Skocz do zawartości

[szprychy] długość - granica błędu

pjetr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jaka jest granica błędu (o ile w ogóle takowa istnieje) przy doborze długości szprych.

Mam w planach wymianę piast, jednak chciałem pozostać przy tych samych obręczach i szprychach co mam aktualnie.

I teraz pytanie: Czy różnica 0.6 mm na kołnierzu piasty (bo o tyle będzie mniejsza średnica kołnierza w nowej piaście) wpłynie na długość szprychy?

W kalkulatorkach wychodzi mi różnica 1,2 mm (przód). Czy jest to dopuszczalne i uda się ten manewr wymiany jedynie piasty i zaplecenia na nowo tego samego czy będę musiał kupować nowe szprychy?

Przymierz i będziesz wiedział. Jak szprycha wychodzi za gwint nypla to źle, jak nypel ma dużo wolnego gwintu, to też niedobrze. Moja rada: wypleć starą piastę, zapleć na szprychach nową, obadaj jak jest i zanieś koło do centrowania do warsztatu (chyba, ze umiesz sam).

sporo zależy od obręczy. Masz "komorę" w obręczy żeby szprycha która wyjdzie z drugiej strony nie atakowała dętki jeśli tak to spoko jeśli nie to powinieneś je wymienić. Ja jeżdząc na bmxie zaplatałem koła na różnych długościach i nigdy nie miałem problemu z wytrzymałością na za długich bądź za krótkich szprychach(w granicach rozsądku). Ew zawsze nyple można wymienić

Panowie, mam wrażenie że ta dyskusja jest dla sportu.

pjetr, wszystko będzie pasować, przecież długość większości szprych dostępna jest co 2mm, więc o czym w ogóle mówimy?

Nie ma szans, żeby szprycha zagroziła dętce, jeśli zestaw różniący się o 1,2mm był i działał.

Mam "komorę" więc przebicie mi nie grozi. Do dętki daleko.. Natomiast pytanie czy szprycha nie może wystawać ponad nypel właśnie ze względu na mozliwość przebicia czy ze względów bezpieczeństwa. Wiem już, że powinno łapać conajmniej 5mm gwintu, natomiast gdzie jest górna granica? A jeśli górną granicą jest koniec nypla to dlaczego(oczywiście poza możliwościa przebicia)? Mowa o nyplu 12mm.

Znalazłem taki przekrój:

268_4.jpg

Domyślam się, że górna granicą jest poczatęk gwintu w nyplu, jednak co by się stało, jakby użyć trochę więcej siły i nagwintować dalej szprychę.? :)

Aktualnie gwint od szprychy chowa sie na jakieś 2 mm do środka nypla. Boje się, że zostaje mi za mało miejsca do manewrowania.

W pierwszym poście napisałęm że średnica nowej piasty będzie mniejsza o 7mm. Okazało się, że będzie o 7mm większa, a więc przy zaplocie na słoneczko, potrzebowałbym dodatkowych 3,5mm niezagwintowanej powierzchni w nyplu, żeby wszystko hulało :) Pytanie się rodzi ile tego luzu potrzebuje przy zaplocie na 3 krzyże. Myślicie, że się zmieszczę?

Wiem wiem troche dziwne mam problemy, jednak nie chciałbym wyrzucać do kosza sapimów laserów :)

@brkzzz

1,2mm roznicy to jest czysta teoria z kalkulatorkow. Sam mowisz ze dlugosci szprychy robione sa przewaznie co 2mm. Jesli dlugosc moich z kalkulatorkow wychodzila 191, a ktos przy zaplataniu sobie zawyzyl do 192 zamiast zanizyc do 190, to teraz moze byc problem, szczegolnie ze piasta bedzie wieksza o 7mm czyli niedosc ze szprycha zawyzona o 1mm to jeszcze z nowej piasty troche dojdzie :) Nie ukrywam, że temat długości szprych i odpowiedniego ich dobrania był dla mnie zawsze w jakims stopniu tajemnicą :) Chyba faktycznie najlepiej będzie to sprawdzić w praktycę.

Nie nie nie, mowimy o zaplocie na 3 krzyże. Słoneczko bylo dane dla przykładu i ustalenia faktów :)

Na razie nie mam na czym zaplesc bo nie mam fizycznie tej piasty. To takie dywagacje na temat szprych. Chciałem się upewnić w swoim rozumowaniu.

Głównie chciałem się dowiedzieć jaki zakres długości można uzyskać na jednym komplecie szprych. Skoro są przeważnie robione co 2mm to pytanie czy na jednej konkretnej długości można wyjśc na +1mm i -1mm czy ta granica tolerancji jest większa i można na przykład pokryć zakresem szprychę o 2mm większą albo jeszcze więcej. Chodzi o to czy te 2mm to jest ta granica a potem trzeba kupować większy rozmiar czy można przekroczyć tą wartość i iść dalej?

szprycha ma około 10 mm gwintu, załapać musi 5 w nyplu, który ma też około 10mm :D Zakres błędu jest spory, pod warunkiem, że nie oczekujesz zaplotu idealnego - czyli sytuacji, gdzie ani gwintu nie widać, ani szprycha nie wystaje ciut z nypla.

Panowie, wszystkie szprychy mają po 9 mm gwintu, który jest rolowany, co oznacza, że narzynką z marketu sobie go nie natniemy.

Firmy generalnie produkują szprychy w rozmiarach co 1 mm, lecz dystrybutorzy zamawiają tylko parzyste bądź nieparzyste.

Prawidłowo dobrana długość szprychy to taka, gdy w zbudowanym kole jej koniec widoczny jest od spodu nypla i nie wystaje ani nie jest schowany dalej niż nacięcie w nyplu (12mm). Dopuszczalny margines błędu to +1/-1 mm, wobec czego śmiem twierdzić, iż 5-milimetrowe połączenie szprycha nypel to za mało. Takie rozwiązanie może skutkować pękaniem szprych lub nypli.

Gdyby problemem były za krótkie szprychy, mógłbyś ratować się dłuższymi nyplami. Niestety z tego co piszesz jest odwrotnie.

Moja rada na dziś brzmi - zanieś koło do kogoś, kto zna się na tym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...