emuv Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Na wstępie zaznaczę że nie chcę przekroczyć kwoty 1200 zł, a najlepiej żeby wyszło nawet sporo taniej. Jeżeli nie warto kupować nowego mogę poszukać używanych. Interesuję mnie skok 100/120 mm, najlepiej biały, koniecznie z blokadą skoku na manetce. Skłaniam się ku jakiemuś foxowi. Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
emuv Napisano 5 Lutego 2012 Autor Napisano 5 Lutego 2012 Też o nich myślałem - kłopot jest właśnie która konkretnie wersja. No i co z foxami?
supersam Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Nowe fox za 1200zł raczej nie kupisz, jedynie używka np. taka http://allegro.pl/fox-f100-rl-manetka-blokady-skoku-1615gram-okazja-i2099613013.html
emuv Napisano 5 Lutego 2012 Autor Napisano 5 Lutego 2012 Wiem o tym, używany nie robi dla mnie problemu. Chodzi o to co będzie najlepsze, są jakieś osoby który np jeździły na rebie i foxie/r7?
Piksel Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Ja jeździłem na Rebie i Foxie.Działają dość porównywalnie, aczkolwiek wydaje mi się, że fox jest ciut bardziej płynny.Z r7 miałem tylko krótki kontakt i to jeszcze był ustawiony na sporo większą wagę, więc nic o nim nie powiem.Wracając do reby i foxa w rebie masz większe możliwości ustawień, niż w foxie.Jest to i plus i minus, zależy co kto lubi.Wybór jest trudny, ale na pewno nie kupuj oema foxa zwanego alpsem, znacznie gorsza jakość pracy i większa waga.
kosa23 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Reba '08,'09 (obie 9mm) i Fox RLC 120mm 15QR '11, a teraz 29 RL 15QR - IMO grunt to sztywna ośka, a nowe Motion Control w RS to najlepszy system teraz. P.s. "Nowy Motion Control", tzn amory z Dual Flow.
kadargo Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Upraszczając, Fox ma liniową charakterystykę pracy, Reba bardziej progresywną. Foxa łatwiej ustawić, Rebe trudniej ale można dostosować ją do różnych zadań. Sztywność jak dla mnie jest w zasadzie taka sama. Nie wiem jak Fox ale Reba ma banalny serwis do wykonania samemu za około 50zł.
kosa23 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Masz rację, ale powiedzmy, że chodziło mi o to, że MC z Dual Flowem to najbardziej optymalne rozwiązanie w ogóle. Poza tym, różnice w "uginaniu" nie są jakieś dramatyczne, myślę , że nie na tyle, żeby od samej płynności działania uzależniać kupno amora - prędzej od "zachowania", w zależności od tłumika. Fox ma niezbyt miłą cechę zapadania podczas hamowania, niezbyt to przeszkadza, ale jednak występuje. W RS (przynajmniej Rebach i SIDach, choć SIDy to trochę inna bajka) natomiast tego nie ma, ale z kolei zachowuje "płynność" w węższym zakresie warunków, a nie "zawsze" - nawet jeśli już uporamy się z precyzyjnym ustawieniem Dual Air... Za to system którego się RS dorobił przez te kilka lat od wymyślenia Motion Control jest naprawdę dopracowany. No i ten xloc
kadargo Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Według mnie różnica charakterystyki jest wyraźna, dla tej progresji wybrałem RS-a. Ale jak ktoś ceni liniowość to Reba nie jest dla niego.
kosa23 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Tak, RS są progresywne, ale przy dobrze ustawionym Dual Air daje się zauważyc progresję gdzieś po 60% ugięcia. I dlatego napisałem, że "zachowuje płynność w węższym zakresie warunków" - tzn, że Fox działa liniowo (dlatego RLC lub manetka to raczej must have), a RS z DA nie będzie dobrze działał zarówno na małych jak i dużych nierównościach, bez korekcji ciśnienia. Dla mnie różnicę na korzyść RS robi Floodgate i Dual Flow, efekt jest naprawdę dobry - sam nie miałem Dual Flowa w starych Rebach, ale pożyczyłem sobie Rebę XX kolegi. No i w XX jest też hydrauliczna manetka, świetna sprawa w porównaniu do pop-/pushlocka.
Schwefel Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Ale regulacja o której piszesz jest tylko w najwyższym modelu, który jest prawie 2x droższy niż budżet autora.
kosa23 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Rzeczywiście, sporo z tego, co napisalem jest nie na temat Chodzi o to co będzie najlepsze Fox działa liniowo, ale jeśli chcesz Foxa do 1200, to tylko z manetką lub RLC (z RLC w tej cenie będzie ciężko). RS utwardza się wraz z ugięciem, ale można ustawić bardziej "neutralnie" - warto dopłacić choć do pushlocka, a SID różni się działaniem od Reby, jeśli też o nim myślałeś.
maltan Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Pozwole sobie trochę odbiec od tematu kosa23 nie bardzo rozumiem Twoje wypowiedzi. Z tego co tu napisałeś wynika że sobie zaprzeczyłeś Raz piszesz, że progres w Rebie następuję po ~60% ugięcia, by w kolejnym poście napisać,i tu już ogólnie, że RS utwardza się z ugięciem. To jak to w końcu jest ? Z tego co czytałem i odczułem na własnej skórze Reba słabo pracuje na małych nierównościach. Pomijam fakt, że mam ją ustawioną tak a nie inaczej. Także przy mniejszych obciążeniach amor pracuje w wąskim zakresie skoku, dopiero przy konkretnych dziurach robi się agresywny i chowa prawie do końca. Tak bym zinterpretował progresywną charakterystykę amortyzatora jaką reprezentuje m.in RS Reba Jeżlei Cię źle zrozumiałem, to wytłumacz mi proszę
kosa23 Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Niestety, źle mnie rozumiesz Wyjaśnię dlaczego. Raz piszesz, że progres w Rebie następuję po ~60% ugięcia, by w kolejnym poście napisać,i tu już ogólnie, że RS utwardza się z ugięciem. Napisałem, że gdzieś po wykorzystaniu 60% skoku progresja w Rebie jest zauważalna, co nie znaczy, że przed wykorzystaniem skoku Dual Air pracuje liniowo, jak np Fox, bo nie pracuje. Tak, RS są progresywne, ale przy dobrze ustawionym Dual Air daje się zauważyc progresję gdzieś po 60% ugięcia. RS utwardza się wraz z ugięciem, ale można ustawić bardziej "neutralnie" - warto dopłacić choć do pushlocka, a SID różni się działaniem od Reby, jeśli też o nim myślałeś. Mówiąc wprost, chodzi o to, że RSy z Dual Air mają progresywną charakterystykę ugięcia; nie przeszkadza to w ustawieniu ich tak, żeby były bardzo czułe w wybieraniu małych nierówności (nawet bez Dual Flow ). Różnica, w porównaniu do wcześniej wspomnianych Foxów, polega na sposobie w jaki wykorzystywany jest cały skok. RSa nie ustawisz w taki sposób, żeby nie utwardzał się wraz z ugięciem - dla niektórych jest to wada, dla niektórych, jak np dla mnie, zaleta, bo progresja też ma swoje plusy, a Foxy ...minusy Starałem się je opisać kilka postów wyżej. Zbyt często utożsamia się "liniowość" i "płynność" działania
goroncy Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 Na wstępie zaznaczę że nie chcę przekroczyć kwoty 1200 zł, a najlepiej żeby wyszło nawet sporo taniej. Jeżeli nie warto kupować nowego mogę poszukać używanych. Interesuję mnie skok 100/120 mm, najlepiej biały, koniecznie z blokadą skoku na manetce. Skłaniam się ku jakiemuś foxowi. Z góry dziękuję za wszelkie opinie. Proste. Szukaj okazji na allegro. Np: http://allegro.pl/amortyzator-fox-32-f100-rl-rocznik-2011-i2152880581.html
stpman Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 Rura sterowa Tapered, wątpię aby autor miał kompatybilną ramę.
goroncy Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 Rura sterowa Tapered, wątpię aby autor miał kompatybilną ramę. Przecież to tylko przykład. Na okazję warto czasami zapolować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.