Skocz do zawartości

[sram x9] problem regulacji

asp891

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,

przesiadłem się z shimano xt na sram x9 i mam problem z regulacją. Z shimano kiedy miałem na najmniejszej zębatce (korba) oraz najwiekszej koronce (kaseta) łańcuch był napięty, natomiast z Sramem jak robię tak łańcuch odrazu zwisa, już na przełożeniu 1x5 . Czy sram tak ma? może za długi łańcuch? (nie skracałem bo ja daje z przodu mała a z tył dużą to łańcuch jest napięty ) albo coś źle wyregulowałem.

Jakby ktoś chciał mogę przesłać filmik z problemem. z Góry dzieki za pomoc

Napisano

Za długi łańcuch, na forum jest kalkulator długości łańcucha, oblicz sobie jaki powinien być o tyle skróć. Z regulacją też może być problem później, bo jest całkowicie odwrotna niż w sh*tmano :)

Napisano

Daj młynek z przodu (najmniejsza zębatka) i wrzuć do tego najmniejszą zębatke z tył. Wisi? Jeżeli tak to przydało by sie skrócić łańcuch. Łańcuch ma odpowiednią długość gdy przy najmniejszych zębatkach (przód jak i tył) kółeczka przerzutki są ułożone równo-poziomo.

Może kupiłeś krótki wózek?

Regulacja - http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/

Napisano

Za długi łańcuch, na forum jest kalkulator długości łańcucha, oblicz sobie jaki powinien być o tyle skróć. Z regulacją też może być problem później, bo jest całkowicie odwrotna niż w sh*tmano :)

Już ściągam ten program , fajne jakby to był za długi łańcuch, choć kierowałem się tym że na najmnijszej i na największej koronce łańcuch jest napięty. Aż tak się chyba nie różni regulowanie.

Może kupiłeś krótki wózek?

Kpiłem z długim wóznkiem

a manetki masz z SRAM? bo do tylnej przerzutki musisz mieć manetkę sram

heheh :) aż takim laikiem nie jestem, jasne żę mam manetki srama

Napisano

Qamal nie przesadzaj przerzutka jest przestrzenna i żeby na oko zobaczyć pół centymetra róznicy (poszedłem zmierzyć) trzeba być nadzwyczaj spostrzegawczym.

Ok już wszytko ok, źle zinterpretowałem info o długości łancucha, głupi ja :) Dzięki wielkie za pomoc.

Pierwsza wersja nowego roweru jest już na Light Bike (Giant xtc by Jaco) Zapraszam

Temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...