asp891 Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Witam , przesiadłem się z shimano xt na sram x9 i mam problem z regulacją. Z shimano kiedy miałem na najmniejszej zębatce (korba) oraz najwiekszej koronce (kaseta) łańcuch był napięty, natomiast z Sramem jak robię tak łańcuch odrazu zwisa, już na przełożeniu 1x5 . Czy sram tak ma? może za długi łańcuch? (nie skracałem bo ja daje z przodu mała a z tył dużą to łańcuch jest napięty ) albo coś źle wyregulowałem. Jakby ktoś chciał mogę przesłać filmik z problemem. z Góry dzieki za pomoc
szczympek Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Za długi łańcuch, na forum jest kalkulator długości łańcucha, oblicz sobie jaki powinien być o tyle skróć. Z regulacją też może być problem później, bo jest całkowicie odwrotna niż w sh*tmano
stefan2810 Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Daj młynek z przodu (najmniejsza zębatka) i wrzuć do tego najmniejszą zębatke z tył. Wisi? Jeżeli tak to przydało by sie skrócić łańcuch. Łańcuch ma odpowiednią długość gdy przy najmniejszych zębatkach (przód jak i tył) kółeczka przerzutki są ułożone równo-poziomo. Może kupiłeś krótki wózek? Regulacja - http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/
mtbikeer Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 a manetki masz z SRAM? bo do tylnej przerzutki musisz mieć manetkę sram
asp891 Napisano 1 Lutego 2012 Autor Napisano 1 Lutego 2012 Za długi łańcuch, na forum jest kalkulator długości łańcucha, oblicz sobie jaki powinien być o tyle skróć. Z regulacją też może być problem później, bo jest całkowicie odwrotna niż w sh*tmano Już ściągam ten program , fajne jakby to był za długi łańcuch, choć kierowałem się tym że na najmnijszej i na największej koronce łańcuch jest napięty. Aż tak się chyba nie różni regulowanie. Może kupiłeś krótki wózek? Kpiłem z długim wóznkiem a manetki masz z SRAM? bo do tylnej przerzutki musisz mieć manetkę sram heheh aż takim laikiem nie jestem, jasne żę mam manetki srama
Qamal Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 dlugim wozek sram jest krotszy od dlugiego wozka shimano ... jak takim laikiem nie jestes to powinienes to zauwazyc
asp891 Napisano 1 Lutego 2012 Autor Napisano 1 Lutego 2012 Qamal nie przesadzaj przerzutka jest przestrzenna i żeby na oko zobaczyć pół centymetra róznicy (poszedłem zmierzyć) trzeba być nadzwyczaj spostrzegawczym. Ok już wszytko ok, źle zinterpretowałem info o długości łancucha, głupi ja Dzięki wielkie za pomoc. Pierwsza wersja nowego roweru jest już na Light Bike (Giant xtc by Jaco) Zapraszam Temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.