Rurku Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Witam Jestem w posiadaniu roweru Haro Extreme X6 Comp. Rozmier ramy 18". Tu widać go w całości, mój różni się nieznacznie: http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/623/Haro.Extreme.X6.Comp/ Aktualnie posiadam w nim nowy amorek Marzocchi 55 160mm. Chcę go wymienić na coś większego. Czy kupno dwupółki o skoku 200mm, jak boxxer czy 888 to dobry pomysł, czy lepiej nie kupować do niego nic większego, niż 66 ze 180mm skoku? W ptym sezonie mam zamiar wziąć się poważnie za downhill, stąd moje zmiany. W następnym roku planuję wymianę ramy. Kwestia, czy większy amortyzator nie zmieni mi tak diametralnie geometrii i efektywności jazdy na obecnej ramie? Aktualnie odchylenie przedniego amortyzatora od poziomu to kąt ok 68st. Tutaj jego szczegółowy opis: http://download.bikeboard.pl/pdf/enduro_5tys_02.pdf Pozdrawiam
enduroriderPL Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Wysoki widelec nie będzie problemem w czasie jazdy w dół. Będzie problemem w czasie jazdy po prostym i pod górę
qdlaty123 Napisano 5 Lutego 2012 Napisano 5 Lutego 2012 Chyba że wstawienie wysokiego widelca spowoduje wyniesienie suportu do kosmosu i takie obciążenie główki ramy, ze w końcu pęknie.... Nie znaju co ma na myśli autor przez "wzięcie się poważnie za DH"... Poczytaj zalecane przez producenta ramy wartości przodu - długość ogólna widelca i skok (wygooglasz). Kąt główki ramy w rowerach DH to już 66stopni i mniej.....ale ramy projektowane są tak, żeby te obciążenia zniosły Z suportem to łatwo zobaczyc co się stanie....podłożenie czegoś po przednią oponę (różnica długości między twoim aktualnym a planowanym amorem) Wtedy zmierz dla siebie wysokość suportu od podłoża (czasem na forach podają wysokość względem wysokości osi kół) - trudna sprawa który lepszy, ale wartość powyżej 25mm od osi kół to może być problem - bo środek ciężkości będziesz miał zbyt wysoko i ciężko się wykonuje szybkie zwroty...ale jak napisałem...pojęcie DH to szeroko rozumiana sprawa Sam jeżdżę po górach na 170/160, ale DH to dla mnie kosmos - a znam takich co DH jeżdżą na 150mm i sztywnym tyle...i dają radę na zawodach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.