Skocz do zawartości

[dyskwalifikacja] Contador zdyskfalikowany

Rekomendowane odpowiedzi

Tourocyrk jest tak samo 100% autentyczny jak wrestling :) Podobnie jak nagminną chorobą sportowców jest astma. :)

Ja lubię patrzeć w jakim tempie pokonują podjazdy w np Alpach, nie interesuje mnie przy tym czy naturalny czy sztuczny wiatr dmucha im w tyłki :)

Sport był MOŻE czysty z 50 lat temu, może, bo zyję 37 lat i pamiętam choć przez mgłę olimpiady i wyczyny zawodników np NRD w lekkiej atletyce, Bułgarów w ciężarach a na ostatniej olimpiadzie Chińczyków. Nagle okazało się że oni są dobrzy w bardzo wielu dyscyplinach, w których nie mieli wcześniej żadnych tradycji... Na pewno dzięki nowej odmianie ryżu...

Trochę nie na temat ,ale i w temacie.

Jakby ktoś zapomniał/nie wiedział, to w 2010 mieliśmy też Polski Wątek

Bracia Szczepaniakowie na dopingu - Sport - WP.PL

Sytuacja jest inna. Szczepaniakowie od razu się przyznali i poddali karze bez odwolan. Kacper ma zawieche do 2013 o ile sie nie mylę roku.

Ściga zie teraz w ywscigach mniejszej rangi. Jak ktoś chce sie z nim sprawdzić to zapraszam na wiosne do polski północnej.

Bo jedni robią to dla pieniędzy i sławy a drudzy po to żeby być najlepszymi, nawet jeśli nie mają do tego predyspozycji.

Nie wierzę, że ścigający się w maratonach są czyści. Zapewne jest to o wiele mniejszy procent niż w imprezach profi, gdzie jeżdżenie jest regularną i dobrze płatną pracą.

Dla mnie to jest śmieszne. Co niby nowego udowodniono czy pokazano w czasie tego dwuletniego śledztwa? Dwa lata życia człowieka poszły do śmieci, bo ktoś się nie mógł zdecydować - winny czy nie winny. W ten sposób można każdego zniszczyć, podziwiam Contadora, że znalazł w sobie motywację do treningów i startów przez te dwa lata. Zrobił się za dobry - i myk wyciągnięto marginalną sprawę sprzed dwóch lat, wszystkie zwycięstwa i punkty poszły jak krew w piach, kontrakt rozwiązany, jakby nie było kolarza. Śmierdzi mi ta sprawa. Co prawda, gdyby od razu skazano go na dwa lata dykwalifikacji, miałby jeszcze gorzej, ale tu idzie o zasady - jeśli organ zajmujący się czystością sportu w ten sposób kombinuje, późne wyroki, jakieś zaliczanie okresu startów na poczet kary, to jak tu oczekiwać od kolarzy że nie będą się dopingować. Albo się karze winę od razu i w jasny sposób, albo w ogóle.

Skoro wszyscy biorą to w czym problem? Szanse są równe: Ja oszukiwałem, ty oszukiwałeś - wygrał lepszy.

W efekcie otrzymujemy sport w którym nie rywalizują sportowcy a lekarze, którzy szprycują zawodników do granic możliwości starając się utrzymać jak najmniejsze zanieczyszczenie organizmu do czasu badań antydopingowych. Niech jeżdżą wolniej, ale bez tego całego syfu w swoim organizmie oraz zamieszania w zarządach i negatywnych opinii publiki.

No dobrze by bylo gdyby jeździli wolniej, ale nie tego wymaga od nich presja widzów, mediów, teamów, sponsorów.

To jak w formule 1: ciągle ogranicza się możliwości od strony technicznej, ale oni ciągle zbliżają się do tych samych osiągów, bo tego wymaga ten sport - i nie tylko ten.

W efekcie otrzymujemy sport w którym nie rywalizują sportowcy a lekarze, którzy szprycują zawodników do granic możliwości starając się utrzymać jak najmniejsze zanieczyszczenie organizmu do czasu badań antydopingowych. Niech jeżdżą wolniej, ale bez tego całego syfu w swoim organizmie oraz zamieszania w zarządach i negatywnych opinii publiki.

Tak samo można powiedzieć o inżynierach przygotowujących nowy sprzęt - rywalizują mechanicy, a nie sportowcy.

Na samym koksie nie pojedziesz, tak czy inaczej trzeba trenować, mieć predyspozycje. Jeżeli wszyscy równo biorą doping, to na końcu i tak liczą się umiejętności zawodnika. Jak jeszcze zabronią korzystania z radia, to tym bardziej będą się liczyć umiejętności, których dopingiem nie poprawisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...