortyzatora kiedy w ramie siedzi Kindshock :D. Ja bym podobnie jak Schewel proponował na przód szósteczki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...