Skocz do zawartości

[odzież] czy będzie dobra na chłodne dni?

BizonMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę kupić bielizne termoaktywną

CiepĹa bielizna termoaktywna Nordcamp komplet SportoweZakupy.pl (kod produktu: TP-KOM)

Kominiarke

Kominiarka termoaktywna Wind Stop SportoweZakupy.pl (kod produktu: K-WS)

Ochraniacz na buty spd

OCHRANIACZE NA BUTY NORTHWAVE FORCE L WROCŁAW (2044729672) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W takim zestawie chciałbym jeździc:

Bielizna termoaktywna + spodnie kol. długie+ koszulka kol. krótki rękaw + bluza kol. długi rękaw + kominiarka + bandamka + ochraniacze na buty. Mam pytanie co do tego zestawu od jakich temperatur bede mógł jeździć? Chciałbym od jeździc od +2.

Ja przy -12 jeździłem ubrany w

-bielizna termoaktywna

-krótki rękawek

-bluza

-cienka kurtka

-krótkie kolarki

-spodnie dresowe

-dwie pary skarpet

-buty spd letnie

-bandana

-czapka

Ogólnie przy tej temperaturze wytrzymałem( pod koniec palce od stóp bolały)) 1h. Najgorzej palce u stop, według mnie przy ocieplaczach na buty było by już ok, do tego coś termoaktywnego na nogi zamiast krótkich kolarek coś długiego(kolana mogą dostać za dużo zimna). Przy tej temperaturze powyżej 25km/h zaczynałem tez czuć zimno w płucach. Przy zmianach które wyżej wymieniłem myślę że 1-2h komfortowej jazdy dało by się przejechać.

W takim wypadku jeśli się mogę podpiąć. To co trzeba by dodać do zestawu autora tematu aby jeżdzić przy niższych temperaturach. Qamal napisał ze spodnie z membraną. To wystarczy? Bo ocieplacze/ochraniacze na spd już podał i chyba powinny ochronić do -5.

Panowie, bez przesady, chłopak w 3 warstwach poniżej 0 nie wyjdzie? Ja do roboty jeżdżę w zwykłych dzinsach i dopiero przy -12 dokładam kalesony bawełniane. Fakt, jazda po mieście jest inna, ale wg. powyzszych opinii powinienem zamarznać. Każdy ma indywidualne podejście, sporo zależy od terenu i typu jazdy.

Jeśli bluza i getry są z grubszego materiału, a nie zwykłe, cieńkiej lycry, to przy w miarę bezwietrznej pogodzie powinno być przy wspomnianych +2 być bardzo komfortowo, ponizej 0 też. Do ilu to już sprawa indywidualna. Jedyny słaby punkt to stopy, nawet w ochraniaczach można je mocno wychłodzić (szczególnie, jeśli należymy do ciepłolubnych), jakieś grubsze skarpetki trekingowe byłyby przydatne.

Poza tym zasadniczo ciężko cokolwiek więcej dodać do tego zestawu. Na pewno nie kolejną warstwę. Lepsza bluza, grubsze getry z membraną z przodu. Ale w takim zestawie to już ludzie przy -15 śmigają i sobie chwalą.

*e

A tak na przyszłość - bielizna ma jeden podstawowy cel - powinna odprowadzać wilgoć. Ociepleniem zajmuje się warstwa środkowa, 3 zewnętrzna chroni do wiatru, sniegu czy wody. Lepiej jest więc zastanowić się nad porządną bielizną i do niej grubszą krutką i getrami z membraną od frontu, niż pakować w nie wiadomo ile warstw, bo zmokniemy od wewnątrz. Są zestawy, gdzie można jeździć z samą bielizną pod spodem przy -15 i czuć się bardzo komfortowo.

w koszulce i bluzie poniżej +15 czuje juz zimno także myśle że bielizna wystarszy

Poszukałem, pomyslałem i wymyśliłem ze jakby zamiast bielizny kupić polar

Polar termoaktywny mÄski "thermo 300" SportoweZakupy.pl (kod produktu: P-BM)

i kalesony termoaktywne

Kalesony termoaktywne Dryterm SportoweZakupy.pl (kod produktu: DT-KAM)

Co o tym myślicie??

że mylisz zastsowanie poszczególnych części ubioru ;)

Dobra bielizna to podstawa. Jeśli nie odprowadzi wilgoci, to nieważne co byś miał na sobie, zmarzniesz. To jest jej podstawowe zadanie, a nie ocieplanie. Przejdź się do Hi-Mountain i obejżyj zestaw Dynamic. Ewentualnie poszukaj w sklepach outdorowych ciuchów UnderArmour, znajomi z milsimów biegają w tym po lesie i bardzo chwalą.

Jak już dobierzesz bieliznę, to poszukaj grubszej bluzy z membraną z przodu i cieplejszych getrów z pieluchą. Można je nosić na bieliznę i jeździć w zimniejsze dni, można bez i wtedy w dodatnich temperaturach dobrze się sprawdzą (tak do maja powiedzmy).

Taki zestaw będzie dobrą uniwersalną podstawą, którą można doposażyć jeszcze w spodnie wiatroszczelne czy kurtkę z membraną na deszczowe dni czy śnieg.

Polar na rower jest średnim rozwiązaniem (poza zimą), bo jest przewiweny, więc wymaga 3 warstwy. Jak się zrobi cieplej, to w nim nie pośmigasz, bo albo się zgrzejesz, albo cię przewieje. Więc albo poszukaj jakiejś cieńkiej bluzy polarowej i na to kurtka rowerowa, albo ciepła bluza rowerowa, na którą ewentualnie coś założysz jeszcze. To drugie rozwiązanie jest bardziej uniwersalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...