pim Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Witam i proszę o pomoc Niedawno kupiłem Authora Tractiona 29. Wszystko super, rower piękny i tak stał sobie kilka dni w moim pokoju aż do momentu kiedy znajomy odkrywczo zakomunikował mi, że rama jest krzywa Tu zaczyna się mój horror. Dwa dni mierzyłem cudowałem i jednak rama jest krzywa. Zapytasz w czym problem skoro rower jest nowy? Krzywy jest tylko górny kąt tylnego trójkąta. To ta część zespawane z rurą podsiodłową. Początkowo myślałem, to wina koła. Jedna zamiana koła na lewą stronę a nawet zupełnie nowe koło potwierdziło problem. Koło ciągnie w lewo o ok 2 może 3 mm. I tu szanowne grono proszę o pomoc. Czy to dopuszczalna granica ? Składać reklamację ? Dodam, że przestrzeń przy suporcie jest ok. Koło idzie prosto. Dodaję zdjęcia. Ciepło pozdrawiam
Andrew Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 ja bym oddał na reklamacje. A jeżeli nie przyjmą, to jest pewien sposób na poprawę stanu rzeczy. Sprawdź jak koło siedzi w hakach - często nierówno opiera się np. przez hak przerzutki. Sprawdź, czy haki nie są pokryte w miejscu styku z osią warstwą farby. Po delikatnym podpiłowaniu lewego haka okrągłym pilnikiem problem zniknie - gwarantuję.
cichy66 Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Ja uważam,że krzywa rama jak najbardziej jest podstawą do reklamacji roweru, gdyż produkt jest niepełnowartościowy i istnieje prawdopodobieństwo dwuśladowości sprzętu.Zmierz jeszcze osiowość całej ramy względem tylnich haków. Jesteś klientem i masz prawo zakupu produktu bez wad,a w tym wypadku jest to niestety wada produkcyjna. Życzę powodzenie i nie daj się spławić, walcz o swoje.
jokulus25 Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 to co mówi przedmówca to dobry pomysł ( z tym piłowaniem) jednak najpierw próbował bym z gwarancją
Piotrek111 Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Jeśli jest gwarancja to z miejsca na gwarancje oddać. Po prostu dostałeś towar wybrakowany. A zgodnie z zasadą płacę-wymagam.
CzikO Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 No faktycznie trochę ciężka sprawa. Ja bym najpierw sprawdził jak kolega radzi czy oś koła dobrze osiadła na widełkach tylnego trójkąta. Jeśli wszystko gra to zgłosił bym to do sklepu. Zobaczysz co Ci powiedzą a znając życie będą chcieli cię spławić tekstem typu "taka odchyłka jest dopuszczalna" ale nie daj się i twardo stawiaj na swoim. Możesz też napisać maila bezpośrednio do producenta z załączonymi zdjęciami co masz w takiej sytuacji zrobić. Ostateczność to podpiłowanie siedzenia widełek z jednej strony ale to równa się utracie gwarancji na ramę.
RaiderX Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Andrew dobrze radzi. Też bym najpierw sprawdził czy koło jest dobrze zamocowane.
nemo2009 Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Oś koła może być nierówno w piastę wkręcona.Z jednej strony wystaje więcej.Druga sprawa,hak nierówno przykręcony,żle osadza oś koła.Też tak miałem w nowym rowerze i myślałem,że rama krzywa.Rower innego producenta.
pim Napisano 3 Lutego 2012 Autor Napisano 3 Lutego 2012 Jak napisałem wcześniej 2 dni wkładałem koło w różnych konfiguracjach a nawet inne kolo i to samo. W rogu przy suporcie nie ma takiego przesunięcia stąd wnioskuje, że rama jest prosta natomiast otwory do trzymania piasty nie są idealnie poziome. I jeżeli dobrze wnioskuję 1 mm różnicy wysokości w otworze na piastę spowoduje kilka mm odchyłu na samej górze koła. Kolega Andrew podsuną mi pomysł. Piłował nie będę. Za to podłożę kawałek blaszki z puszki po piwie aby wyrównać poziom. Myślę, że to powinno pomóc. Napisałem również emaila do sklepu. D Velo również napisać ? Pozdrawiam
pim Napisano 4 Lutego 2012 Autor Napisano 4 Lutego 2012 Napisałem do sklepu. na razie zaczynam zabawę z blaszkami... Blaszki pomogły jest prawie idealnie. Pomijam krzywość nowej opony Zobaczymy co sklep w poniedziałek odpisze. Szkoda mi go oddawać. Już sobie go ustawiłem, wymacałem oswoiłem. Tata mówi, że to nie samolot aby wszystko co do milimetra pasowało. Zauważyłem również nierówność rurek, są to dziesiąte milimetra. No cóż koło idzie prosto ale na 100% to na wiosnę się okaże. Gwarancja na ramę 5 lat pociesza ale wątpię, że ja wymienią z powodu 2 mm przesunięcia a właściwie braku pół milimetra szlifu w haku po stronie tarczy...
enduroriderPL Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Łachy nie robią! Rama ma być PROSTA! Kontrola jakości jest od tego aby takich sytuacji nie było. Zapłaciłeś więc masz prawo wymagać pełnowartościowego produktu. Reklamuj od razu a po fakcie koniecznie sprawdź czy masz odpowiedni wpis w książce gwarancyjnej. Miałem kiedyś krzywą ramę http://endurorider.pl/2010/10/krosser-panic-hardtail/ i poza faktem, że naprawdę się wkurszyłem to nie mogłem dojść dlaczego mam dziwne bóle po jeździe na tej ramie a w sumie to tylko koło było nie równo.
pim Napisano 4 Lutego 2012 Autor Napisano 4 Lutego 2012 Hmm jednak śmigałem po mieszkaniu i blaszki się ułożyły i nadal jest krzywo składam reklamację ! Masz rację nie po to zbierałem kasę aby teraz cudować! Poinformuję co będzie dalej. Zresztą kupiony przez neta to i w razie czego mam 14 dni na zwrot. Dziękuję za trzeźwe porady. Obawiam się szarpania ze sklepem ale zobaczymy co będzie. Mam nadzieję, że sklep wymieni ramę. Pozdrawiam
enduroriderPL Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Nie ma czegoś takiego jak szarpanie ze sklepem ponieważ będziesz miał porobione zdjęcia i pomiary o ile i w która stronę jest krzywo Wystosuj MERYTORYCZNĄ reklamację, bez awantury etc. Zanim coś napiszesz poczytaj w temacie na stronach Federacji Konsumenta oraz UOKiK - znajdziesz tam potrzebne info. Poza tym importerem Authora jest Velo czyli firma, która ma raczej dobre opinie w zakresie reklamacji. Nie nastawiaj się negatywnie Polska to dziki kraj, ale na szczęście nie jest tak jak kiedyś było więc rób dokumentacje i uszy do góry
pim Napisano 4 Lutego 2012 Autor Napisano 4 Lutego 2012 Hmm widzisz fajnie, że są tu takie osoby jak Ty To moja pierwsza reklamacja mimo tego, że kupiłem już kilkanaście rowerów w necie i tysiące rzeczy. Doceniam to, że starasz się pomóc zamiast dawać puste opinie. Wielkie dzięki Przeleciałem forum co do tematu krzywych widełek i widzę, że zawsze ramy zgłaszane na reklamację były wymieniane. W poniedziałek sklep powinien odpisać a ja nie to zacznę ich telefonicznie molestować. Pozdrawiam Hmm widzisz fajnie, że są tu takie osoby jak Ty To moja pierwsza reklamacja mimo tego, że kupiłem już kilkanaście rowerów w necie i tysiące rzeczy. Doceniam to, że starasz się pomóc zamiast dawać puste opinie. Wielkie dzięki Przeleciałem forum co do tematu krzywych widełek i widzę, że zawsze ramy zgłaszane na reklamację były wymieniane. W poniedziałek sklep powinien odpisać a ja nie to zacznę ich telefonicznie molestować. Pozdrawiam
enduroriderPL Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Miło mi, że mogłem pomóc Reklamacje bywają trudne, ale w Twojej sytuacji powinno być ok
Krzysi3kk Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Mam to samo u siebie, jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza jak będę zakładał nowe koła to podpiłuje i zobacze czy się uda. W sumie za 200zł nie ma co wymagać...
enduroriderPL Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Bez przesady. Rama ma być nowa a więc pozbawiona wad wobec czego wymaganie tego aby trzymała kąty jest jak najbardziej na miejscu według mnie.
pim Napisano 4 Lutego 2012 Autor Napisano 4 Lutego 2012 Krzysiek za 200 zł to bym już dawno piłował ale rower nie przejechał nawet 10m metrów, może 10 po mieszkaniu
EpicPoznan Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Ostatnie zdjęcie, prawy dolny spaw= pęknięcie?
Krzysi3kk Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Nie wiem widocznie krossy już tak mają musze popatrzeć jak to u kumpli wygląda u mnie jest to jakieś 3mm ale na razie nie chce mi sie tego robić. Ale już niedługo sie tym zajme i zobacze czy jest jakaś rożnica
tobo Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Jeździłem na krzywej ramie - taki sam problem jak twój. W odczuwalny dla mnie sposób nie wpłynęło to na właściwości jezdne ani moje odczucia. Oczywiście rama jest wadliwa i możesz ją reklamować.
EpicPoznan Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 pytanie czy kupisz lepszą za 200zł więc raczej celuj w wymianę niż zwrot kasy
radradish Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Też posiadam Tractiona 29, więc łączę się w bólu xD Ja bym zwrócił towar korzystając z możliwości zwrotu bez przyczyny w ciągu 10 dni od jego otrzymania, bo to przecież zakup przez internet. Reklamacja może potrwać za długo. Na Twoim miejscu zamówiłbym od razu kolejną sztukę, a ten pierwszy egzemplarz odesłał. Dbając o zadowolenie klienta sprzedawca sam powinien zaproponować błyskawiczną wymianę.
pim Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 Hmm i rower pojechał, podpiłowali chłopaki z Rower.com.pl - sklep rowerowy ACTIVA , rowery mtb, akcesoria rowerowe, tandemy, cruisery i naprawili. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.