Skocz do zawartości

[manetka do amortyzatora] czy do każdego z blokadą można zamontować?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie manetki do amortyzatora z blokadą. Czy do każdego takiego amortyzatora można zamontować manetkę do blokowania go z kierownicy?

Moje pytanie wynika z tego, że planuję zakup roweru Specialized croostrail sport i taka manetka troszkę by mi ułatwiła jazdę. Trasy po których przeważnie się przemieszczam są zróżnicowane pod względem nawierzchni i często przechodzą z gładkiego asfaltu na nierówne szutry bądź leśne dukty. W czasie jednego przejazdu charakterystyka podłoża zmienia się kilkukrotnie. (do tej pory jeżdżę na sztywnym widelcu i daję radę )

Ostatnio znalazłem też 29era od Krossa z blokadą amortyzatora na kierownicy, ale raz że jest droższy a dwa pierwsze co to wymiana opon na bardziej "cywilizowane". Do Speca już się przysiadłem i mi bardzo leży. Dlatego wolałbym raczej poszukać możliwości dołożenia blokady na kierownicy.

Pozdrawiam

Lenowy

Napisano

Niestety nie. Żeby zamontować manetkę potrzeba tłumika przystosowanego do montażu linki. Jeżeli nie ma manetki w komplecie z nowym rowerem, to bez wymiany tłumika nie ma szans. Mam amortyzator bez manetki i nie odczułem jakoś szczególnie jej braku ;) Jeżeli spec dobrze Ci leży, to z powodu manetki nie ma sensu go zamieniać na inny model. Takie jest moje zdanie ;)

Napisano

Dzięki za info. Jestem ukierunkowany na tego speca tak na 90%. Szukam jeszcze ew. alternatywy ale nie znajduję. Manetka nie jest wyznacznikiem zakupu roweru. Jeśli można ją do tego dołożyć to fajnie, jeśli nie to trudno. najwyżej jak zajeżdżę ten amor to wymienię na taki z manetką. Może praktyka pokaże, że manetka to zbędny bajer...

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Albo potrzeba tłumika przystosowanego pod manetke albo możemy przystosować nasz sprzet pod manetke ;) Tak zrobiłem ja i jest przyzwoicie. Wiadome ze z przednim tłumikiem jest cieżej niż z przednim ale jak ktoś bardzo chce to sie da :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...