4przemo77 Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Za oknem zimno, ja na zaleglym urlopie i z nudow zaczalem zastanawiac sie gdzie by tu spedzic wakacje 2012. Moze od tego zrobi mi sie cieplej hehe. A wiec do rzeczy. Nie bylem nad polskim morzem chyba juz ze 20 lat i w tym roku chcialbym sie wybrac, ale tak zeby polaczyc przyjemne z pozytecznym, tzn: chce zabrac ze soba rower. Szukam miejscowosci nad morzem z czysta, ladna plaza, czysta woda i do tego idealna na wycieczki rowerowe do powiedzmy 50 km, raczej na zachodnim wybrzezu. Dobrze by tez bylo zeby w odleglosci powiedzmy 30 km byla czynna stacja kolejowa, bo plan jest taki, ze dojade pociagiem najblizej jak sie da, a reszte przejade rowerkiem. Macie cos sprawdzonego ? A moze juz kiedys tez mieliscie taki pomysl ? Poki co wybralem Miedzywodzie. Jak sie na to zapatrujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geodan Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 No owszem mieliśmy coś takiego , osobiście polecam Ci bardzo małą miejscowość Łukęcin . Ludzi mało nawet w szczycie sezonu , plaże jak na Polskie warunki szerokie i czyste . A jak zechcesz pokręcić się między ludzmi do masz 5 km do Dziwnówka , 8 km do Dziwnowa jadąc na zachód , albo też kierując się na wschód niewiele więcej do Rewala albo Trzęsacza . Polecam Ci też wycieczkę do Albeku ( to już oczywiście w Niemczech ) bardzo fajne klimatyczne miasteczko . Nie wiem tylko jak z dojazdem koleją bo My mieliśmy tam auta . Pozdrawiam geodan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Międzywodzie to lepsza opcja niż w/w Łukęcin (Do pkp masz z 18km.). Dlaczego lepsze? Na wschód z międzywodzia lasami i małymi miejskimi uliczkami praktycznie możesz jechać przez m,in. Łukęcin aż do Pogorzelicy. Natomiast będziesz miał dość blisko do Wolińskiego Parku Narodowego, który znajduje się kawałek na zachód od Międzywodzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geodan Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Może Międzywodzie nie jest złą propozycją , ale jak ktoś lubi spokój wieczorami i prawie puste plaże to niech wybiera Łukęcin . Ceny też wydają sie być korzystniejsze w porównaniu z większymi miejscowościami ( chociaż przyznaje że ostatnio byłem tam trzy lata temu ) Pozdrawiam geoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Z drugiej strony motoryzacja rozleniwia ludzi i jeśli nie da się podjechać autem bardzo blisko jakiegoś odcinka wybrzeża, to wolą tłoczyć się na centralnych plażach miejscowości letniskowych. To daje spore fory posiadaczom rowerów, bo pozwala bez problemu znaleźć mało zatłoczone skrawki wybrzeża. Już nawet nie mówię o takich miejscach, jak. np. Słowiński PN, gdzie ma się do dyspozycji w środku sezonu kilkanaście kilometrów bezludnej plaży :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geodan Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Obawiam się tylko żebyśmy nie popadli w dyskusje typu " wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi " . Kolega zakładający temat pytał o polecane przez nas miejscowości , a wiadomo co człowiek to i gust inny . Ja z zasady wybieram jako bazy noclegowe miejscowości małe takie w których po tygodniu wszyscy Cię co prawda nie znają po imieniu ale przynajmniej odpowiadają na dzień dobry . Dlatego dla Mnie np nad Bałtykiem Łukęcin , a nie daj Boże nie Międzyzdroje , a w Bieszczadach Wołkowyje a nie Cisna czy Polańczyk . Pozdrawiam geodan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil31 Napisano 6 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 W zeszłym roku byłem niedaleko Łeby w miejscowości Sasin, cisza spokój blisko do morza pojechałem n próbę i nie zawiodłem się w tym roku też się tam wybieram http://sasinodominik.pl/ nie ma takiego tłoku jak w co niektórych miejscowościach nadmorskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 6 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Polecam Wisełkę, niedaleko Międzyzdrojów. Ludzi na trasie bardzo mało, niebieski szlak można uznać za górski. Stacja jakieś 4-5km od miejsca pobytu. Dużo poniemieckiego dziedzictwa zostało, trasy wspaniałe, morze, lasy, bunkry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jeżeli chcesz poczuć takie klimaty to polecam Rowy lub Ustkę. Jest tam kilka fajnych szlaków i nawet jakaś górka do zdobycia (Rowokół). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Byłem w tym roku na Rowokole, można pokombinować i wyszukać zjazdy jak w górach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A po sforsowaniu wzniesienia: "szumią świerki na gór szczycie" :-) http://imageshack.us/photo/my-images/213/rowokol.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 7 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jeżeli wakacje nad morzem z rowerem - polecam Swinoujście. Ludzi może więcej niż w małych miejscowosciach.......ale po niemieckiej stronie raj rowerowy. Scieżka z Ahlbecku na południe wyspy - rewelacja dla fana górek. Scieżka wadłuż wybrzeża - podobnie,takie klify mozna znależć tylko w jednym miejcsu na wchód od Międzyzdrojów. Można zobaczyć ciekawostki : toaletę przy sciezce rowerowej,znaki nakazujące zejscie z roweru na stromych zjazdach itd. Samo miasto przyjazne rowerzystom,kilka sklepów z brzanży,jest nawet sezonowy serwis przy promenadzie. Wzdłuż wybrzeża linia kolejowa - nie ma problemów z przewożeniem roweru (chociaż ceny biletów okazyjne nie są) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 W ubiegłym roku byłem w Dziwnówku. Spokojnie, ludzi nie za dużo, blisko na wyspę Wolin a tam jest gdzie pojeździć. Można też pojechać na germańskie ziemie do Parku Natury na wyspie Uznam. Polecam wybrać się na początku sierpnia kiedy to zaczyna się festiwal Słowian i Wikingów w Wolinie. Fajna zabawa, ludzi od groma więc lepiej z rowerem po wiosce nie chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apaula Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Polecam Wisełkę, niedaleko Międzyzdrojów. Ludzi na trasie bardzo mało, niebieski szlak można uznać za górski. Stacja jakieś 4-5km od miejsca pobytu. Dużo poniemieckiego dziedzictwa zostało, trasy wspaniałe, morze, lasy, bunkry. Zdecydowanie tak Jeszcze bym dodała, że dużo ładnych mało znanych jezior na w okolicach Wisełki na Wolinie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KingaJanosz Napisano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Byłam podczas wakacji w Chłapowie(obok Władysławowa) i zebrałam miłe wspomnienia. Dwa tygodnie na kempingu „Lazurowe” w sympatycznej atmosferze + smaczne jedzenie w restauracji na miejscu i ten bezcenny widok na Morze Bałtyckie. Dodam, że w morzu mozna dużo pływac co wiadomo ale takze w pobliżu jest basen w Osrodku Przygotowan Olimpijskich oraz sciezki rowerowe prowadzace przez caly Polwysep Helski. Pojezdzila na rowerze aż miło... Sciezki prowadzace przy zatoce puckiej przez nadmorskie miasteczka i to powietrze... Sprawdzcie sami , pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.