laz1300 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Witam zastanawiałem się czy samemu można zespawać całą rame do lekkiego Dh No wiecie.Projekt wzmocnienia i czy jest wogóle taka opcja czy wszystko się rozleci? Prosze o wasze opinie Pozdrawiam
adii22 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Jeśli masz pojęcie o spawaniu, odprężaniu spawów, doborze elektrod i przede wszystkim materiałów na ramę, to czemu nie? Do tego jeszcze dochodzi ogromna precyzja, a jak wiadomo, spawy "ściągają" materiał do siebie. No, i do tego wiedza na temat standardów (mufy, gwinty, etc) i geometrii. Jeśli to wszystko posiadasz - czemu nie?
jokulus25 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 to prawda do takich rzeczy trzeba mieć duża wiedzę i umiejętności
rastatajm Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Jasne, że można... w Polsce powstało już kilka garażowych konstrukcji fuli i niektóre radzą/radziły sobie świetnie.
enduroriderPL Napisano 6 Lutego 2012 Napisano 6 Lutego 2012 Pomiędzy można a fizycznym zrobieniem ramy jest przepaść. Najpierw trzeba umieć zaprojektować ramę co naprawdę NIE jest takie proste jak można by wnioskować po filmach z YT. Potem trzeba mieć materiał co jeszcze nie tak dawno było makabrycznie trudne chociażby ze względu na to, że nikt nie chciał się bawić w detal tylko byli łaskawi sprzedawać wyłącznie hurtem. Po trzecie trzeba umieć, mieć gdzie i mieć czym ten materiał obrobić i przygotować do spawania. Po czwarte ktoś to musi pospawać i 9 na 10 polskich ram jest spawana w Mielcu do czego nikt nie chce się przyznać co zostało nie jednokrotnie udowodnione Po piąte wypadałoby tę ramę obrobić cieplnie. No i po szóste nie licz na to, że pierwszy prototyp będzie od razu idealny czyli koszt całości robi się naprawdę duży. W kwestii stali jest nieco łatwiej, ale waga robi się motocyklowa co nawet w DH bywa problemem. Nie twierdzę, że się nie da bo da się tylko, że to jest naprawdę skomplikowany proces.
rzezniol Napisano 6 Lutego 2012 Napisano 6 Lutego 2012 www.omenracing.pl Jak ktoś już wspomniał wszystko sie da ... W zapodanym linku masz dowod na to że sie da. Projekt ten przeprowadził mój znajomy z lat szkolnych ... Ale rower to jego życie na tyle całe że serio dawno go już nie widziałem :-) Pozdro TapaTtalk'nięte
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.