matador Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Witam, Planuję spalić trochę kilogramów, więc postanowiłem się zaopatrzyć w rower. Trochę przeglądałem forum i wydaje mi się, że najbardziej będzie odpowiadał mi cross, może ewentualnie rower trekkingowy (ale trasy będą raczej krótkie, więc zbędny balast mi nie potrzebny). W większości będę jeździł po asfaltach (70-80%) i po ubitych polnych dróżkach (20-30%). Wstępnie wybrałem rowerek Kross evado 1.2 (często się przewija w polecanych), ale rozważę inne propozycje. Tylko nie wiem, czy rama będzie odpowiednio wytrzymała do moich gabarytów: wzrost 176 cm, waga 97 kg. Jeśli będzie naprawdę warto to mogę dołożyć ok 200 zł. Nada się ten kross, czy do moich gabarytów będzie trzeba szukać czegoś innego?
goncian Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Nie nada się ze względu na łączny ciężar rowerzysty i roweru, który przekracza wartość podaną w karcie gwarancyjnej (100 kg). Proponuję Unibike Viper (120 kg): http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-viper-gts-2011.html
matador Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 Dla mojego wzrostu (176) to rama 17'', czy 19'' ?
oleczek1988 Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 rama 17'', czy 19' ciężko jednoznacznie powiedzieć która na ciebie będzie w sam raz. Każda marka oraz dany model ma inna geometrię co trzeba mieć to na uwadze. Jedynie co mogę pomóc to pod koniec zeszłego roku byłem z kolegą w sklepie rowerowym "Bikemia w Łodzi" aby mu pomóc wybrać rower górski. Większość rowerów jakich mają na stanie to marka "Haro" ale przejdę do rzeczy. Mojemu koledze spodobał się dany model więc po krótkiej rozmowie z moim kolegą postanowiłem że ja jako pierwszy go przetestuje pod względem jezdnym jak i komfortu. Porównałem dwa rowery takiego samego modelu jeden miał rozmiar 18" a drugi 20". Przy moim wzroście takim jak ty czyli 176cm i 83cm w kroku dla mnie rozmiar 18" był w sam raz i brałem też pod uwagę mój kręgosłup któy lekko ubolewa preferuję i przez to ja polecam bardziej styl miejski . Przy wielkości 20" rower był dla mnie męczący. Na samym początku czułem że kręgosłup zaczyna się powoli odzywać i do tego pochylona sylwetka. Natomiast mój kolega ma 180cm i ciut dłuższe nogi i dla niego 20" była jak ulał i jemu odpowiadała sylwetka lekko pochylona. Dobranie roweru to sprawa indywidualna. I nie należny kierować się emocjami tylko na spokojnie dobrać ten odpowiedni który będzie dla nas w sam raz.
mklos1 Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Przy tej masie polecałbym raczej coś z hamulcami tarczowymi, ewentualnie na wstępie zaopatrzyć się w dobre, miękkie klocki. Jestem podobnej masy. W trekingu (Kross Trans Alp) klocki fabryczne poszły w odstawkę. Gdy było ciepło jeszcze działały (ale tuż na granicy akceptacji). W temperaturach poniżej 10 stopni - tragedia. Jeżeli jesteś w stanie dołożyć 200-300 PLN, szukać Evado 1.3. Może znajdziesz w dobrej cenie.
matador Napisano 3 Lutego 2012 Autor Napisano 3 Lutego 2012 ... Jeżeli jesteś w stanie dołożyć 200-300 PLN, szukać Evado 1.3. Może znajdziesz w dobrej cenie. Goncian napisał, że evado 1.2 jest do 100 kg (podobno tak jest w karcie gwarancyjnej - niestety nie udało mi się znaleźć w internecie tej karty), więc zakładam, że 1.3 też jest do 100 kg. Poza tym 1.3 to cena oscyluje ok 2000, więc trochę za dużo. Ktoś wie, czy viper gts z tymi hamulcami będzie odpowiedni dla mojej wagi ?
Moloch89 Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Ktoś wie, czy viper gts z tymi hamulcami będzie odpowiedni dla mojej wagi ? Przy dobrze wyregulowanych hamulcach nie powinno być problemów, ewentualnie możesz wymienić same klocki hamulcowe na jakieś lepsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.