Skocz do zawartości

[Rower] Romet Orkan 2.0 czy Kross Evado 1.2

Caste

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tej kategorii cenowej odpuść sobie lepiej hamulce tarczowe. Co do rowerów są bardzo podobne sprzętowo. Skłaniał bym się ku Rometowi lecz patrząc na jego wygląd wybór już nie jest tak oczywisty.

Napisano

Nad tym też się zastanawiałem, lecz rozglądam się raczej za czymś troszkę tańszym

Szczerze mówiąc nie spojrzałem na cenę evado 1.2 która troszkę wykracza poza mój budżet, no i tarczówek zdecydowanie chcę uniknąć, w związku z czym zamiast niego rozważam Krossa Evado 1.1 (http://www.kross.pl/pl/2011/cross/evado-1-1)

Czy będzie to sprzęt dużo gorszy od RX500? I jak wypada na tle Orkana 2.0 ?

Napisano

Kross Evado 1.1 napęd 21 biegowy,korba Tourney,przerzutka tylna Acera.Romet Orkan 2.0 napęd 24 biegowy,korba Altus,przerzutka tylna Alivio,lepsza geometria w porównaniu do Avado 1.1.

Romet RX 500 jest zbudowany na częściach jeszcze lepszych od Orkana 2.0.Cena też jest lepsza.

Napisano

Kross Evado 1.1 napęd 21 biegowy,korba Tourney,przerzutka tylna Acera.Romet Orkan 2.0 napęd 24 biegowy,korba Altus,przerzutka tylna Alivio,lepsza geometria w porównaniu do Avado 1.1.

O tej geometrii słyszałem dużo dobrego jak i złego, czy to prawda że jeździ się na niej podobnie jak na rowerach MTB ? Szczerze mówiąc nie przeszkadzało by mi to, a nawet byłby to plus - chyba że jest rzeczywiście bardzo niewygodny na dłuższe wypady (choć to może być sprawa indywidualna)

Napisano

O tej geometrii słyszałem dużo dobrego jak i złego, czy to prawda że jeździ się na niej podobnie jak na rowerach MTB ? Szczerze mówiąc nie przeszkadzało by mi to, a nawet byłby to plus - chyba że jest rzeczywiście bardzo niewygodny na dłuższe wypady (choć to może być sprawa indywidualna)

Romet Orkan 2.0- kąt głowki ramy 69*.Przy takim kącie główki,sylwetka rowerzysty jest bardziej wyprostowana.Kross Evado ma kąt główki 71*.Poczytaj o geometrii rowerów,znajdziesz sporo odpowiedzi.

Napisano

O rometach się nie wypowiem bo nie znam ale Evado 1.2 miałem przez 1,5 roku

Odnośnie Evado 1.2

http://mototrend.pl/...aniej-p-73.html

tu masz po ~1550zł

Evado 1.1 odradzam, kaseta jest jeszcze z wolnobiegiem

Jeździłem na czymś takim przez 10 lat... po wymianie na nową ośkę ztyłu po roku zawsze była krzywa

No i problem z przyszłą modernizacją

Co do Evado 1.2 - z rowerku byłem bardzo zadowolony

Przejechałem na nim też Skandie w Rzeszowie i Cross w Ulanowie

Na hamulce tarczowe nie nażekałem jak na rower Crossowy dobrze się sprawdzały. tylko po jednym wypadzie w ulewie tył zaczą coś za bardzo drgać... hamował dobrze ale przy mniejszych prędkościach były drobne drgania

Uwaga jedynie do opon.. jakieś Trax Crossway czy coś.. (ale to w modelu z 2010) po 1000km wiele z nich nie zostało

zresztą popatrz tu : http://gilanel.bikes...php?m=11&y=2010

Co do geometri... MTB dla tego rozmiaru (mój był 19") mają trochę dłuższą górną rurę (chyba 20mm), ja zainstalowałem dłuższy regulowany mostek

Na zmęczenie tą geomerią nie nażekałem... przejechałem nim z Rzeszowa do Częstochowy, krzyże nie prostestowały.. gorzej z czterema literami ;-)

Najgorszym elementem tego roweru jest amortyzator.. najprostrzy, i ciężki (chyba 2300g)...ale za tą cenę trudno o coś lepszego

Rower sprzedałem... nie dlatego że zły... poprostu kupiłem kolarkę więc rowerek uniewesalny nie był mi potrzebny.., teraz składam, 29era aby mieć czym po bezdrożach jeździć ( opony 1,5 w evado przy moich 89kg toneły w leśnych piaskach których u mnie pełno)

Napisano

Rowery osprzętowo podobne - porównując Evado 1.2 i Orkan 2.0... Plus dla Krossa za wygląd i za tarczówki - te moim zdaniem są na miejscu w tym rowerze, co potwierdza też kolega który użytkuje ten model.

Napisano

akurat w modelu o którym pisał kolega (2010) są hamulce Tektro hydrauliczne, model 2011 i obecne w tym przedziale cenowym mają hamulce mechaniczne tarczowe Shimano, które nie wiem jak się sprawują

Napisano

Też bym poszedł w EVADO lepiej wygląda i sprzęt podobny. Ale jak miał byś wybierać to bierz rower z hamulcami v-brake bo lżejsze, i wszędzie naprawisz.Dobra tarcza kosztuje tyle co twój rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...