Skocz do zawartości

[1500-2000zł] Rower do pracy, rybki, jazda po miescie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No powiem ci ze

Kross Hexagon X6 2012

Rownież bardzo mi sie spodobał fajny taka matowa czerń hmm... tylko pytanie co ma gorszego :D

zauwazyłem w amortyzator ma 20mm wiecej skoku niz Giant o_O hmm...

Jeszcze jakies propozycje :thumbsup:

Napisano

jak za 1700zł ten rower jest masakryczny... tourney/acera.. takie coś to za 1000zł sie kupuje.

Postaraj się dopłacić do: http://allegro.pl/kross-level-a6-slx-dart-3-stroj-team-w-prezencie-i2092879982.html

a jak nie możesz

http://allegro.pl/kross-level-a4-hydrauliczne-hamulce-deore-wawa-i2092847459.html

Są to rowery górskie. Ale mają już bardzo dobry osprzęt, a stosunek cena/jakość może już nie taki jak w 2007-2010 ale nadal genialny.

Te rowery z porównaniem do tego co wysłałeś to jest niebo.

Napisano

Hehe jeśli kolega ma 160cm wzrostu to może będą mu pasowały te rowery. Dostępne tylko w rozmiarze 16"...

Napisano

Hehe jeśli kolega ma 160cm wzrostu to może będą mu pasowały te rowery. Dostępne tylko w rozmiarze 16"...

A tam, ja mam 176cm, jeżdżę na 17" i nie płaczę.

Lepiej już mieć wysokie siodełko niż płacić 1700zł za tourneye, acery i xct.

Napisano

W tym momencie nie wiemy ile ma wzrostu więc i tak trudno czegoś szukać.

A co do rozmiaru to wszystko zależy do czego jest używany. Domyślam się ze masz wyprosowaną pozycje na rowerze.

Napisano

No wlaśnie troszke mnie te rozmiary przestraszyły i ogolnie szukam czego z rama L 20 ;]

Moj wzrost hmm... 175-180

Napisano

No wlaśnie troszke mnie te rozmiary przestraszyły i ogolnie szukam czego z rama L 20 ;]

Moj wzrost hmm... 175-180

Mam w podobnym przedziale , jeżdzę na 17" i jest ok, siodełko mam srednio wyciągnięte.

Słuchaj, żebyś nie kupował tego co podesłałeś. Ten hexagon to samo. To powinno być warte max. 999zł

Za 1700zł powinniście coś dostać na XCR/Dart 3 z osprzętem deore min.

te krossy to najlepsze wybory jakie możesz znaleźć.

Napisano

Ten jest zdecydowanie warty uwagi

Kross 2011 Level A6 V-brake - Rowery Kross 2011 - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

chyba że coś jeszcze znajde to podeśle linka

edit

ryczy może widziałeś, może nie ale warto sobie poczytać lekture "jak dobrać rozmiar ramy"

http://www.forumrowerowe.org/topic/90215-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/

adziopak a teraz widze, że podałeś tam krossa x6, no na ten moment krossy mają dobry stosunek cena/jakość choć można wyhaczyć fajne promocje innych firm

Napisano

No ale ludzie gdzie wy żyjecie ?! Mamy 2012, koleś pokazuje nowy model od Gianta gdzie od 10 lat płaci się głownie za ramę i napis. W tej cenie to jest jedyna normalna propozycja gianta.

A to że kiedyś rowerki za 1500 były wyposarzone znaczne lepiej szczególnie u krossa, fajnie ale spadek wartości pieniądza, jakiś tam wzrost zarobków, także zwiększająca sie renoma krossa i fakt ze już nie musi walczyć rękami i nogami o każdego nowego klienta. To wszystko sprawia że rowery mają coraz gorszy stosunek ceny do wartości.

Praktycznie nie da się kupić teraz dobrego roweru prawie za darmo jak kiedyś. No chyba że jakieś takie leżaki magazynowe jak tu pokazujecie lub używki.

Kojarzy mi się z super turbo obniżkami u Fiata " uuu 8000zł obniżki na Grande Punto sprzed 2 lat z silnikiem 1,2 i godziną do setki" świetna okazja !

Napisano

No dlatego czasem warto się rozglądać za rowerem używanym. Choć tu polecam kupowanie od znajomych lub jak ktoś się znać po obejrzeniu go.

Druga sprawa jeśli rower ma być tylko do miasta to nie musi mieć jakiegoś wypasionego osprzętu. Przecież trwałość będzie taka sama (porównywalna) dodatkowo bardziej kusimy złodzieja. Kosztem nieco gorszej pracy podzespołów.

A może crossa na 28cali??

Napisano

No ale ludzie gdzie wy żyjecie ?! Mamy 2012, koleś pokazuje nowy model od Gianta gdzie od 10 lat płaci się głownie za ramę i napis. W tej cenie to jest jedyna normalna propozycja gianta.

A to że kiedyś rowerki za 1500 były wyposarzone znaczne lepiej szczególnie u krossa, fajnie ale spadek wartości pieniądza, jakiś tam wzrost zarobków, także zwiększająca sie renoma krossa i fakt ze już nie musi walczyć rękami i nogami o każdego nowego klienta. To wszystko sprawia że rowery mają coraz gorszy stosunek ceny do wartości.

Praktycznie nie da się kupić teraz dobrego roweru prawie za darmo jak kiedyś. No chyba że jakieś takie leżaki magazynowe jak tu pokazujecie lub używki.

Kojarzy mi się z super turbo obniżkami u Fiata " uuu 8000zł obniżki na Grande Punto sprzed 2 lat z silnikiem 1,2 i godziną do setki" świetna okazja !

1. Powinieneś się wyposażyć w słownik.

2. Wiadomo że Kross poczuł się bardziej pewnie. Ale to nie powod dla którego mielibyśmy przestać kupować produkty krossa.

3. te porównanie jest bezpodstawne. oboje wiemy że te krossy a tamten giant to niebo a ziemia.

4. twoim tokiem myślenia dobrym pretekstem do kupna krossa byłoby pochod9zenie firmy - polska.

5. Shimano ma grupy: tourney, altus, acera, alivio, deore, lx, slx, xt, saint, xtr. (kolejność od najgorszych do najlepszych )giant który podał autor tematu ma osprzęt klasy najgorszej i 3 od końca. krossy które zaproponowałem są średniej lub dobrej półki.

to samo widelec

XCT a RSD3. Róznica bardzo duża.

Napisano

1. No jeden ort. zdarzył się mam przeglądarkę bez słownika. ok

2. Czy ja twierdze że nie mamy kupować krossów ? wręcz przeciwnie poczytaj sobie moje posty

3. No tak bo kupując Gianta kupujesz markę, renomę i ramę , krossa - wszystko inne

4. Nie wiem gdzie w moim toku myślenia było jakiekolwiek odwołanie do pochodzenia firmy

5. Dobra porównaj nowego, tego rocznego krossa level A2 2012 na stronie firmowej krossa i tego Gianta z linku,

i te różnice nie są już takie duże.

Poza tym zaproponowany przez Ciebie kross, jest:

1. Rocznikowo starszym modelem ( ten a4 to już w ogóle)

2. Wszystkie są znacznie droższe, 300zł przy cennie Gianta to prawie 18%

I to właśnie sprawia że te krossy są znacznie lepiej wyposażone.

I popatrz jeszcze na to:

MERIDA MATTS TRAIL 300-D WYPRZEDAŻ (2083648793) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jak się ma wyposażenie tych twoich krossów do tego ? Oczywiście pomijamy że autor nie potrzebuje takiego roweru i że mają nie koniecznie takie samo przeznaczenie.

Napisano

1. No jeden ort. zdarzył się mam przeglądarkę bez słownika. ok

2. Czy ja twierdze że nie mamy kupować krossów ? wręcz przeciwnie poczytaj sobie moje posty

3. No tak bo kupując Gianta kupujesz markę, renomę i ramę , krossa - wszystko inne

4. Nie wiem gdzie w moim toku myślenia było jakiekolwiek odwołanie do pochodzenia firmy

5. Dobra porównaj nowego, tego rocznego krossa level A2 2012 na stronie firmowej krossa i tego Gianta z linku,

i te różnice nie są już takie duże.

Poza tym zaproponowany przez Ciebie kross, jest:

1. Rocznikowo starszym modelem ( ten a4 to już w ogóle)

2. Wszystkie są znacznie droższe, 300zł przy cennie Gianta to prawie 18%

I to właśnie sprawia że te krossy są znacznie lepiej wyposażone.

I popatrz jeszcze na to:

MERIDA MATTS TRAIL 300-D WYPRZEDAŻ (2083648793) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jak się ma wyposażenie tych twoich krossów do tego ? Oczywiście pomijamy że autor nie potrzebuje takiego roweru i że mają nie koniecznie takie samo przeznaczenie.

5. Tutaj masz rację. Natomiast jest to też spowodowane skokiem cen Shimano itd.

1. Co to ma do rzeczy? Rocznikowo starsze modele, przecież rowery to nie komputery. Rozwój technologii idzie powoli. Właściwie Shimano raz na dziesięć lat wprowadza jakieś nowe technologie, czy to HII czy Dyna Sys czy Shadow. No może nie raz. Ja w marcu 2010 kupiłem A4 który jest z rocznika 2008 i jest lepszy osprzętowo niż dzisiejsze rowery za 2500zł (oczywiście nie wszystkie), kiedy ja za A4 zapłaciłem śmieszne 1399zł. Wszystko to samo, Deore XT, Alivio, Dart 3.

Kross przez conajmniej 3-4 lata będzie miał bardzo wysoką renome. Jeszcze w jesieni 2011 można było trafić na nowe sztuki z sezonów 2007, 2008. Wiadomo teraz, że z każdym rocznikiem wprowadza coraz mniej opłacalne rowery, tylko stosuje chwyty marketingowe i zapalonych fanów. Dzisiaj jakbym miał kupować rower byłby to Kross, ale jeżeli ta firma nie powróci do polityki z lat 2006-2009 to za 3 lata też będziemy płacić dużo kasy za markę i właściwie w przedziale cenowym do 2000zł nie będą już proponowane bardzo dobrze sprzedawane Levele A2-A6.

I gryzie mnie to, bo fajnie było kupić za 1400zł rower na dobrym osprzęcie klasy Deore, czasem nawet xt, z widelcem XCR/RSD3. XCM'y i XCT'ki to już są wyraźnie słabsze amortyzatory, a jak widać Giant wciska za 1700zł osprzęt najniższej klasy Tourney.

Napisano

poszukuję podobnego roweru i ten giant to jest dla mnie nieporozumienie w życiu nie dał bym tyle kasy za tourney, co z tego że np. rama ma lepszą renomę jak ktoś chce wydać do 2000 tysięcy na rower to na ogół nie ma w planach wymiany całego osprzętu po pierwszych 3k km, przynajmniej ja nie mam takiej ochoty ani możliwości, za tę cene oczekuję czegoś przyzwoitego bez szału ale też bez tourneya:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...