Skocz do zawartości

[Do 1200/1300 zł.]Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem nowy na forum więc z góry przeprzaszam, za błędy które popełnię zakładając ten temat.

Tak jak w temacie, interesuje mnie zakup roweru crossowego do ok. 1200-1300 zł. Z góry zaznaczę, że kwota wyzsza niż 1300 zł. nie wchodzi w grę, jestem początkującym rowerzystą i uważam, że rower za taką cenę po prostu musi mi wystarczyc.

Jeżeli chodzi o zastosowanie roweru to przede wszystkim ma służyc do codziennego jeżdzenia do pracy, jest to dystans ok. 6,5 km. w jedną stronę, oprucz tego chciałbym w weekendy/czasami może troszke częściej wybrac się na krótką wycieczkę rowerową.

Mam 180 cm. wzrostu - sądzicie ze rama 21" byłaby dla mnie odpowiednia ? Waże 100 kg. więc dojazd do pracy rowerem ma przede wszystkim wzgledy zdrowotne, czy każdy rower bedzie odpowiedni dla takiej wagi ?

Przejżałem kilka sklepów internetowych oraz forum.

Mam pytanie czy rower Kellys Alpha 2011 jest dosyc solidnym rowerem jak na moje wymagania ?

Rower krosowy Kellys Result 2011 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

jest to rower przede wszystkim tani a o to mi chodzi.

Mi osobiście podoba się rower Kross Evado 1.2

Kross 2011 Evado 1.2 - Rowery Kross 2011 - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

czy jego zakup jest dobrą decyzją, czy przedstawiony powyzej, tańszy o 500 zł Kellys nie jest wcale gorszy niż Kross ?

prosiłbym również o opinie na temat innych rowerów w takim przedziale cenowym, chodzi mi głównie o to jakie marki rowerów które polecacie a jakie z góry odrzucacie: kross, kelly's, merida, arkus, alpina - rowery tych marek można znalesc w kwocie jaką dysponuję.

Rower crossowy Merida Crossway 5-V 2010 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Rower crossowy Merida Crossway 10-V 2010 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Rower crossowy Merida Crossway 5-V 2011 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Rower crossowy ALPINA ECO C10 2011 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Rower crossowy Wheeler Cross 1600 M 2010 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano
czy jego zakup jest dobrą decyzją, czy przedstawiony powyzej, tańszy o 500 zł Kellys nie jest wcale gorszy niż Kross ?

:woot: Kellys jest na osprzęcie z najniższej półki, a w Evado masz tarcze i osprzęt Alivio/Altus. Tarcze są przydatne, uwzględniając masę własną 100 kg. Powiedziałbym wręcz obowiązkowe (chyba że kupisz bardzo miękkie klocki do V'ek). Rama 21" powinna być ok. Trekingowa (Trans Alp) przynajmniej 21" mi pasuje (jesteśmy tych samych gabarytów). Z zaproponowanych przez Ciebie wybrałbym Krossa. Chyba że chcesz uderzyć w temat "po taniości".

Napisano

Maniak, dziękuję za pomoc.

:woot: Kellys jest na osprzęcie z najniższej półki, a w Evado masz tarcze i osprzęt Alivio/Altus. Tarcze są przydatne, uwzględniając masę własną 100 kg. Powiedziałbym wręcz obowiązkowe (chyba że kupisz bardzo miękkie klocki do V'ek). Rama 21" powinna być ok. Trekingowa (Trans Alp) przynajmniej 21" mi pasuje (jesteśmy tych samych gabarytów). Z zaproponowanych przez Ciebie wybrałbym Krossa. Chyba że chcesz uderzyć w temat "po taniości".

Napisano

Ostatecznie po wizycie w 3 sklepach rowerowych postanowiłem zrezygnowa z Krosa i kupiłem Meridę Crossway 40V, model z 2011 roku. Mam nadzieję, że rowerek się sprawdzi :)

Napisano

Ja Ci od siebie mogę napisać, że miałem przez 4 lata Kellys Neosa którego śmiało mogę polecić na takie wypady Twoje. Miał tylko jeden minus... strasznie łapałem dziury w dętkach, musiałem zmienić opony pamiętam a to i tak nie pomogło w 100%. Tak czy inaczej będziesz zadowolony z tej Meridy, miłej jazdy Ci życzę :) do wiosny już tuż tuż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...