Skocz do zawartości

[koła] problem w giant expression

bigos97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem okazyjnie Gianta Expresiona do jazdy po mieście i mam z nim pewien problem. Gdy wstawiłem go na stojak do regulacji zauważyłem że na wolnobiegu jest taki dziwny lekki luz, i gdy zakręcę korbą całe koło ma taką ósemkę ale to wygląda jakby był jakiś luz w środku piasty bo cała piasta i wolnobieg idą takim okrężnym ruchu. Co z tym zrobić ? Rozebrałem koło nasmarowałem i dalej to samo. Czy wolnobieg tak ma ? Rowerek jest na gwarancji

Poco w nim grzebałeś skoro jest na gwarancji? skoro wolnobieg i piasta wykonują jakieś dziwne ruchy podczas obrotu koła to oznacza że piasta jest źle wykonana (źle wytoczona) i przez to ma bicie. Ja bym to reklamował.

Dobrze to przemyśl, a przede wszystkim przeczytaj warunki gwarancji. Jeśli jest tak jak przypuszczasz - luz piasty, reklamacja zostanie odrzucona i za naprawę będziesz musiał zapłacić z własnej kieszeni, ponieważ gwarancje z reguły nie obejmują połączeń gwintowanych. Jeżeli problemem jest bicie obręczy, to trzeba koło wycentrować. W tym przypadku gwarancja również na nic Ci się nie przyda. Być może taniej wyjdzie jak pojedziesz do najbliższego serwisu.

A tak przy okazji, wolnobiegi mają to do siebie, że "pływają".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...