Skocz do zawartości

[przód, cross] wymiana amortyzatora w crossie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka tematów o crossach jest, ale wszystkie już poblokowane (albo inne cenowo), dlatego pozwalam sobie założyć nowy.

Dalej rozmyślam o zmianach (zwrot podatku się zbliża :D ) Tym razem na tapetę wszedł "dziób" - stery i amortyzator. Rower to Unibike Viper 2011 (cross oczywiście:) ). W tej chwili siedzi tam Suntour NVX, o skoku 75mm. Może być pod tarcze, ale musi pod V-ki. 1,1/8 rura.

Nie jeżdżę po niewiadomo jakim terenie, bez szaleństw, choć jakieś szlaki leśne się zdarzyć mogą. Głównie nasze wspaniałe drogi, ścieżki i chodniki :)

Chciałbym za jakiś czas zmniejszyć wagę tego elementu i poprawić jego jakość pracy. Dlatego myślę o czymś powietrznym, choćby ze względu na wagę właśnie i możliwość "ułożenia" amora pod swój ciężar. Zależy mi na blokadzie skoku, nie musi być na kierownicy, choć nie będę żałował jak będzie :)

Wartość w biletach NBP - kręcimy się wokół 1000zł (może przekroczyć, ale nie dwa razy :D )

I ważne - nowy. Ten element roweru jest dla mnie kompletnie obcy, dlatego po pierwsze pytam Was o radę, a po drugie, chcę nowy.

Tak więc, nie mam pojęcia nad czym się zastanawiać. Na razie kręcę oczami wokół Marzocchi TXC - ale który?

I może na przykład powietrzny Suntour NRX (bodajże)

I pytanie, które mnie nurtuje, czy pod tego crossa podejdą jakieś przyzwoite amorki z 29erów? To w sumie czysto teoretyczne zainteresowanie, chociaż....

Z góry dzięki za rozwianie dylematu,

P.

Dzięki za odpowiedź. Jako że się nie znam, to zastanawiam się, jaki wpływ może mieć ta różnica 15mm, trzeba poczytać i się douczyć :) Czy to tylko (albo aż) redukcja skoku, czy wpływ na geometrię, komfort jazdy, etc. Mam lekturę na wieczory zatem :)

Swoją drogą, ciężko dość znaleźć polecany przez Ciebie amortyzator. Proponujesz szukać konkretnie tego NRXa, jak rozumiem?

P.

W PL ciężko bo nie ma rynku dla takich amorów. 15mm to łatwiejsze dobicie amora no i zmiana geometrii na bardziej nerwową.

Nie musi być konkretnie ten, ale nie bierz najtańszej wersji D bo ma sprężynę stalową i stalową rurę sterową. Różnica między S i E to rura sterowa alu/stal.

Pytaj u dystrybutora http://www.eurobike.pl/sr-suntour/amortyzatory-przednie/nrx

Jeszcze męczę. "Paczałem" :) na ramy Unibike, bo coś mi nie dawało spokoju i mam kolejną zagwozdkę. Zethos 2011 ma taką samą ramę jak Viper,a w specyfikacji piszą o amorze o skoku 63mm. Prócz wyższego osprzętu, to przecież takie same rowery. Hm. Zostałem przez Schwefela przekonany do NRX (aczkolwiek o skoku 75mm piszą tylko na swojej stronie, wszędzie jak już znalazłem ten konkretny amortyzator, to podają 63mm), ale chciałbym wreszcie zrozumieć, o co chodzi :D

P.

Jeszcze męczę. "Paczałem" :) na ramy Unibike, bo coś mi nie dawało spokoju i mam kolejną zagwozdkę. Zethos 2011 ma taką samą ramę jak Viper,a w specyfikacji piszą o amorze o skoku 63mm. Prócz wyższego osprzętu, to przecież takie same rowery. Hm. Zostałem przez Schwefela przekonany do NRX (aczkolwiek o skoku 75mm piszą tylko na swojej stronie, wszędzie jak już znalazłem ten konkretny amortyzator, to podają 63mm), ale chciałbym wreszcie zrozumieć, o co chodzi :D

P.

nrx ma golenie nastawione na 80mm (i skok to niecałe 80mm)

jak pisałem tu:

[amortyzator do crossa] Suntour NCX czy NRX ? - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają

ja mam w wersji nrx e (alu golenie górne-sterówka Cr/Mo,sprężyna) jest miekszy i czulszy od

poprzedniego ncx D przy tym samym ustawieniu naprężenia wstepnego

a co do nrx S sieć jest pełna tego tylko czy warto płacić x2 za 300gr różnicy w porównaniu do nrx e??

Według mnie, nie warto. Chcąc wydać więcej $, chyba lepiej celować w Marzocchi TXC. Schwefel słusznie napisał, że skok będzie mniejszy, ale te 60mm w crossie całkowicie wystarczy, tym bardziej, że masz jeździc głównie w warunkach miejskich.

Żeby nie było, sam w crossie mam paroletniego Suntoura NCX DRL i nie narzekam, ale gdybym miał wydać 1000zł, wolałbym jednak Marzocchi, które ludzie bardzo chwalą.

Pozdrawiam.

"No dobla" (jak mawia moja Córeczka) - mam dalej dylemat związany z geometrią. Te 15 mm skoku nie stanowią dla mnie problemu, ale martwi mnie zmiana geometrii, o czym wspominał Schwefel i czego się obawiam, czytając choćby forum. Podobają mi się z wyglądu oba amorki, choć akurat NRX jest czarny, co mnie osobiście bardziej pasuje, a TXC czarnych nie widziałem (może są, nie wiem).

Z osiemnastej strony, mówimy w przypadku NRXów o tym, czy warto dopłacać 2x do lepszego NRXa, a w takim razie, czy warto dopłacać prawie drugie tyle do TXC w stosunku do NRX? Jak wspominałem - nie katuję sprzętu.

Mimo wszystko nadal się czuję przekonanym przez Schwefela :)

Dzięki za Wasze opinie,

P.

• 3 tygodnie później...

Temat już pewnie nieaktualny, ale może przyda się na przyszłość.

Do crossów pasują też Manitou R7 modele od 2011r.

Może warto rozważyć używany w dobrym stanie.

Sam teraz na takim jeżdżę.

Wczesniej miałem Marzocchi TXC ECC 80mm.

Z tego co wiem to wszystkie TXC mają w środku tuleję 20mm ograniczającą skok.

Wystarczy ją wyjąć i ma się 80mm.

Przez krótki czas miałem Fox'a 29 RL 80mm.

Jednak widelce 29 są za wielkie do crossów i wyglądają nienaturalnie.

• 1 miesiąc temu...

Kontynuuję, ponieważ widzę, że kiepsko będzie zrobić takie zakupy, jakie chciałem, razem z amorkiem.

fw66, pisałeś o amorach spod 29-tek - powiedz (powiedzcie), czy tutaj wchodzi w grę tylko to, co nazwałeś "nienaturalnym" wyglądem, czy też jakoś znacznie zmienia się funkcjonalność (rozumiem, że podniesie mi się mostek i zmieni się geometria, jednak jako laik, nie próbowałem nigdy innych geometrii w tym samym rowerze, więc nie wiem z autopsji czym to grozi).

Zacząłem bowiem myśleć o jakimś amortyzatorze na 29", ustawionym na 80mm (100 to już będzie przesada raczej :) )

Nie strzelajcie, ja tylko myślę ;>

P.

To znowu ja:)

Grzebię, szukam i wiem, że jest nowy nrx i nowy txc. Oba w dość zbliżonej cenie. Koniec końców okaże się, że kupię ten, który DA się kupić... Swoją drogą już nawet nie usiłuję szukać w PL. Bo nawet jak gdzieś jest jakakolwiek szansa na zakup, to albo nie odpisują na maile, albo nikt telefonów nie odbiera... Masakra.

P.

Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

Wyobraź sobie, że czytałem, nawet śmiem twierdzić, że wielokrotnie. Muszę się przyznać, że tylko z tym elementem mam problem - napęd wybrany, hamulce wybrane, wszystko wybrane, prócz amora... Niby wiem co chcę, ale....

Generalnie jestem zdecydowany na nrxa...

P.

Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

Witam, pozwólcie że się podepnę.

Kiedyś już zadawałem temat wymiany amora w jednym rowerze, lecz nie dobiegł on do końca. A więc tak, ten rower to Giant Boulder (zob. moje rowery). Chciałbym zapakować w niego coś lepszego m.in żebym nie musiał go rozbierać co miesiąc by dobrze chodził, by nie był zbyt miękki i żeby nie zrobił się twardy po roku. Wszystkie te opcję wykluczają oczywiście Sr Suntora XCR i wg. mnie całą tą markę. Zastanawiam się nad RS Tora, Recon lub Reba + ew. wasze propozycję. Kąt główki ramy raczej pasuję do 100mm widelca (proszę mnie poprawić jeśli się mylę), więc takiego bym preferował. Co do ceny to cieszyłbym się jakby coś sensownego wypaliło poniżej 1k, ale jak nie da rady to 200 zł mogę dorzucić. Rura sterowa to 1 1/8, hamulce to... i właśnie mam V-Brake ale jakby się trafiła okazja to mogą być nawet tarcze(postmount). Blokada z manetki niekoniecznie, regulacja "twardości" koniecznie. Zależy mi na jego bezawaryjności , solidności i oczywiście dobrej pracy. Amen

Dzięki z góry za odpowiedź.

OK, to może spytam się krócej czy ten amortyzator - ROCK SHOX REBA RL 2012 / 100 MM / BIAŁA / NOWA (2288615651) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. będzie w porządku do mojego roweru, czy może bardziej opłacalnym byłby np. Recon? Szczególnie zależy mi czy na 70,5* rury sterowej będzie dobrze śmigać 100mm amor. (Raczej śmigać będzie ale czy będzie się wygodnie jeździło i czy rama do niego pasuje). Proszę o odpowiedź i dzięki z góry.

widze że masz aspiracje na kierowce rajdowego ,co do daewo tico chce założyć gwintowane zawieszenie,tylko zapomniał że silnik 'nieteges'

czy będziesz umiał ustawić ciśnienie w obu komorach,szybkość kompresji(wolnej i szybkiej)??

wg zdjęć masz obecnie najprymitywniejszy amorek i zmiana na sprężynowego XCR'a lub gazowego raidona to bedzie idealny zestaw do tego roweru

a jeśli masz za dużo gotówki to za pozostały klocek załóż kompletne XT

Nie chodzi mi o wydanie jak najwięcej pieniędzy, tylko o to że naprzykład kupię tego XCR'a i będę wkurzony dlaczego jego utrzymanie jest kłopotliwe i dlaczego słabiej chodzi w niskich temp., wolałbym się nie pakować w suntora tak jak pisałem. Poza tym Raidon jest w cenie Recona z tego co się orientuję. Chcę dobrze pracujacy, solidny i tak jak pisałem najmniej upierdliwy w seriwsie. Nawet przy wymianie ramy na

inną wg. mnie lepszy amor się przyda. Z tego co wywnioskowalem z twojego posta to 100mm do mojej ramy bedzie ok, więc git. Tylko teraz pytanie czy Recon czy Reba. Jak sprawuje się Recon w v. Silver? Obawiam się o trwałość goleni, czy nie są one za słabo zabezpieczone - pokryte z zewnątrz. Właściwie jeśli Reba jest wiele lepsza to uzbieram te 1300,-. ;d Co do ustawień to nie jest to specjalnie trudne, wiele o tym czytałem więc myślę że dam sobie radę.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...