szczympek Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Witam. Kolega chce mi sprzedać NOWĄ ramę Kross Level A4 z roku 2009 za symboliczną stówkę. Czy opłaca się przesiadka z Hexagona rocznik 2011 na tą właśnie ramę? Odczuje to mocno, że A4 to bardziej sportowa rama? Pozdrawiam
kubzys Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Z Twojego innego tematu wywnioskowałem, że masz Hexagona V6. Zakładam, że zmienisz ramę na ten sam rozmiar. A zatem porównajmy geometrię Levela A4 i Hexagona V6 (dla rozmiaru 19"): Długość głównej rury level: 601.2 mm hexagon: 594.3 mm Długość główki ramy level: 135 mm hexagon: 120 mm Kąt rury podsiodłowej level: 73* hexagon: 73* Kąt główki ramy level: 71* hexagon: 71* Długość tylnych widełek level: 425 mm hexagon: 425 mm Geometria jest bardzo podobna, kąty takie same, więc zmiana ramy nie powinna być bardzo odczuwalna. Jedynie level ma dłuższą główną rurę i główkę ramy, ale... Rama levela niby będzie trochę dłuższa od hexagona (chociaż to tylko niecałe 7 mm) . Ale sterowność taka sama bo kąt główki taki sam. Kąt rury podsiodłowej też taki sam. Według mnie jeśli odczujesz różnicę to będzie ona bardzo mała. Ale może ktoś dokonał takiej zmiany i się wypowie
szczympek Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 Ja jeżdżę wszędzie. Raz szybki wypad do lasu, innym razem trasa na sucho, w deszczu, śniegu. Głównie wymyślam sobie trasę i bije na niej swoje rekordy, jakoś ciężko mi jeździć wolno średnia roczna z licznika po przejechaniu 3000 km to 26,7km/h. Uczestniczyłem w jednym amatorskim wyścigu, spodobało mi się i w tym roku chciałbym być już na kilku. Waga mojego Hexagon po zmienieniu napędu, prócz korby, na sram x7, i opon na race continental, oscyluje w granicach 14,7kg! A nie mogę znaleźć ile waży sama rama. Pewnie ciężkie koła i amor, ale nie myślałem, że reszta waży, aż tyle.
kubzys Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Amorek (XCT) jest bardzo ciężki. Koła w tym rowerku są też ciężkie. Te ramy levela a4 (2009) i hexagona v6 (2011) są z takiego samego aluminium, więc waga będzie podobna. Moja ramka levela waży razem z hakiem przerzutki 1754 gramy, więc tego się spodziewaj. A nad tym czy chcesz ją wymienić, czy nie to musisz sam pomyśleć. Dużej różnicy nie odczujesz, bo tak jak pisałem wyżej kąty są te same. Ale stówka to nie tak dużo, a jeśli rama levela bardziej ci się podoba wizualnie to możesz sobie ją wymienić. Jeśli nie odczujesz różnicy to przynajmniej rowerem będzie ładniejszy
radeks23 Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Levele A4 w 2009 są w rozmiarach 16, 18, 20, 22, alu też jest już inne, bo 7005 zamiast 6061, w geometrii także nastąpiły znaczne różnice. Moim zdaniem będzie się całkiem inaczej jeździć. W kolekcji z roku 2009 levele od a4 do a8 to te same ramy. Jak tak patrze na haxegony z 2011 to ramy są bardzo podobne do tych z leveli do roku 2008. Ja się przesiadłem z takiego levela na levela z 2011 to różnica w pozycji jak i prowadzeniu była zauważalna od pierwszej chwili. Nie mogę nigdzie znaleźć geometrii na rok 2009 ale wydaje mi się że nie jest ona duża w stosunku do tej z 2011.
szczympek Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 http://www.rowery-wi...wer_full_th.jpg Tak wygląda rama Alu 6061 i jest w rozmiarze podobno 19,5, ale to musiałbym sam jechać i sprawdzić, bo dogadywałem się przez telefon. Ze zdjęć wywnioskowałem, że to 2009, jeśli się mylę proszę o sprostowanie Edit, jednak to model 2008 pomyłka i przepraszam.
radeks23 Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Geometria leveli z 2008: http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=645&foto=8 Geometria Twojej obecnej ramy: http://www.kross.pl/pl/2011/mtb/hexagon-v8 Kąty długości to jest dokładnie to samo, nie opłaca się zamieniać.
szczympek Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 Dzięki A na taką by się opłacało zmienić ? Ładna z wyglądu, a Ltd team to raczej drogie rowery więc byłaby przystosowana do dalszej rozbudowy. http://allegro.pl/cube-team-ltd-i2089631501.html
Sonix Napisano 2 Lutego 2012 Napisano 2 Lutego 2012 Sorry że się tak doczepię, ale taka średnia przy 3000km. po lesie deszczu śniegu i na sucho to musisz mieć niezły power w nogach.
szczympek Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 Czy ja wiem? Na sucho nie schodzę poniżej 30km/h na trasie nie dłuższej niż 30km, w deszczu wiadomo, jeszcze szybciej, bo szybko się chce być w domu. W tym roku planuję jeszcze lepszą. Do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.