CarverPure160 Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Można schudnąć nawet 15kg w niecałe 2 miesiące, zalezy z jakiej nadwagi startujesz. Ja z 88kg na 72kg - moja idealna waga to mniej więcej 71kg, zawsze ważyłem 72 w podstawówce. Wszystko zalezy na jakiej diecie chudniesz, jak na wysokotłuszczowej 60%< to na mięśniach nie będziesz tracił, paradoksalnie na wysokobiałkowej będziesz tracił i wogóle jest niezdrowa. Przestawiasz organizm na spalanie tłuszczy (dieta ketogenna - najzdrowsza dieta , dieta długowiecznych) i jesz 40g węgli dziennie z brokuła, selera i kapusty kiszonej. Białko z jajek 5 dziennie, ryby i wołowina raz / dwa w tygodniu, duzo kap. pekińskiej, skorupek z jaj (wapń i selen najlepiej przyswajalny), sałaty, pietruszka nać, oliwa z oliwek , TRAN, masło i smalec, len mielony, watróbka, cebula, żadnego dżank food. Tłuszcze zwierzęce są zdrowsze niż roślinne nie licząc oliwy z oliwek. Z owoców cytryny, grejfruty. 85 lat to granica długowiecznych i z taką dietą masz szanse duże Tłuszcze 70% Białko 27% WW 3% p.s. Ważyłem już 70kg na wegańskiej i odrobiłem straty na ketogennej, przy zapotrzebowaniu kalorycznym zmniejszonym o około 15% - długowieczni zmniejszają kalorie podawane wg kalkulatora od 25% do 50% ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 jak ktos ma z czego zrzucac, albo jego treningi nie sa wymagajace, to radosc ze wskazan wagi lazienkowej potrafi mocno przycmic prawde u ambitnych amatorow, nie mowiac juz o zawodowcach, 2kg/tydz to cos absurdalnego 1500kcal przy chocby 8h treningu/tydz to tez troche niemadre podejscie, no chyba, ze ktos ma 160cm wzrostu i 45kg wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havelock Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Weź pod uwagę, że to były badania na zawodnikach, pewnie jakaś czołówka światowa, którzy mają już ustabilizowaną formę (i u nich nawet mały progres rzędu 1-2% to jest coś). Jeżeli od niedawna (rok-dwa lata) poważnie podchodzisz do treningu, to zapewne rozwijasz się w szybkim tempie i myślę, że redukując 0,5 kg tygodniowo nie powinieneś na tym stracić... ps. własnie znalazłem źródło do tego cytatu, jest tutaj -> http://www.cos.pl/sw/56_02/51.pdf . Powinno coś być na stronach 51-67, trudno się wczytać, ciężki naukowy język, "Fizjologiczne podstawy.." też ciężko się czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 brt005 --> Czyli co, 8 kg na miesiąc schudłeś? Jak szybko waga wróciła do poprzedniego stanu? Kilogram na tydzień to już wartość graniczna, powyżej już prawdopodobieństwo efektu jojo jest bardzo duże, poza tym traci się sporo mięśni. Szybciej ewentualnie mogą chudnąć ludzie z dużą nadwagą. Nie wrocila,miesni nie spalilem bo odpowiednio sie przed tym zabezpieczylem, mialem lekka nadwage a teraz mam w normie, jak sie cos robi z glowa to i efektu jojo nie ma. Zrzucilem 7kg bodajze, ale tak jak mowilem trening i dieta. Spoko nie zarzucam nikomu niczego, ale niektorzy przeginaja z tym "cieniowaniem" swojego ciala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 5 godzin treningu i same owoce: http://www.cyclingnews.com/news/contador-says-things-have-not-been-easy-since-2004 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 jak ktos ma z czego zrzucac, albo jego treningi nie sa wymagajace, to radosc ze wskazan wagi lazienkowej potrafi mocno przycmic prawde u ambitnych amatorow, nie mowiac juz o zawodowcach, 2kg/tydz to cos absurdalnego 1500kcal przy chocby 8h treningu/tydz to tez troche niemadre podejscie, no chyba, ze ktos ma 160cm wzrostu i 45kg wagi Pełna zgoda, waga jest wazna, ale niektorzy czynia z niej fetysz (nie mowie o przegieciach). Najwazniejsza jest moc osiagana przez zawodnika i 1-2 kg dla amatora kosztem katowania sie caly sezon to absurd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Megan23 Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Myślę, że nie mówimy tu o 1-2kg tylko o 5-7kg to raz. Druga sprawa: po zrzuceniu "balastu", przy intensywnych jazdach w sezonie, wyższej temperaturze, wątpię, żeby były większe problemy z utrzymaniem takiej wagi. Zrzucenie jest trudne ale utrzymanie w sezonie-pikuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 kapsell poprawka. Najważniejsza jest moc na kilogram masy ciała. A tu już kilogram czy dwa się liczą. Największą moc bezwzględną na szosie mają bez wątpienia sprinterzy. I gdzie oni są na górskich etapach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatus Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ja mogę coś napisać odnośnie swojej redukcji wagi, może to komuś pomoże : na starcie - 180cm - 107kg (kwiecień 2010) na finiszu - 76 kg (czerwiec 2011) w chwili obecnej - 82 kg (dzisiaj rano ) w ciągu 15 miesięcy zrzuciłem 31 kg, niestety początkowo bardzo słabo się do tego zabrałem nie zaczynając od metodologii i wyniki były bardzo słabe - dieta, ograniczanie kalorii, przeliczanie posiłków z tabelką w ręku, niezbyt wyczerpujące treningi - rezultaty marne, duża utrata mięśni, mała utrata wagi samej w sobie więc pogorszenie składu ciała następnie szukając mądrości trafiłem na forum SFD gdzie udało mi się wyfiltrować z całości zawartych tam informacji to co było mi potrzebne i w moim przypadku sprawdziło się wyśmienicie: - dieta praktycznie kulturystyczna, duża ilość białka 2-2,5g/km masy ciała, ograniczenie węgli szczególnie prostych, odpowiednia ilość tłuszczy w diecie, 6-7 posiłków dziennie zbilansowanych pod kątem codziennej aktywności fizycznej, duża ilość ćwiczeń anaerobowych (codziennie), treningi Capoeira 2x2 godziny w tygodniu, codziennie dojazd do pracy na rowerze (2 x 13 km). 2 x w tygodniu bieg po 10-12 km z prędkością około 4:20 min / km Efekty: - zmiana składu ciała, spadek masy tłuszczu do 10%, znaczne poprawienie siły i wydolności W chwili obecnej przy tym samym stosunku składu ciała (około 10-11% tłuszczu) ważę 82 kg, sporo trenuję i staram się jeść zdrowo (bez obsesyjnego patrzenia w tabele) i tyle ile mi potrzeba w zależności od uczucia głodu, zazwyczaj jest to 6 posiłków dziennie. Szczerze mówiąc nie czuję się "koksem", ale patrząc na Wasze wpisy dotyczące wzrostu i wagi jestem totalnym grubasem nie wyobrażam sobie abym mógł ważyć np. 68 kg przy moim wzroście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 @klosiu Zgoda, ale nie mówiłem o zawodowcach. Tylko o szaraczkach rowerowych takich jak my Sprinterzy i górale dysponują mocą w innej charakterystyce. U sprinterów jest petarda która trwa kilkanasie-kilkadziesiat sekund. Gorale jada mocno pod gorke kilkanascie-kilkadziesiat minut. @tatus Ty z dużej nadwagi doszedłeś do normalnej wagi. Ja przy 177cm ważne obecnie 66-67, w sezonie startowym będzie 64-65 - na luzaku. Sama waga nie mówi wszystkiego. Istotny jest % ilość tłuszczu w organizmie np. ja mam 8%. Normalny człowiek nie oprawiający sportów wydolnościowych ma na poziomie 15%. Inaczej ci się będzie teraz zrzucało 2-3 kg gdy juz masz normalna wagę prz BMI na poziomie np 22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 te wyliczanie procentu tłuszczu jest bardzo mylne a chyba żadna metoda badań nie jest w 100% dokładna... więc cięzko powiedzieć,że ma się 8% tłuszczu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Jeżeli się stosuje tę samą metodę i te same warunki pomiędzy pomiarami to wynik będzie wymierny. Jest metoda 100% wiarygodna... sekcja zwłok. Sa też inne jak ważenie podwodne i DEXA (margines błędu do 2%), ale nie są one dla zwykłych śmiertelników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Chodzę do dietetyka i on mierzy mi poziom zatluszczenia. Pewnie nie jest w 100% doladne, ale na moje amatorskie potrzeby wystarcza. To ze sie wazy dajmy na to 65 kg przy 178cm nie musi oznaczac ze jest ok. Bo możną miec poziom zatłuszczenia zarówno 15% jak i 8%. Przy dobrej diecie maleje poziom tłuszczu na rzecz mięśni. Ogólnie kolo wygląda na potocznie mówiąc wyżyłowanego i moc jest z nim. Tak w dużym skrócie mi to tłumaczył dietetyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Cyferki sie nie licza, jedni beda wygladac dobre przy 12 inni przy 7 chociaz czasami wyglada to za sucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatus Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ja zawsze używam fałdomierza, i stosuję porównawcze wyliczenie średniej z 3 metod : Jackson/Pollock, Parillo, Durin/Womersley. Pomiar robię regularnie raz w miesiącu więc wiem jakie są postępy i myślę że ta metoda jest dość dokładna. Co do wyglądu to rzeczywiście słowo "żylasty" powinno pasować, choć na pewno nie wyglądam na chudzielca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 12 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 1 kg w 9 dni to żaden problem...dużo ruchu i spadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 tak zapewne spadek glikogenu i odwodnienie... a po zaprzestaniu ćwiczeń powrót do 9kg+.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atvrider Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja też zaczynam odchudzanie: Waga wyjściowa 115kg wzrost 206cm Waga docelowa na środek sezonu to 96 - 98 kg Mój plan treningowy: 3 x Basen 50 x25m - kraul 2x siłownia głównie ćwiczenia na maszynach - kardio, siła, bez budowania masy 1 dzień bieganie od 5 do 12 km Najgorsze jest odżywianie - muszę gdzieś poczytać jak dobrać dietę odpowiednią do oczekiwanego rezultatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ze tak spytam - na rowerze nie masz zamiaru jezdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atvrider Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ze tak spytam - na rowerze nie masz zamiaru jezdzic? dokładnie, taki cięzki nawet nie zamierzam wsiadać na rower - dopiero około 104 kg gdzieś w połowie kwietnia wsiadam, a tak to tylko stacjonarny + trenażer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Jak dla mnie bez sensu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Kolego atvrider basen,siłka i przede wszystkim dieta to jedno ale bez aerobów nie zrzucisz zbędnych kilo. Ja przy 185 mam teraz 103kg. Dwa tygodnie temu było 106kg. Mam zamiar do wiosny zejść do 95kg. Z racji, że mam "lekko" pogruchotane kolana, odpada w moim przypadku bieganie. Jednak na siłce wskakuje na elipsę i godzinkę popedałuję Rower już też zaczął działać więc zbędne kilo szybko pójdą w niepamięć. Na początku spadek wagi będzie szybki, to przede wszystkim pozbycie się nadmiaru wody z organizmu ale później trza już wylać troszkę potu aby skutek był zamierzony. Pamiętaj że przy siłce możesz nie uzyskać zamierzonego efektu zbicia wagi, ponieważ tłuszczyk zgubisz ale masa mięśniowa przyrośnie !!! Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 "Badania pokazują, że w porównaniu do klasycznych ćwiczeń aerobowych trening interwałowy prowadzi do spalenia nawet do trzech razy większej ilości tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym o połowę mniejszym wysiłku energetycznym i ponad połowę krótszym czasie treningu" Trembblay A, Simoneau JA, Bouchard C. (1994). Impact of Exercise Intensity on Body Fatness and Skeletal Muscle Metablism, Metabolism. 43(7): 814-818 Takie "godzinkę popedałuję" można zastąpić "zrobię interwały w 20 minut". Na pewnym poziomie nie ma sensu tracić czasu na "godzinkę popodełuję". Poczytajcie trochę o HIIT. Jednakże jeżeli ktoś absolutnie nie ma kondycji albo dopiero zaczyna, tudzież ma sporą nadwagę, lepiej aby się zastanowił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atvrider Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 pierwszy tydzień treningów to ja nawet do ciężarów nie podchodzę, najpierw trzeba się trochę poruszać a później tak jak kolega wyżej napisał interwały, - jak najbardziej tylko sensownie skonstruowany plan treningowy szczegółowo. Dieta - uważam że mam odpowiednią tylko jak się nic nie robi cały dzień na dupie to samo sie nie spali. Oczywiście teraz ją zaczynam bardziej kontrolować. Wykluczyłem z diety: Napoje gazowane ( też woda gaz.), izotoniki, pieczywo pszenne, mięso wieprzowe, śniadania w Macdonald (jak się późno do pracy wstaje), banany, słodycze, mleko, (mąka przy kotletach)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kusch Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Akurat banany bym zostawił. Kalorie śmieszne a ile mają potasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.