nikodem92 Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Witam, Zastanawiam się nad kupnem ramy: Rama BULLS WILD MOJO 2 uszkodzona/czterozawiasowa (2094492944) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Jest ona pęknięta i to chyba w dość nieciekawym miejscu. Mam pytanie jaki będzie orientacyjny koszt spawania takiej ramy? Czy w ogóle warto? Może da się wymienić cały ten element? Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, rama ma stop 6061 - ponoć ten stop ciężej się spawa? Co ogólnie sądzicie o tej ramie? Podobno, gdy rama ma złą konstrukcję to będzie pękać w tym miejscu i tak... Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam, Łukasz.
enduroriderPL Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Dokładną cenę spawania poda Ci wyłącznie warsztat, który się tym zajmuje. Nie ma innego sposobu na zrobienie rzeczywistej wyceny.
Fenthin Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Pęknięta rzeczywiście w nieciekawym miejscu. Materiału mało, obciążenia spore. Raczej nieopłacalny zakup, gdybyś miał to spawać. I już nawet nie chodzi o to, że to dodatkowe koszty. Ale może tak pękać i pękać, po co się wkurzać i gonić za spawaczem? Chyba, że udałoby Ci się skontaktować z producentem/dystrybutorem i tanio kupić wahacz, wtedy można się zastanowić. A, pamiętaj, że facet sprzedaje samą ramę, bez dampera.
enduroriderPL Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 To pęknięcie wygląda tak jak by powstało po niedokręconej rotacji w locie. Dziwnie to wygląda i po chwili namysłu najbardziej przychylam się do tego, że naprawa powinna polegać na wymianie całego elementu np poprze odcięcie i wspawanie nowego fragmentu co czyni cała operację kompletnie bez sensu finansowego. IMO olej to.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.