Skocz do zawartości

[Hamulec hydrauliczny] Stracił zupełnie siłę

stpman

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Składałem od nowa rower, więc go sobie rozebrałem na części, poskładałem, (klocki zabezpieczyłem) i zauważyłem, że tylna tarczówka (Shimano, jakiś niski model, nie wiem jaki) straciła ciutke moc. Dziś montowałem korby, rower był do góry nogami, po odwróceniu go na koła hamulec zupełnie stracił moc. Pierwsze podejrzenie, wyciek oleju, ale wszystko jest suchusieńki, przewód, zacisk, klamka, podłoga. Czy to możliwe, że się zapowietrzył? Czy to może coś innego?

Proszę o pomoc:)

Możliwe, że klamka była naciśnięta, choć nie przypominam sobie.

Zrobiłem tak z przednim, bo go regulowałem, ale on działa bez zarzutu...

Czyli najbardziej prawdopodobne jest zapowietrzenie? Czyli nie jest to jakiś poważny problem?

• Mod Team

Odpowietrzyć trza.

rower był do góry nogami

Do góry nogami powiadasz? Rower ? Ciekawe.....

Shimano nie zaleca wykonywania takich akrobacji - powietrze znajdujące się w zbiorniczku wyrównawczym może się przemieścić do zacisku- efekty już znasz.

Czyli dostałem drugą nauczkę podczas mojego bytowania z hamulcami hydraulicznymi.

Pierwsza mówi, że nie wolno zaciskać klamki, gdy hamulec nie jest założony, druga, że roweru z hydraulikami nie daje się do góry kołami:)

Ciekawe co będzie następne:)

Wiecie co jest najśmieszniejsze? Hamulec naprawiony, pokazałem to tacie, on jakby nigdy nic "popompował" klamką i hamulec działa wyśmienicie:)

Nie wiem czy w ten sposób można go odpowietrzyć, czy stało się jeszcze coś innego, ale udało się to naprawić. Temat generalnie do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...