szych Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Mam pytanie o Wasze odczucie w sprawie różnych barw światła w latarkach przednich. Chodzi mi o rozóżnienie wg. konkretnych wartości w Kelwinach. Może miał ktos możliwość porównania Bocialarek na różnych diodach i jest w tsanie napisać, jakie na żywo są różnice pomiędzy poszczególnymi modelami (tutaj rozrzut jest od neutralnych 4000K do 6500K prawie). Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McAron Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Popełniłem też klika rowerowych oświetleń i ja stosuję emitery o barwach 6000-6500. Barwy neutralne też są OK, zupełnie nie odpowiadały mi barwy ciepłe. Ogólnie mówiąc im wyższa temperatura tym bardziej pobudzająco działa światło na nasz wzrok, ale tez bardziej męcząco. Znacznie też podnosi się kontrast obrazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 A nie masz odczucia, że przy 6500K teren robi się nazbyt zielony? Jak wtedy wygląda sprawa w lesie? Dla porównania dwa zdjęcia z aukcji Bocialarki. Wersja XM-L (4500K) tryb 100% Wersja XM-L T6 (6000K) tryb 100% Zdjęcia nie do końca oddadzą rzeczywistość, więc pytanie na ile różnica w zdjęciach przekłąda się na faktyczną różnicę w postrzeganiu otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Teren na pewno nie robi się zielony. Po prostu zdjęcia mają przekłamany kolor. Zobacz jak wygląda: http://www.bumm.de/uploads/tx_bummprodukte/60_lux_600x600.jpg Mam taką i w rzeczywistości świeci raczej niebieskawo (jak wszystkie zimne białe) niż zeielonkawo. Nie wiem ile konkretnie ma K, bo nigdzie nie pisali o tym. W porównaniu z bocialarką 4500K jest po prostu inaczej. Ciężko powiedzieć czy lepiej, czy gorzej, zwłaszcza że kształt snopu światła zupełnie inny i inaczej odbiera się jasność. Tak czy inaczej różnica w kolorze nie jest tak duża i wzrok do obu się adaptuje (tak samo jak przy jeździe z żółtymi szkłami). Osobiście bardziej mi pasuje ten cieplejszy, wydaje się bardziej naturalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ja mam tak samo, nie trawię barwy zimnej białej bo kojarzy się z prosektorium a nie ciepłem domowym. Dobrze mi się jeździ w nocy przy świetle fabrycznych ksenonów (4300k) i halogenów (3500k). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Tak wnikam w te barwy, bo w wielu recenzjach czytałem opinie, że przy zimnym świetle wzrok gorzej wyłapuje nierówności terenu i szybciej sie męczy. Jak ze wszystkim - sprawa subiektywna. Jednak po przejrzeniu kilkudziesięciu, lepiej lub gorzej oddających rzeczywistość, zdjęc, skłaniam się ku modelowi z diodiami w okolicach 5000K. Będzie możliwość, to porówna się na żywo i zobaczy czy słusznie wybrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakol13 Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ja słyszałem, że ogólnie cieplejsze barwy są lepsze ponieważ pokazują więcej detali (jakieś przeszkody na trasie), mniej męczą wzrok i w przypadku mgły/dymu lepiej go penetrują (nie odbijają się i nie oślepiają użytkownika). Ja osobiście zgadzam się z tym i dużo bardziej wole diody o barwie ciepłej. Nie męczą tak jak zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ledy są bardzo specyficznymi źródłami światła emitującymi bardzo wąski zakres widma co powoduje, że efekty doboru temperatury barwnej ledów białych są bardzo odczuwalne : 2800-3500K - generalnie cieple, przekłamują barwy i zażółcają 4000-4500K - neutralne, nie jest źle ale trochę czerwienią trąci bardzo często, szczególnie bliżej 4000K 4750-5250K - ni to ni siamto, w stanach opisują ten zakres jako "światło dnia" - najwierniej oddają barwy ze wszystkich ledów - w zestawieniu z zimnymi to przez niektórych określane nawet jako ciepłe. 5500-6500K - zimne, kolory szare trochę spłaszczają ale bez tragedii 7000K+ zimne szare, ale niektórzy takie lubią nawet do 10000K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barney8 Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 barwy barwami, a co dostaniesz od chińczyka to juz inna bajka, chyba że z pewnego źródła dioda/latarka to wtedy polecam cokolwiek ze środka stawki, byle nie na granicy dolnej ani górnej wg DominikM :] oczy się przyzwyczają, jak nie przegniesz z odcieniem w którąś stronę to będziesz zadowolony.....po prostu kwestia przyzwyczajenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.