Skocz do zawartości
  • 0

jaki rower wybrać MERIDA MATTS TFS 100-D 2012 czy kross a3 2012?

Gość Wazu

Pytanie

Napisano

Zastanawiam sie nad wyborem tych dwóch rowerow który mi polecacie??

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem jak Kross, ale kupiłem dziewczynie ww Meridę i powiem, że jak na rower szosowo turystyczny... PORAŻKA. Może i wygodny, dotychczas bezawaryjny, ale to co merida zrobiła w kwestii oporów toczenia to tragedia. JAK CZOŁG. Wg mnie szosówka to powinna być tylko troszkę wolniejsza od kolarki. A tu niemiłe zaskoczenie.. Jeździmy razem codziennie do pracy. (teren mocno pagórkowaty). Śmigam na Authorze Tractionie 2010. Dziewczyna z górki pedałuje (i to nie lekko), a ja na hamulcu jade, żeby nie wyprzedzać. Opony to chyba z 6 atm, hamulce nie trzymają. Nie wiem co jest z tym rowerem. Także pod względem oporów jazdy odradzam. Reszta, odpowiednia do ceny.

Napisano

... jak na rower szosowo turystyczny...

?? Od kiedy Merida MATSS TFS 100D jest rowerem turystycznym ... a już szosowym to w ogóle ... ? Pomijając kwestie szufladkowania roweru polecam oddać rower do serwisu. Skoro "ciężko chodzi" musi być ku temu jakaś przyczyna...

Jeśli chodzi o bohaterów wątku. Zdecydowanie Kross jest lepiej wyposażony i posiada niższą cenę. Kross ma lepszą przerzutkę przód/korbę(octalink)/manetki (alivio) i fajniejszy amortyzator bo z blokadą skoku na kierownicy. Z takich drobnostek to kross ma lepsze opony (schwalbe) i fajniejsze siodełko.

Proponowany Unibike pewnie i jest fajniejszy i lepiej wyposażony ... Jeśli jesteś wysoki to możesz się nad nim zastanowić bo widzę że jest dostępny jedynie w rozmiarze 21 cali.

Gość skoczek
Napisano

ladny ten unibicke czy rama 26 bedzie odpowiednia dla kogos z wzrostem 186 cm i waga okolo 80 kg ? bo tez wlasnie sie zastanawialem nad tymi dwoma modelami kross i merida, w krosie sie zakochalem odrazu jak go zobaczylem rowerek wyglada przepieknie.

Napisano

Ram 26 cali nie widziałem ;) Na 186 cm wzrostu rama 19,5-21 cali powinna być odpowiednia. Osobiście przy tym wzroście posiadam ramę o wielkości 19,5cala.

Napisano

A ja mam sentyment do Meridek :) 7 lat moja rama ma i nic sie z nia nie dzieje. W tym tygodniu kupuje nowy rower RÓWNIEŻ merida> POZDRAWIAM

Napisano

.. Jeździmy razem codziennie do pracy. (teren mocno pagórkowaty). Śmigam na Authorze Tractionie 2010. Dziewczyna z górki pedałuje (i to nie lekko), a ja na hamulcu jade, żeby nie wyprzedzać.

Czy ty kiedykolwiek jeździłeś na rowerze w grupie? Jak jedziesz na rowerze za kimś w miarę blisko z górki to normalne, że musisz hamować (jadący z tyłu ma znacznie mniejsze opory powietrza). Następnym razem ty jedź pierwszy a dziewczyna za tobą to szybciej dojedziecie:D. Co do oporów to jeśli rower ma założone opony Merda 2.1 to na asfalcie rzeczywiście stawiają one duży opór. Zmiana na semislicki 1.75 powinna rozwiązać problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...