Skocz do zawartości

[koła] Zestaw kół 26 cali pod tarcze do 600zł XC,MTB

zgredulec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam potrzebuje porady jaki komplet kół zakupic do 600zł,rower wykorzystywany jako rajdówka w maratonach i do mocniejszych przejazdzek, moja waga 85 kg ,zawsze miałem osprzet od Shimano ,ale chetnie bym spróbował jakiegos innego brandu Novatec,DT nie wiem czy cos w tej cenie utrafi z tych ze firm dlatego prosze o porade Dzięki

Napisano

Rzeczywiście w tej cenie to Mavici Crossride, polecam - tylko kupuj z pewnego źródła jakby pojawił się jakiś problem.

Wiem coś o tym ale polecam bo dostałem nówki i gwarancja leci od nowa :D czasami można trafić na wadliwą serię, ale francuzi nie robią problemów.

Napisano

Dokładnie, kółka bardzo dobre i idealne pod Twoja wagę. Przejechałem na nich kilkadziesiąt maratonów i tylko tylne podcentrowałem jak przywaliłem bocznie w korzeń, oraz czasem sprawdzam szprychy, bo potrafią się nieco obrócić i robić opór :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Odświeżam temat :)

Szukam kompletu kół do MTB w przedziale cenowym 600-700zł. Koła 26", standardowa oś, pod tarcze, najlepiej z mocowaniem CL. Przeznaczenie kółek to maratony, zawody XC, no i treningi oczywiście ;) Moja waga to około 70kg.

Jako, że zawsze mam problemy z pękającymi szprychami i rozcentrowywaniem kół priorytetem przy wyborze jest wytrzymałość i niezawodność. Mile widziana jest także niska masa zestawu, jednak stoi ona na drugim miejscu.

Obecnie mój wybór skłania się w kierunku zestawu Mavic Cross Ride. Będę wdzięczny jeśli wypowie się ktoś kto miał styczność z tymi kółkami :)

Napisano

mam te kola ale kupilem uzywki za niespelna 400 zl, powiem tak, za 600 zl bym ich nie kupil, szukal bym czegos lzejszego, ale za te 400 zl to nprawde fajne kolka, ostanio w lesie posmigalem i kolka daly rade, powiem wiecej jak mnie raz wyrzucilo w powietrze to ladujac dupą na siodelku wygiałem preta w nim i plastik pekł, tylne kolo nawet nie zabrudzilo sie :))

Napisano

Mogę Ci zaoferować pancerny komplet Syncrosa FR28 sygnowany przez Chumba Racing (http://www.chumbaracing.com/). Zdjęte z nowego roweru, bez przebiegu. Rower do gravity, więc koła bardzo mocne (ale jeszcze nie ekstremalnie zjazdowe).

Budowa:

Obręcze: Syncros DS28 (u nas raczej niedostępne, w UK po 40GBP)

Piasta przód: Novatec NT-DH61 na ośkę 20mm z fabryczną redukcją na QR (ok.210PLN)

Piasta tył: Novatec D812SB na standardowy QR (ok.230PLN)

Szprychy: Producenta nie znam, na forach czytałem, że DT.

Obie piasty na maszynach, więc nie ma się co martwić o żywotność. Pozostałe komponenty też z mocnej półki. Waga akceptowalna, set minimalnie ponad 2kg (z zaciskami i redukcją)

Podsumowując, warte sproro ponad 600, ale mogę oddać za tyle, bo i tak mi leżą w kącie. Jak chcesz, zdjęcia podeślę.

Recenzje: http://www.bikemag.com/blog/10-29-08-tested-syncros-ds28-all-mountain-wheelset/

http://www.singletracks.com/blog/mtb-gear/syncros-fr-wheelset-extended-review/

Napisano

Dzięki Tops, ale aż tak mocnych kół nie potrzebuje ;) Szerokość obręczy 28mm trochę mnie przeraża :P

Dzisiaj znowu strzeliła kolejna szprycha w moich kółkach :icon_confused: Muszę się decydować i kupić nowe bo mam już tego dość. O wytrzymałości Crossride'ów sporo się już naczytałem więc myślę, że będą mi odpowiadały :)

Tylko jest jeszcze kilka rzeczy nad którymi się zastanawiam.

Czytałem gdzieś, że jest potrzebna podkładka na bębenek, żeby Shimanowska kaseta pasowała. To prawda?

No i jak to jest z masą kół? Najczęściej piszą, że przód 900g, tył 1040g. Jest to waga bez zacisków? Jak to jest z wersją na CL? Chyba powinna być trochę lżejsza. Może ktoś ma i ważył?

Napisano

Też mam crossride więc Ci mogę odpowiedzieć. Podkładka na bębenek jest dla kaset 9 rzędowych wszystko jedno czy shimano czy sram. No i jest ona w zestawie z kołami podobnie jak takie plastiki pozwalające stosować różne wentyle. Opaski na obręcze też są dodawane - są trochę ciężkie. Koła kupiłem jako nowe ponieważ się śpieszyłem, a przegapiłem aukcję rocznych która skończyła się na 340zł. Gdybym miał więcej czasu to do tych 650zł pewnie dorzuciłbym jeszcze z 2 stówki i kupił na jakiejś aukcji mavic crossmax bo tanio chodzą na allegro.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...