Skocz do zawartości

[opony] najlepsze pod kolce

koszmarnyPanic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Możesz w miarę tanio kupić Continental Explorer wersję drut, na śnieg jak znalazł - sam testowałem w zeszłym sezonie, i bez kolców dają radę!

• Mod Team
Napisano

Powiem szczerze, że kolcowanie dla hobbystów zajęciem jest jak mawiał mądry mistrz Joda.

Sam robiłem - sporo pracy i serca włożyłem a po intensywnie jeżdżonej zimie kolce już niewiele wystają z opony.

Sam nie wiem czy się opłaciło.

Ktoś z przedmówców wspomniał o Conti Explorer, ja dodam od siebie Maxxis Ignitor - bieżnik niemalże identyczny. Na nowej oponie klocki mają sporo ostrych krawędzi i to zdaje egzamin na ubitym śniegu(tudzież gdy tego śniegu jeszcze nie jest za dużo).

Może warto odżałować te sto parę złociszy na kolcowanego Nokiana, a na tył właśnie Explorera lub Ignitora?!

Napisano

mrmorty powiem tak zadna guma nie złapie tak jak kolce taka opona służyła by tylko do jazdy do pracy kilka km .A że do pracy bym jeździł ścieżkami to opona by mi na wieki wystarczyła .żal mi ponad 100 zł na oponę. a jak ty robiłeś taką opone

http://www.rowermaniak.pl/opony/1095-deestone-opona-26-x-210-d-208-szt.html znalazłem coś takiego za 17 zł co myślicie

Napisano

właśnie zrobiłem sobie kolczatkę na bazie Panaracer Fire XC Pro. 70 blachowkrętów z Castoramki + jeszcze jedna dętka na podkład i gra muzuka :) Tylko że miałem nową oponkę, ale to i tak dwa razy taniej wyszło niz kupno gotowca.

Napisano

Może kenda kadre za 31 zł? Bierznik Bieżnik pod kolce nie może być zbyt wysoki, bo będą się kładły podczas jazdy. Jeśli zrezygnujesz z kolcowania, to na zime ja polecam kende knarly. Wysokość klocków w tej oponie to aż 7mm i fajnie się wgryzają w śnieg. Cena śmieszna - 30 zł

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 4 Lutego 2012 - śmieci
Ukryte przez mrmorty, 4 Lutego 2012 - śmieci

Ooo?!?!?!

dałem radę :)

Ooo?!?!?!

dałem radę :)

nie
Napisano

szukałem i nic nie znalazłem

Wystarczy wpisać w gogle "jak zrobić oponę z kolcami" i pierwszy link to:

Sam zrób oponę z kolcami

Ja swoje zrobiłem według tego przepisu. Opony jakich użyłem to Dębica Gronostaj 700x32. Klocków prawie nie było, więc blachowkręty musiałem sporo poprzycinać. Jedynie co to nie maczałem ich w butaprenie. Gdzieś ktoś pisał (może nawet tu), że zamiast podkleić dętkę użył silikonu.

Tu masz filmik. Gość robi bez kleju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...