maciur Napisano 23 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Mam mały problem techniczny ale ogromnie odbijajacy sie w jeżdzie! Mianowicie posiadam korbe truvativ holzfeller i suport giga pipe, prawe ramie korby cały czas się odkręca bez względu na to jak mocno je dokręce.Czy problem moze być w tym że mam jedną miskę suportu(prawą)niedokręcona do końca ramy.Musze cos z tym zrobić bo nieciekawie by było skoczyc z murku i zeby sie korba odkręciła. Części niedobierałem specjalnie pod moją rame wiec zapytam czy może byc problem z długoscia suportu ze niemozna go dokręcić? bo gwinty na suporcie nie są zjechane.Dosłownie pojezdze 20 min i juz sie robia luzy. Z góry dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanonier Napisano 23 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Miałem ten sam problem - miałem wtedy korbe SR SunTour (nie pamiętam modelu). Skierowałem się z tym problemem od razu do sklepu rowerowego bo wiedziałem że coś wymienić trzeba będzie i miałem racje - trzeba było zapodać nową korbę (bo podobno ten otwór co nachodzi na oś suportu się wytłuł - przynajmniej tak mi powiedzieli) Ale muszę im racje przyznać bo od tamtej pory "chodzi jak masełko" - nic nie spada, nie odkręca się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciur Napisano 23 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Miałem ten sam problem - miałem wtedy korbe SR SunTour (nie pamiętam modelu). Skierowałem się z tym problemem od razu do sklepu rowerowego bo wiedziałem że coś wymienić trzeba będzie i miałem racje - trzeba było zapodać nową korbę (bo podobno ten otwór co nachodzi na oś suportu się wytłuł - przynajmniej tak mi powiedzieli) Ale muszę im racje przyznać bo od tamtej pory "chodzi jak masełko" - nic nie spada, nie odkręca się. Korba jest na isis i z tego co widziałem otwor nie jest wyjechany.jak sie dokręci to trzyma pieknie, a nawet przy nałorzeniu ramienia niedokręcając sruby niewidac luzu i gwiazdka suportu ładnie nachodzi na korbe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanonier Napisano 23 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Korbe mam zamontowaną "na kwadrat", jak założyłem tą starą którą wymieniłem to też nie wiedziałem żadnych ubytku (luzów). Szczeże to nie wiem czemu w sklepie doradzili mi wymienić korbę przecież jak napisałem wyżej nie widziałem na niej żadnych uszkodzeń. Ważne że pomogło a w Twoim przypadku to niestety ja już nie pomogę - przykro mi. Ja w sklepie umówiłem się na takie coś że jak będzie mi spadywała to mogę ją oddać (widocznie byli pewni że nie oddam to dali mi a po 2 to stałemu klientowi nie dadzą ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 23 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Może off topic, ale wydaje się, że masz silniejszą prawą nogę :wink: Może spróbuj zamocować śrubę na locktite'a ? Podobni i miski suportu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 23 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Miski lepiej na smarze, i dobrze zakręcić. Śruby suportu potraktowałbym Loctitem 243 - mam tak wkręcone lekkie alu śrubki i ani drgną - a nie wkręcałem ich bardzo mocno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Lutego 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Prawdobnie jest tak jak napisał Kanonier czyli wyrobił się orwór w korbie. Raz może nie dokręciłeś, trochę tak pojeździłeś i teraz już niestety kicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 23 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Przecież Maciur napisał, że korba jest na ISIS - tam się nie ma co wyrobić bo to wielowpust... Luzuje się śruba - Loctite 243 na 99.9% rozwiąże problem, zakładając, że gwint na śrubie nie jest uszkodzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciur Napisano 23 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 pomyliły mi sie strony korby, to lewe ramie sie luzuje, ale to juz raczej nie ma znaczenia.Co to jest ta śruba Loctitem 243 i gdzie ja mozna dostać?Bo u mnie w miescie raczej w rowerowym niedostane zadnej wskazówki na ten temat.A otwor w korbie nie jest wyrobiony sprawdzałem i wszystko jest OK.Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK2 Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Witam Loctite 243 to nie jest sruba, a cos w rodzaju kleju. Ciezko to wytlumaczyc, ale smarujesz tym gwint, po zakreceniu i zaschnieciu srubka sie juz nie odkreci Mysle ze powinienes go dostac w sklepie motoryzacyjnym, dla podpowiedzi jest w czerwonej, niewielkiej buteleczce. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciur Napisano 24 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Witam Loctite 243 to nie jest sruba, a cos w rodzaju kleju. Ciezko to wytlumaczyc, ale smarujesz tym gwint, po zakreceniu i zaschnieciu srubka sie juz nie odkreci Mysle ze powinienes go dostac w sklepie motoryzacyjnym, dla podpowiedzi jest w czerwonej, niewielkiej buteleczce. Pozdro Dzieki.Jak mozna go dostac go w motoryzacyjnym to zaraz lece do sklepu, akurat sie składa ze mieszkam nad sklepem.Ale juz nie ma opcji odkręcenia śruby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Można potem odkręcić, tylko trzeba użyć trochę większej siły niż normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciur Napisano 28 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 doszedłem do przyczyny.Ramie odkreca sie ze wzgledu na zjechany gwint przy koncu.Byłem w rowerowym i mi koles powiedział ze pierwszy raz na oczy widzi taki wynalazek.Mozna nagwintować to jakos?alboi zakupic nowa srube tylko gdzie?Bo na allegro niewidziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ja przyspawałem i sie trzyma Napisano 2 Marca 2006 Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Miałem ten sam problem - miałem wtedy korbe SR SunTour (nie pamiętam modelu). Skierowałem się z tym problemem od razu do sklepu rowerowego bo wiedziałem że coś wymienić trzeba będzie i miałem racje - trzeba było zapodać nową korbę (bo podobno ten otwór co nachodzi na oś suportu się wytłuł - przynajmniej tak mi powiedzieli) Ale muszę im racje przyznać bo od tamtej pory "chodzi jak masełko" - nic nie spada, nie odkręca się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RzemieN Napisano 3 Marca 2006 Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Ja bym uzyl podkladki sprezynowej Jezeli jest zjechany gwint - to probowalbym nagwintowac i zastosowac grubsza srubke oraz jw podkladke sprezynowa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciur Napisano 6 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 tej sruby juz nie ma co nagwintowywać.Rozmawaiłem z wujaszkiem co na tokarni robi ze lepiej by juz było zrobic nowa taka śrube.Ale wolałbym orginalna śrube do takiego zastosowania, zeby niepopsuc gwintu na suporcie. Prosze dajcie jakiś namiar gdzie mozna kupis śrubke do korb na isis. Zastosowałem podkładke spręzynowa i to tez nic niepomaga! Z góry dzieki za wszystkie rady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 6 Marca 2006 Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Każdy sklep / serwis powinien mieć, np ja kupując suport nie wziąłem śrub (szukali bo nie było w pudełku) - miałem stare a nie chciałem czekać w sklepie Popytaj, pewnie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciur Napisano 8 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Włas nie o to chodzi ze u mnie w miescie nie da rady kupic!!najblizszy serwis pozadny jakis jest 60 km od mojego miasta:]Na necie gdzies musze wyrwać to jest jedyna opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 8 Marca 2006 Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 na allegro chyba 3zl jedna kosztuje;P Pozdrawiam PoleK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 8 Marca 2006 Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Jedno jest pewne najgorzej jest jeździć z odkręcajacym sie ramieniem bo wtedy się wyrabia i potem juz kicha, w ten sposob stracilem jedną korbe w starym rowerze. Miski lepiej na smarze, i dobrze zakręcić. Śruby suportu potraktowałbym Loctitem 243 - mam tak wkręcone lekkie alu śrubki i ani drgną - a nie wkręcałem ich bardzo mocno Sorry za ot ale mam taki problem w desce snowboardowej odkręcają mi sie wiązania co chwile (normalne srubki) to nalezy do tego uzyc ktoregos z w/w specyfików np ten skrzyni? i ile to kosztuje gdzie kupic i jak sie naklada?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.