MarcinN Napisano 22 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Mam taki właśnie problem, że nie mam narzędzi, kupić też raczej nie mam gdzie, albo przynajmniej nie mam na to czasu teraz, a muszę rozpiąć łańcuch, żeby go włożyć na nowy rower z napinaczem, a potem oczywiście spiąć. Nie posadam do tego specjalnego narzędzia, bo chyba takowe istnieje, czy mogęzrobić to jakoś taką domową metodą? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 22 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 ja rozkuwalem tak. wzialem gwozdz, nakretke, kombinerki i mlotek. pod ogniwo wlozylem nakretke, kombinerkami trzymalem gwozdz i po prostu uderzylem kilka razy w sworzen. wyszedl bez problemow. co do ponownego skucia to nie wiem... zakladalem spinke ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonski Napisano 22 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Mozesz tez wziasc imadlo, na prawie scisnietych tych badziewiach od imadla polozyc lancuch, no i do kompletu mlotek i jakis gwozdz czy cos w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 22 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Sposób działa raczej tylko na rozkucie, ze skuciem jest już większy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gavron Napisano 22 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 MarcinN rozkuj tak jak radzą moi przedmówcy, a potem kup spinkę - kiedyś nie byłem do tego przekonany ale to super sprawa - nawet przy bardziej ostrej jeździe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Czy spinka to takie coś jest w łańcuchach sram'a, że można łatwo odpinać i spinać łańcuch? Problem w tym, że w weekend skończę składać rower i chciałem sobie pojeździć, a najbliższy serwis jest bardzo daleko, więc nie chcę łazić kawał drogi tylko od razu wystartować Mam też pytanie ile może kosztować jakieś narzędzie do zdejmowania łańcucha jeśli takie cudo istnieje i może ma jakąś bardziej profesjonalną nazwę? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 22 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 1.tak, spinka to takie cos w lancuchach srama ;] ale mozna jej uzywac z lancuchami innych firm. 2.skuwacz/rozkuwacz do lancucha. na allegro poszukaj. cos kolo 10-20 zloty za no-name, firmowe drozej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 22 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Rozkuwacz(klucz itd.) łancucha:) ja zawsze placilem cos kolo 20-25zl za to narzedzie.. jednak gdzies co 2-3 lata rozwale takie narzedzie i potrzebuje nowego:) tu masz np. http://www.allegro.pl/item86601479_profesj...lifu_6100_.html zawsze takie mialem... A domowym sposobem juz rozkuwalem kiedys łancuch i dalo rade ale nigdy nie udalo mi sie go skuc więc najlepiej miec narzedzie:) a ia tak mając lańcuch srama polecam spinke fajna sprawa w najgorszym przypadku trzeba wytrzec spinke z brudu (w miare mozliwosci) i po chwili mam rozkuty lancuch:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Obejżałem akcesoria na allegro i na zdrowy rozum chyba opłaca się najbardziej kupić taki łańcuch. Póki co spróbuję się pobawić, mam zdolności manulane, to może sklece potem ten łańcuch . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Mogłby mi ktoś przedstwić jak dokładnie wygląda taka spinka i jaka jest jej cena (mniej/więcej)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpak Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 są różne rodzaje spinek cena od 3zł zobacz na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodnik88 Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 A może mi ktoś p[oradzić jak mogę odpiąć zapinkę. Bo chucham, dmucham traktuje skurczybyka olejem, wd-40 i za cholerke nie mogę go rozpiąć. Mam pc-48. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Hm... troche ciezko to wytlumaczyc ale ogolnie z doswiadczenia moge napisac ze po kilku razach wmaire latwo sie rozpina... na początku to w sumie katorga.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renko Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 filmik instruktazowy prosze bardzo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denek Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Ja próbowałem samym śrubokrętem... Skutki były takie: rozwaliłem drogi i dobry śrubokręt a łańcuch nawet się nie wygiął... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 rozwaliłem drogi i dobry śrubokręt a łańcuch nawet się nie wygiął To nie był taki dobry skoro go rozwaliłes na łańcuchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 ja zawsze młotkiem i jakims takim punktakiem ostrym na koncu, i jeszcze nigdy mi sie łańcuch nie zerwał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 25 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Zakupiłem taki łańcuch ze spinką. Jako że potrzebny mi jest do grawitiacji to nie musi być jakiś super :wink: . Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 a jak Ci sie zerwie przy dojezdzie do hopki i nie dolecisz na koniec to co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gavron Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 MarcinN - nie bój nic sprawdzi się dobrze sam mam jakiś "noname" KMC i daje radę jak Ci się zerwie to najlepiej wozić ze sobą jeszcze jedną spinkę co do niedolotu to czasem nawet jak łańcuch jest sprawny to się zdarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Zakupiłem taki łańcuch ze spinką. Współczuję, według mnie beznadziejny łańcuch, po 3,5tys. i zimie zaczyna przeskakiwać. Dobrze, że idzie wiosna i będzie zmiana napędu z zimowego na letni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 26 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Hehe 3.5 tys. km to ja na moim Pitbull'u zrobię w nieszybciej niż dwa lata, to mi wystarczy, a poza tym w zimę raczej nie jeżdżę . Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cwb2 Napisano 27 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 podłączę się do tematu 1. czy spinki srama mogę zastosować przy łańcuchach shimano. przymierzam się do zakupu łańcucha XT/LX i mam dosyć mycia "ręcznie" łańcucha beznyną 2. na stronie sprzedawca zamieszcza napis: "Łańcuch XTR/dura ace 9speed , orginalnie zapakowany w komplecie z dwoma pinami do łączenia." czym są te dwa piny?? z góry thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 28 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 1. Można stosować spinki SRAM lub np. Wippermann w łańcuchach Shimano, wymiarowanie jest zbliżone. 2. To dwa piny do połączenia łańcucha, długie, żeby było łatwiej skuć razem ogniwa. Potem odłamuje się niepotrzebny zaokrąglony koniec pina. Nie da się tego potem rozpiąć, jeśli o to pytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteks Napisano 6 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 filmik instruktazowy prosze bardzo:) Możesz jeszcze raz wrzucić ten filmik ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.