Skocz do zawartości

[kaseta] 9speed pytanie

MMMAAACCC7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

w serwisie zaproponowali mi do roweru kasetę podobno jakąś nową, ledwo wypuszczoną na rynek kasetę HG40 9 speed. Słyszał ktos o czymś takim? bo wujek google wyrzuca same 8 rzędowe a o 9 cicho.

miło byłoby jakbym dostał jakieś linki do tego :)

Napisano

To raczej kaseta ósemka, nowa czterdziestka ma oznaczenie 41 ale też jest ośmiobiegowa,

Nawet gdyby była to dziewiątka i ostatni krzyk mody to i tak na jakość nie ma to wpływu - pozytywnego :)

Napisano

w serwisie objaśniał mi to tak-jest to nowo wypuszczona przez shimano kaseta, prawie taka sama jak deore z różnicą taką że jest czarna, a nie anodyzowana na srebrno"

Napisano

masz jakieś linki czy coś w tym stylu?

przypominam sobie że gdzieś widziałem coś na ten temat, że shimano wypuszcza nową kasete, musze poszukac w temacie "nowinki techniczne" na forum

Napisano

Tak shimano wypuściło nowe 9tkowe grupy komponentów dla niższych grup, w zeszłym roku alivio, w tym acera, chyba też altus.

Napisano

Najlepszym sposobem na przedluzenie zycia kasety bedzie stosowanie wiekszej iosci zamiennie zakladanych lancuchow i dbanie o naped.

Kaseta z linka cykloturu nie jest kaseta alivio, 30tki sa w katalogu shimano oznaczone jako non-series.

Co ci nie podchodzi w tej? Rozni sie czyms od innych? :)

Napisano

Najlepszym sposobem na przedluzenie zycia kasety bedzie stosowanie wiekszej iosci zamiennie zakladanych lancuchow i dbanie o naped.

Kaseta z linka cykloturu nie jest kaseta alivio, 30tki sa w katalogu shimano oznaczone jako non-series.

Co ci nie podchodzi w tej? Rozni sie czyms od innych? :)

Dokładnie, dodam jeszcze od siebie, że warto korzystać z możliwie jak największej liczby biegów. Mam napęd 8 biegowy - alivio, korba 22/32/42 i kaseta 11-32. Biegi 2-6/2-7/2-8/ są niemal identyczne jak odpowiednio 3-4/3-5/3-6. Jeżdżę tak by w miarę równomiernie używać wszystkich tych przełożeń, do tego stosuję zamiennie 2 łańcuchy.

Napisano

Może i przekos, ale jak zajeżdżę za szybko (powiedzmy 5kk km) 2-3 zębatki to cały napęd pójdzie i tak do wymiany, a zostaną mi nie dokatowane 8 i 4 bieg. Wolę zrobić 10 kk i zajechać prawie równomiernie 5 zębatek (4,5,6,7,8). Co z tego, że łańcuch ma przekos, na chwilę obecną mój napęd ma ponad 4000 km, łańcuchy prawie centymetr dłuższe niż od nowości, ale nic nie przeskakuje, bo zębatki są mniej więcej po równo ściachane. Jak któryś z łańcuchów nie wytrzyma i pęknie (a są już trochę pordzewiałe i krzywe), to dam mu spinkę i będę dalej na nim jeździł.

Napisano

A jak pęknie 2 raz? Łańcuchy raczej zużywają się równomiernie, jak pęknie jedno ogniwo, to chyba tylko przypadek sprawi, że akurat to a nie jedno z około 100 innych. Dla mnie szkoda byłoby ramy(uderzenia zerwanym łańcuchem), wagi(wożenie zapasowego) i czasu(zmiany, zakuwanie spinek).

Napisano

W szosówce przejeździłem ponad 10kk na jednym łańcuchu i nic nie pękło. Zawsze można też skrócić łańcuch o uszkodzone ogniwo i skuć normalnie.

Napisano

Przy cenach : kaseta Sunrace (nawet 42zł 9rz), korba deore 9rz z suportem za 119zł i 2xłańcuch ze spinką KMC 9rz za 2x34zł = jeżdzę jak mi wygodnie - 4 najmniejsze zebatki w kasecie i 32t w korbie idą jak burza. Proponuje 2 łańcuchy na 5-7kkm zestaw.

Obecnie na 10rz (9rz będzie na zimę) to już mam 3 łańcuchy, bo napęd 4 razy droższy :verymad:

Napisano

Panowi czyli oplaca sie zniemic naped na 9 biegow bo wlasnie chce zmienic hamulce na hydrauliki a mam klamkomanetki to musze odrazu wymienic manetki i jeszcze pytanko czy 9 sie zmiesci czy to zalezy od danego roweru ?? z gory dzieki na odpowiedz

Napisano

Czy sie opłaca, to już zależy. Ja osobiście składając rower wolałem zainwestować w napęd 8-biegowy niż 9 biegowy, a czy ten jeden dodatkowy bieg zmieniłbym moje życie - wątpie :). Na pewno 8-biegowe napędy są na wymarciu. Ja osobiście prędzej przejdę na 10-biegów niż na 9, a na 8-biegach pozostane, póki kasety i łańcuchy bedą w akceptowalnych dla mnie cenach ;).

Kasety 8/9/10 biegowe wchodzą na taki sam bębenek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...