mateusz7991zajt Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Mam do was pytanie. Zauważyłem że koło każdego nypla na opręczy jest jakby rozszerzenie (wyczuwalne tylko gdy przejedzie sie palcem po obręczy). Najprawdopodobniej od nowości tak jest. 1.Czy to norma? Myśle ze to te kołnierzyki w których jest nypel to powodują, czym mocniej napięta szprycha tym bardziej. 2.Czy jest sie czym martwić?
klon Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Jeśli te wybrzuszenia nie są równomierne, to raczej jest się czym martwić. Jakby to było rozwiązanie fabryczne, to przy każdym nyplu byłoby tak samo. Podobnie jak pisze Andrew, bez nazwy modelu obręczy nie wiele pomożemy, najlepiej by było jakbyś dołączył też zdjęcia.
mateusz7991zajt Napisano 3 Lutego 2012 Autor Napisano 3 Lutego 2012 Obręcz Kellys Draft. Zdjęcia są niepotrzebne bo wybrzuszenia ciężko palcem wyczuć a co dopiero na zdjęciach. Są chba regularne bo przy każdym nyplu no może kilka jest mikro większych, ale jestem na 99% pewny ze to od nowości. Są to wybrzuszenia nie do góry lecz na boki.
Andrew Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Zniekształcenia mogły pojawić się z powodu zbyt mocnego naciągu szprych. Ta obręcz nie wygląda mi na jakoś szczególnie zaawansowaną pod względem budowy, więc prawdopodobnie nowa obręcz nie będzie miała tych zgrubień.
mateusz7991zajt Napisano 3 Lutego 2012 Autor Napisano 3 Lutego 2012 a czy jest powód do zmartwień? Może się coś zepsuć, pęknąć itp?
klon Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Szukając modelu Twoich obręczy znalazłem takie zdjęcie: http://www.forumrowerowe.org/gallery/sizes/3267-uszkodzone-oczkowanie-kellys-draft/medium/ Może to podobny problem? U Ciebie te rozszerzenia są przy oczkach, to może być przez zbyt mocny naciąg szprych i w efekcie może skutkować wyciągnięciem oczka.
mateusz7991zajt Napisano 4 Lutego 2012 Autor Napisano 4 Lutego 2012 W przednim kole napięcia szprych nie ruszałem, a są napięte dość lekko ( niedługo musze ponaciągać), za to tył wziąłem w obroty ostro i szprychy są napięte ohoho... mocno, a rozszerzenia są niewiele większe jak nie takie same jak z przodu. Więc po dłuższych obserwacjach chyba wiem jaka jest przyczyną, mianowicie nypel opiera sie o kołnierz czym blokuje proste ustawienie szprychy co skutkuje że szprychy są w kształcie minimalnego łuku. I myśle ze ta szprycha która chce sie ''wyprostować'' naciska na ten kolnierz a kołnierz na obrącz i tak powstają te zniekształcenia. Co o tym myślicie???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.