Skocz do zawartości

[waga] zdrowe przytycie

Przemek95

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Otuż Otóż moze to się wydawać dziwne ale chcę przytyć.

Mam 17 lat,waże 60kg, wzrost 171-172

Jeżdzę ogólnie cały rok 2011 ok 5000km.

od marca będę chodził na siłownie z takim lekko amatorskim trenerem.

Stąd moje pytanie co jeść żeby przytyć tak ok 7kg.

Pewnie waga dla sportowca jest odpowiednia, ale ja szybko spalam, więc chciałbym przytyć aby przez sezon spalać.

7:00

3 jajka gotowane+100g płatków owsianych + 200ml mleka

B :30g WW 81g T 27g

od 7:30 - do 14 bądź 15

4 kanapki (8kromek~ok30g każda) + ser żółty

B : 30g WW 120g T: 33g

15 : 30

Pierś 100g + Ryż 100g

B: 29g WW : 77 T : 4,5g

16:30 - 18 :30

Trening

Carbo 60g

WW : 56g

19:00

Ryż 100g + Pierś 100g

B : 29g WW: 77 T:4,5

21:00

2 kanapki + wędlina

WW : 30g B : 20g

22:30

Biały ser 100g

B: 20g

@przemek95

Rozumiem ze chcesz zrobic zapasy z tłuszczu jak niedzwiedz na zime?

Po Twojej kilometrowce rocznej widac ze jezdzisz typowo amatorsko, i zapeaniam Cie ze przytycie raczej Ci urudni jazde zamiast ułatwic.

Jesli chcesz przytyc na silowni (masa miesniowa) to co innego, tu dieta bedzie inna niz u kolarzy.

pozniej tacy ludzie pisza, ze witamin nie da sie uzupelnic normalna dieta :) co jak co, ale ser zolty pasie nieziemsko

lapanie zdrowej masy musi byc poparte treningiem silowym, inaczej sie nie da, a do tego troche wiecej jesc, zacznij od cwiczen z wlasnym ciezarem - przysiady na 1 nodze, pompki, podciaganie...byles brzuszkow nie robil, bo szkoda zdrowia

Pewnie waga dla sportowca jest odpowiednia, ale ja szybko spalam, więc chciałbym przytyć aby przez sezon spalać.

Nie tędy droga kolego. Poszukaj informacji na temat prawidłowego odżywiania przy prowadzeniu aktywności sportowej. Następnym krokiem powinno być określenie zapotrzebowania kalorycznego i proporcji składników białko/tłuszcze/węglowodany. Kolejny krok to ułożenie dobrze zbilansowanej diety.

A super energetyczny banan to tylko 90kcal na 100g. Proponuje porownac to do np czekolady, pączka... Z warzywami jest podobnie. Można dojść do wniosku, że chcąc zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne sportowca (zaokrąglam w dół- 3000kcal) trzeba by zjeść jakies 6kg owoców lub warzyw (przyjmując średnią wartość odżywczą 50kcal na 100g). Troszke to nierealne... Dlatego te produkty powinny byc dla kolarza tylko źródłem wody, witamin i minerałów, a nie paliwem do pedałowania. Niezdrowe jest niejedzenie warzyw i owoców ale równie złe, jeśli nie gorsze jest opieranie swojej diety tylko na nich- nie dostarczamy odpowiedniej ilości kalorii, białka, tłuszczy. Trzeba znaleźć złoty środek

Jak można gotowane jajka popijać mlekiem z płatkami ... na dodatek o 7 rano :thumbsup:

Uloz sobie budzetowa diete na mase, to zrozumiesz skad takie posilki. Kulturystyka i cwiczenia na silowni wymagaja poswiecen jak chcesz cos osiagnac, tak samo jak w kolarstwie.

Kapsell --> to może powiedz które te owoce to taka potężna dawka węglowodanów? Ciekawe czy znajdziesz wiele takich które dostarczają choćby 50 kcal w 100g. Dla porównania chleb to 260 kcal w 100g.

Banan, agrest, brzoskwinie, jagody, figi, jeżyny, czeresnie, kiwi, maliny, winogrona - to tak na szybkiego - wszystkie te owoce maja wiecej niz 50kcal w 100g.

Dlatego napisałem "choćby 50 kcal", bo jakbym zamiast 5 napisał 6 tobyś już tylko banany mógł wymienić. Te bardziej energetyczne owoce dostarczają w okolicach 55 kcal na 100g, nadal nie ma tu podstaw do mówienia o potężnej dawce węglowodanów.

Na takiej paleodiecie, gdzie jesz tylko chude mięso, jajka, owoce i warzywa oraz orzechy w ilościach dowolnych NIE MA możliwości utycia, bo żeby przekroczyć zapotrzebowanie energetyczne organizmu musiałbyś jeść wszystko na kilogramy.

Ale niepotrzebnie offtop rozwijam, sorka :).

Wejdz na diete masowa zlozona z jajek,kuraka,owsianka,warzywa i owoce i orzechy, pocwicz na silowni i podaj rezultaty po pol roku. Jesli nie przytyjesz paru kg i nie nabierzesz masy to nie jestes czlowiekiem. :teehee:

Oczywiscie mowie o dostosowanej ilosci gramow bialka/ww/tluszczy na kg ciala, a nie dieta dla dziewczynek. Bez dawki wiekszej niz spalamy dziennie nie jestesmy w stanie za wiele osiagnac.

Bo taka jest prawda :thumbsup: . Ostatnio na siłce zaczepił mnie gość chyba szerszy niż wyższy (wyciskając na płaskiej sztanga mu się wyginała...) z tekstem "jak chcesz urosnąć to musisz żreć jak dzika świnia: dużo, wszędzie, zawsze- nieważne co". Nie wdawałem się w dyskusję tylko grzecznie pokiwałem głową i dołożyłem po 5kg na stronę :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...