Skocz do zawartości

[Opony] Nowy rower - 2 różne opony - dlaczego ?

BoaPoweR

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem właśnie rower - GT Avalanche 3.0 i zastanawia mnie jedna rzecz z oponami, czy sprzedawca wcisnął to co miał czy tak ma być.

Z przodu mam oponę Continental Diesel 62-559/26x2,5 a z tyłu Continental Gravity 57-559 /26x2,3

Mam to reklamować jako pomyłkę czy to normalnie tak się montuje 2 różne?

Gość BikerFG

czesto opony nawet przy takim samym typie (jak, np. w tych co obecnie mam: Tioga 26x1.95 Factory XC) sa specjalnie dedykowane na tyl i na przod (posiadaja inny ksztalt bieznika).

tylna oponka jest opona napedowa i to sie wiaze z inna rzezba bieznika niz w przedniej (rozmiar tez moze miec znaczenie).

Inny rozmiar i inny bieznik to calkiem normalna rzecz, tylko po co taaaaaakie wielkie gumy do avalancha ?

No właśnie niewiem po co takie wielkie, a że miałem przerwe 15lat w jeżdżeniu na rowerze (mój poprzedni miał hamulce na pedałach :) ) to się na tym kompletnie nieznam. A na forum zerknąłem już po zakupie, najwyżej jak się będe męczył to kupie mniejsze.

Jeżeli chodzi o rocznik to jest to model z 2005.

Pamietac trzeba ze Continental ma zawyzona rozmiarowke i w rzeczywistosci beda one troche wezsze niz podaje producent :)

Mimo wszystko kapec 2.5 to bardzo duzo i najlepiej od razu wymienic na maksimum 2.1 (na tyl nawet 1.95). Sam jezdzilem na 2.35 a teraz mam 1.95 i roznica jest ogromna!

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...