Skocz do zawartości

[1000-1500zł] nowy do lasu, wygodny

Avrukk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym się spytać który rower z rocznika 2012 ma najbardziej turystyczną pozycję? Z pleckami słabo i nie chcę jechać pochylony, tylko wyprostowany jak najbardziej się da. Od razu dodam, że trekkingi mnie nie interesują ;)

Co moglibyście mi polecić w tej cenie?

Napisano

Ja mam ten sam problem i wczoraj właśnie byłem poprzymierzać się do ram poszczególnych rowerów. Zdecydowanie najwygodniejszy jest Giant Revel, siedzi się jak na kanapie :)

Kross również chwali się na swojej stronie, że tegoroczna seria Hexagon X dostała nową geometrię zaprojektowaną pod rekreacyjny styl jazdy. Patrząc na geometrię chyba jest to prawda, bo rama dośc podobna do Gianta.

Problemem może być z kwotą, którą zamierzasz przeznaczyć na zakup. Jeżeli 1500 zł to nieprzekraczalna kwota, to nie dostaniesz za tyle ani Gianta ani Krossa z tarczami hamulcowymi, a jeżeli zamierzasz jeździć głownie po lesie, to takowe mogłyby się przydać.

Tutaj najtańszy Giant Revel wyposażony w tarcze za 1699 zł

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.3.disc/9167/49306/

Tutaj analogicznie najtańszy Kross za 1599 zł

http://www.kross.pl/pl/2012/mtb/hexagon-x6

Jeżeli chodzi o jakość komponentów w tych rowerach, to tutaj musiałby się wypowiedzieć kto inny, bo ja nie jestem ekspertem, ale na zdrowy rozum przy takiej cenie nie mogą być one najwyższej klasy. Z tym, że jeśli rower traktujesz bardziej rekreacyjnie i weekendowo, to myślę że możesz nie potrzebować lepszych.

Napisano

Mam 178cm więc myślę, że dobra będzie 18 lub 19.

Starsze modele raczej odpadają, bo nie chcę kupować przez neta i nie spodziewam się już rocznika 2011 w zwykłym sklepie ;).

Co do tarczówek to myślę, że do zbędny bajer na proste, ubite, równe leśne ścieżki.

Muszę przyznać, że ten Giant wygląda całkiem ciekawie. To na pewno będzie najwygodniejszy rower?

Są jakieś modele Meridy lub Authora na których będzie jakaś wygodna pozycja? (Przed wyruszeniem na żer warto się zaopatrzyć w wiedzę :))

No i byłby ktoś w stanie powiedzieć jak się prezentuje tutaj kwestia osprzętu w poszczególnych rowerach? Bo to pewnie też ważne.

Napisano

Mam 178cm więc myślę, że dobra będzie 18 lub 19.

Starsze modele raczej odpadają, bo nie chcę kupować przez neta i nie spodziewam się już rocznika 2011 w zwykłym sklepie ;).

Co do tarczówek to myślę, że do zbędny bajer na proste, ubite, równe leśne ścieżki.

Muszę przyznać, że ten Giant wygląda całkiem ciekawie. To na pewno będzie najwygodniejszy rower?

Są jakieś modele Meridy lub Authora na których będzie jakaś wygodna pozycja? (Przed wyruszeniem na żer warto się zaopatrzyć w wiedzę :))

No i byłby ktoś w stanie powiedzieć jak się prezentuje tutaj kwestia osprzętu w poszczególnych rowerach? Bo to pewnie też ważne.

Czy na pewno wygodne, to nikt za Ciebie nie oceni, po prostu musisz się pofatygować do sklepu i przymierzyć. Tak jak mówię, dla mnie wygodna rekreacyjna rama to był priorytet i po przymiarce zakochałem się w tym Giancie (tzn. nie konkretnie w tym, bo w wyższym modelu Revel 2 Disc, ale to nieistotne, bo wszystkie Revele mają takie same ramy). Nie wyobrażam sobie, że komukolwiek mogłoby być na nim niewygodnie, ale każdy ma indywidualne proporcje ciała i przed komputerem się takiej kwestii nie rozstrzygnie.

Napisano

Czy na pewno wygodne, to nikt za Ciebie nie oceni, po prostu musisz się pofatygować do sklepu i przymierzyć. Tak jak mówię, dla mnie wygodna rekreacyjna rama to był priorytet i po przymiarce zakochałem się w tym Giancie (tzn. nie konkretnie w tym, bo w wyższym modelu Revel 2 Disc, ale to nieistotne, bo wszystkie Revele mają takie same ramy). Nie wyobrażam sobie, że komukolwiek mogłoby być na nim niewygodnie, ale każdy ma indywidualne proporcje ciała i przed komputerem się takiej kwestii nie rozstrzygnie.

Oczywiście, że pójście do sklepu będzie najlepsze, ale zanim to uczynię to chciałbym się trochę rozeznać ;). Chodzi po prostu o to na które modele powinienem patrzeć, a na które nie. Na geometrii się zupełnie nie znam, więc liczę, że ktoś mi coś poopowiada o roweruch. Tylko tyle ;)

Napisano
Na geometrii się zupełnie nie znam, więc liczę, że ktoś mi coś poopowiada o roweruch.

Wygodnie się jeżdzi na rowerach krosowych(regulowany mostek).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...