Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Jaki amor wsadzić do Ghost HTX 7500 (do 750zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałem zmienić amor w ramie Ghost HTX 7500. Obecnie siedzi tam dwuipólkilogramowa Tora 302 100mm, która jest jaka jest.. Mam na tę wymianę ok 750 zł i myslałem nad Rebą, oraz Manitou R7. Rozważałem też Recona U-turn, ale to chyba nienajlepszy pomysł.

Moja waga to ok 74 kg i pewnie jeszcze spadnie. Od amora oczekuję wysokiej czułości, najnajniższej wagi, białego koloru, mocowania PM i lockouta na goleni. BTW, czy warto wpakować do tej ramy amor o skoku 80mm, czy darować sobie i pchać sie w 100mm?

Najbardziej odpowiadałoby mi R7 PRO z ebay, ale to wydatek przekraczający budżet... Więc chyba zmuszony jestem na używkę.

Pozdrawiam!

Napisano

Bikemaster Z tych amorów co wymieniłeś (Reba, Recon, R7) to w tej cenie nie masz co liczyć na nówkę. Musiałbyś szukać używki na Allegro. A z używkami różnie bywa. I jeśli nie znasz się na serwisowaniu i rozbieraniu amortyzatorów, to lepiej się nie pchać w używane.

A z nowych w tej cenie, to masz Suntour Epicon. Waga jest mała, a kultura pracy niczego sobie. W obecnych modelach masz już chyba mocowanie hamulca PM. No i jest powietrzny. Jest trochę wersji Epicon'a, więc masz duży wybór - http://www.eurobike.pl/sr-suntour/amortyzatory-przednie/epicon

Napisano

Z serwisem nie miałbym raczej problemów. W rowerach chyba wszystko już robiłem. Rzecz w tym, że nie za bardzo rozeznaję się co i jak się teraz opłaca za taką i taką kwotę kupić. Suntour? O kurde.. zawsze miałem tę markę za mało profesjonalną ;)

Czyli takie coś będzie okej?

http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-epicon-lod-100mm-disc-cr-i2081467226.html

Widzę że nie ma toto PM, ale to mały ból (gdzie wy tu macie PM?). Oby nie szpeciło piwotami. Czy podana waga jest realna czy raczej te amorki lubią mieć na starcie +80g ?

Oraz istotniesjze pytanie: Czy będzie toto lepiej jeździło niż moja wysłużona Tora? Pracowałem długi czas przy serwisie i widziałem XCM'ki, to był to totalny szit.

Czyli w tym kontekście: Jak z wykonaniem tego Epicona? Daje radę?

Pozdrawiam!

Napisano

Bikemaster Suntour to w swoich wyższej klasy amorkach to bardzo dobra firma. Poza tym nie ma co porównywać Epicon'a (ba! Raidon'a nawet) do niższej półki pokroju XCR/XCM. Możesz być pewny, że na Epiconie się nie zawiedziesz i będzie Ci dobrze służył. A co do podanego przez Ciebie - tak, spełnia twoje wymagania (no, może poza PM) i cena jest ok. Nie wiem dokładnie, ale modele na 2012 mają już chyba mocowanie PM.

I jeszcze raz powtarzam - SR to dobra firma i nie można jej osądzać po najniższych produktach - trzeba spojrzeć nieco wyżej. A wyżej jest naprawdę ciekawie i solidnie (chociażby Raidon, Epicon, Axon, Durolux).

Napisano

Ok. Dzięki za opinię. Myślę, że jakby ten Suntour po docieciu sterówki osiągnął 1650g to byłbym zadowolony. Poszperam za wer. 2012 z lockoutem na goleni w jakiejś normalnej cenie.

W sumie racja.. RS ze swoim Dartem też pokazał ze potrafi produkować badziew.

Napisano

Mój 2009/2010 z ~18cm sterówką i gwiazdką waży 1674g. I gdzie Ty w tym z CR widzisz piwoty?

Dobre jest też to, że można go ustawić od 80 do 140mm.

Napisano

Mój 2009/2010 z ~18cm sterówką i gwiazdką waży 1674g. I gdzie Ty w tym z CR widzisz piwoty?

Dobre jest też to, że można go ustawić od 80 do 140mm.

Czyli b. dobra waga jak za taką cenę. Nowsze może jeszcze lżejsze będą. Piwotów nie widzę, i dobrze. Jakbym zobaczył to bym nie kupił ;)

Ale żeby skok przestawić to jak mniemam trzeba w nim grzebać, tak ?

Napisano

Z tego co mi się zdaje i wyczytałem, to rocznik 2012 (2011 chyba też) może być regulowany tylko pomiędzy 100 a 120mm skoku. Natomiast wcześniejsze modele (<2011/12) miały regulację, właśnie od 80 do 140mm.

PS. A w razie potrzeby zmiany skoku, wystarczy zajrzeć na stronę Suntour'a i poszukać filmu, który pokazuje jak zmienić skok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...