bigos97 Napisano 6 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam. Zakupiłem okazyjnie Gianta Expresiona do jazdy po mieście i mam z nim pewien problem. Gdy wstawiłem go na stojak do regulacji zauważyłem że na wolnobiegu jest taki dziwny lekki luz, i gdy zakręcę korbą całe koło ma taką ósemkę ale to wygląda jakby był jakiś luz w środku piasty bo cała piasta i wolnobieg idą takim okrężnym ruchu. Co z tym zrobić ? Rozebrałem koło nasmarowałem i dalej to samo. Czy wolnobieg tak ma ? Rowerek jest na gwarancji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Poco w nim grzebałeś skoro jest na gwarancji? skoro wolnobieg i piasta wykonują jakieś dziwne ruchy podczas obrotu koła to oznacza że piasta jest źle wykonana (źle wytoczona) i przez to ma bicie. Ja bym to reklamował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 grzebałem bo nie będę jeździł 100 km na gwarancję. Ale chyba faktycznie go zawiozę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dobrze to przemyśl, a przede wszystkim przeczytaj warunki gwarancji. Jeśli jest tak jak przypuszczasz - luz piasty, reklamacja zostanie odrzucona i za naprawę będziesz musiał zapłacić z własnej kieszeni, ponieważ gwarancje z reguły nie obejmują połączeń gwintowanych. Jeżeli problemem jest bicie obręczy, to trzeba koło wycentrować. W tym przypadku gwarancja również na nic Ci się nie przyda. Być może taniej wyjdzie jak pojedziesz do najbliższego serwisu. A tak przy okazji, wolnobiegi mają to do siebie, że "pływają". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 pływają czyli taki jakby luz tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Tak, jakby luz ale na samym wolnobiegu. Jeżeli u Ciebie "pływa" całe koło, problem tkwi gdzieś indziej. Może to być luz piasty, bądź rozcentrowanie koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.