saffal Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam, zastanawiam się nad nowym rowerem. Jestem wysoki więc 29 cali będzie dla mnie dobry rozwiązaniem. Podaje link do specyfikacji http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=61511&scid=1100&scname=G%C3%B3rskie Kosztuje w sklepie 2400 zł Proszę o opinie i podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszB Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Na początku zapraszam do działu 29". Wysoki tzn? No i podstawowa sprawa, jakie są twoje oczekiwania od roweru, gdzie głównie jeździsz, jak powiesz trochę więcej, do czego będziesz używał roweru łatwiej będzie ci doradzić, i warto określić budżet, żeby nie pojawiały się propozycje nierealne. Sam rower złożony jest na bardzo podstawowych komponentach, więc w jeździe bardziej ambitnej raczej się nie sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saffal Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mam 190 cm wzrostu i do wydania około 2500. Rower będzie używany do jazdy codziennej(80% asfalt + 20% teren leśny). Spodobały mi się w nim hamulce hydrauliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszB Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jeżeli nie musi być to Spec, to w tej cenie znajdziesz rower na lepszym osprzęcie, a rama też nie będzie gorszej jakości. Poza hamulcami w sumie i tak podstawowymi, reszta osprzętu jest naprawdę budżetowa. Zajrzyj do działu 29", tam jest temat o rowerach w twoim budżecie będziesz miał szersze spojrzenie na rynek. No i warto rozejrzeć się za rowerami konkurencji, mimo że Specialized to Specialized Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Rower unibike ma lepszy osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saffal Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Nie wiem czemu ale jakoś jestem przekonany do speca. Jak myślicie z tą ramą właśnie ? Rama w specu jest naprawdę taka dobra ? Macie jakieś inne propozycje rowerów w tej cenie ? Przeglądam właśnie dział 29 i szukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszB Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Co do ramy, to nawet jeżeli jest lepsza, to myślę że użytkując rower tak jak napisałeś, nie poczujesz różnicy w odniesieniu do konkurencji. Jestem mało obiektywny bo pokochałem Speca i sam jednego mam, więc nie powiem, że Spec jest bee i takie tam, ale w tej cenie niestety osprzętowo odstaje od konkurencji, a sama rama nie rekompensuje tego. Skłaniałbym się mimo wszystko na twoim miejscu na czymś z lepszym osprzętem, na dobrej ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saffal Napisano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A jaka jest różnica między np. klasą wyższą przerzutek ? Bo myślę że i tak może tego nie wykorzystam a ten spec naprawdę mi się podoba. Jeździłem trochę na nim i jest spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszB Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Jeżeli podoba ci się, i nie masz zastrzeżeń co do pracy roweru, w tym napędu i amortyzatora, to myślę że właśnie znalazłeś rower dla siebie Różnica będzie w szybkości i precyzji pracy manetek i przerzutek, ale w tej cenie nie znajdziesz raczej nic sensownego powyżej Alivio a różnicy w pracy Acery i Alivio najprawdopodobniej nie poczujesz. Więc jeżeli pasuje ci pozycja na rowerze, i to jak się sprawują podzespoły możesz brać Speca. No i jeżeli naprawdę ci się podoba, to będziesz miał więcej chęci do jazdy na nim, czyli osiągniesz to co najważniejsze. A podzespoły jak przestaną ci wystarczać wymienisz stosunkowo niskim kosztem, a jeżeli wybierzesz rower na lepszym osprzęcie ale na gorszej ramie i takiej która mniej ci się będzie podobała, to koszty wzrosną diametralnie. A w tej klasie cenowej będzie się to równało z wymianą całego roweru, czyli trochę bez sensu i nie po kolei. Czyli wszystko przemawia za Specem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorun23 Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jedna podpowiedź - ten sprzęt da się wyrwać taniej, zwłaszcza teraz gdy -20za oknem na co zawsze warto się powołać Za swojego Speca (identyczny model, styczniowy, szary) po dłuższym gadaniu i targowaniu dałem 2równo i jeszcze "wyłudziłem" gratisowe błotniki Jeśli chodzi o osprzęt - ja rozumiem ze są zawodnicy dla których liczy się każdy gram i każda sekunda, ale ja, po 30latach rowerowych doświadczeń naprawdę nie potrafię znaleźć różnicy w pracy Acery i Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saffal Napisano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Prawdopodobnie kupię go w sklepie dynamo w łodzi ponieważ nigdzie indziej ich nie ma. Wstępnie utargowałem 100zł na dodatki ale jeśli mówisz że da radę aż tyle to spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi