Skocz do zawartości

[korba]Luz na prawym ramieniu

maciur

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem techniczny ale ogromnie odbijajacy sie w jeżdzie! :036:

Mianowicie posiadam korbe truvativ holzfeller i suport giga pipe, prawe ramie korby cały czas się odkręca bez względu na to jak mocno je dokręce.Czy problem moze być w tym że mam jedną miskę suportu(prawą)niedokręcona do końca ramy.Musze cos z tym zrobić bo nieciekawie by było skoczyc z murku i zeby sie korba odkręciła.

Części niedobierałem specjalnie pod moją rame wiec zapytam czy może byc problem z długoscia suportu ze niemozna go dokręcić?

bo gwinty na suporcie nie są zjechane.Dosłownie pojezdze 20 min i juz sie robia luzy.

Z góry dzieki za pomoc ;)

Miałem ten sam problem :036: - miałem wtedy korbe SR SunTour (nie pamiętam modelu).

Skierowałem się z tym problemem od razu do sklepu rowerowego bo wiedziałem że coś wymienić trzeba będzie i miałem racje - trzeba było zapodać nową korbę (bo podobno ten otwór co nachodzi na oś suportu się wytłuł - przynajmniej tak mi powiedzieli)

Ale muszę im racje przyznać bo od tamtej pory "chodzi jak masełko" - nic nie spada, nie odkręca się.

Miałem ten sam problem :036: - miałem wtedy korbe SR SunTour (nie pamiętam modelu).

Skierowałem się z tym problemem od razu do sklepu rowerowego bo wiedziałem że coś wymienić trzeba będzie i miałem racje - trzeba było zapodać nową korbę (bo podobno ten otwór co nachodzi na oś suportu się wytłuł - przynajmniej tak mi powiedzieli)

Ale muszę im racje przyznać bo od tamtej pory "chodzi jak masełko" - nic nie spada, nie odkręca się.

Korba jest na isis i z tego co widziałem otwor nie jest wyjechany.jak sie dokręci to trzyma pieknie, a nawet przy nałorzeniu ramienia niedokręcając sruby niewidac luzu i gwiazdka suportu ładnie nachodzi na korbe.

Korbe mam zamontowaną "na kwadrat", jak założyłem tą starą którą wymieniłem to też nie wiedziałem żadnych ubytku (luzów). Szczeże to nie wiem czemu w sklepie doradzili mi wymienić korbę przecież jak napisałem wyżej nie widziałem na niej żadnych uszkodzeń. Ważne że pomogło a w Twoim przypadku to niestety ja już nie pomogę - przykro mi. :036:

Ja w sklepie umówiłem się na takie coś że jak będzie mi spadywała to mogę ją oddać (widocznie byli pewni że nie oddam to dali mi a po 2 to stałemu klientowi nie dadzą ;) )

Gość Gość

Może off topic, ale wydaje się, że masz silniejszą prawą nogę :wink: Może spróbuj zamocować śrubę na locktite'a ? Podobni i miski suportu ?

pomyliły mi sie strony korby, to lewe ramie sie luzuje, ale to juz raczej nie ma znaczenia.Co to jest ta śruba Loctitem 243 i gdzie ja mozna dostać?Bo u mnie w miescie raczej w rowerowym niedostane zadnej wskazówki na ten temat.A otwor w korbie nie jest wyrobiony sprawdzałem i wszystko jest OK.Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Witam

Loctite 243 to nie jest sruba, a cos w rodzaju kleju. Ciezko to wytlumaczyc, ale smarujesz tym gwint, po zakreceniu i zaschnieciu srubka sie juz nie odkreci ;) Mysle ze powinienes go dostac w sklepie motoryzacyjnym, dla podpowiedzi jest w czerwonej, niewielkiej buteleczce.

Pozdro

Witam

Loctite 243 to nie jest sruba, a cos w rodzaju kleju. Ciezko to wytlumaczyc, ale smarujesz tym gwint, po zakreceniu i zaschnieciu srubka sie juz nie odkreci ;) Mysle ze powinienes go dostac w sklepie motoryzacyjnym, dla podpowiedzi jest w czerwonej, niewielkiej buteleczce.

Pozdro

Dzieki.Jak mozna go dostac go w motoryzacyjnym to zaraz lece do sklepu, akurat sie składa ze mieszkam nad sklepem.Ale juz nie ma opcji odkręcenia śruby?

doszedłem do przyczyny.Ramie odkreca sie ze wzgledu na zjechany gwint przy koncu.Byłem w rowerowym i mi koles powiedział ze pierwszy raz na oczy widzi taki wynalazek.Mozna nagwintować to jakos?alboi zakupic nowa srube tylko gdzie?Bo na allegro niewidziałem.

Gość ja przyspawałem i sie trzyma

Miałem ten sam problem ;) - miałem wtedy korbe SR SunTour (nie pamiętam modelu).

tej sruby juz nie ma co nagwintowywać.Rozmawaiłem z wujaszkiem co na tokarni robi ze lepiej by juz było zrobic nowa taka śrube.Ale wolałbym orginalna śrube do takiego zastosowania, zeby niepopsuc gwintu na suporcie.

Prosze dajcie jakiś namiar gdzie mozna kupis śrubke do korb na isis.

Zastosowałem podkładke spręzynowa i to tez nic niepomaga!

Z góry dzieki za wszystkie rady:)

Jedno jest pewne najgorzej jest jeździć z odkręcajacym sie ramieniem bo wtedy się wyrabia i potem juz kicha, w ten sposob stracilem jedną korbe w starym rowerze.

Miski lepiej na smarze, i dobrze zakręcić. Śruby suportu potraktowałbym Loctitem 243 - mam tak wkręcone lekkie alu śrubki i ani drgną - a nie wkręcałem ich bardzo mocno :)

Sorry za ot ale mam taki problem w desce snowboardowej odkręcają mi sie wiązania co chwile (normalne srubki) to nalezy do tego uzyc ktoregos z w/w specyfików np ten skrzyni?

i ile to kosztuje gdzie kupic i jak sie naklada??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...