Skocz do zawartości

[Ostrów Wlkp/Kalisz] chętni na wspólne wypady

A7x

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zabrać całego, pełnoprawnego grilla i węgiel??? :D haha, to już by była wyższa szkoła jazdy :D

Napisano

Full wypas, to można kiedyś zrobić u kogoś na działce, a w Antoninie myślę, że sobie poradzimy.

Być może zadzwonię do Lido i zapytam o to ognisko, ale docelowo nastawiamy się na grilla.

Najbardziej martwi mnie ta pogoda :icon_confused:

Napisano

Kamienny grill ewentualnie mogę pożyczyć swojego z obi pożyczyć ale to na przyczepke ;)

1 keczup, 1 musztarda, chleby(ew bułki, kto, co woli), jakieś napoje

Ketchup,musztarda ja mogę załatwić. Bułki niech lepiej każdy weźmie że sobą bo okaże się że ten nie lubi bułek tamten nie lubi chleba i tak dalej.

14 stopni i lekkie zachmurzenie

PRzecież to jest ciepło ;)

Takie grille sąw tesco http://www.hiperprom...wy-6206702.html

hmm w rowerku skróciłem łańcuch i wyregulowałem tylną przerzutkę no i działa lepiej ;) łańcuch był za długi o 6 ogniw O_o

Teraz jeszcze korba do wymiany ;) Polecacie jakąś do 40zł ? Ewentualnie ma ktoś na sprzedaż używaną ?

Napisano

CIepło, to było.

Teraz jest chłodno, siedzenie przy 14 stopniach nad wodą do przyjemnych nie należy, tym bardziej, jak będzie wiatr w twarz (a nad wodą bezwietrznie zapewne nie będzie).

Odczuwalna w takim wypadku jest gdzieś 9/10 stopni max.

Co do grilla- stara gazetka, ale można zobaczyć w tego typu sklepach. W obi przy galerii pewnie będzie.

O 6 ogniw ?

To Ty masz do wymiany obie zębatki+ nowy łańcuch, bo to Ci musiało przeskakiwać co chwilę :P

Napisano
O 6 ogniw ?

Tak . W sumie rower kupiłem od znajomego że szkoły więc to jego pytaj jakim cudem tego nie zauważył...

bo to Ci musiało przeskakiwać co chwilę

Przeskakiwało przy mocniejszym depnięciu ;)

Jak ustawiłem z tyłu na najmniejszą zębatkę i z przodu na środek to się fajnie bujał ;)

Napisano
O 6 ogniw ?

Tak . W sumie rower kupiłem od znajomego że szkoły więc to jego pytaj jakim cudem tego nie zauważył...

bo to Ci musiało przeskakiwać co chwilę

Przeskakiwało przy mocniejszym depnięciu ;)

Jak ustawiłem z tyłu na najmniejszą zębatkę i z przodu na środek to się fajnie bujał ;)

do wymiany obie zębatk

Tył jest w porządku

Shimano MF TZ06 a przód to chyba no name więc i tak wymienię

;)

hmm Mam pytanie odnośnie hamulców ;) Jakie kupić do 50zł ? Chińskie tarczowe czy V brake http://www.bikeserwis.pl/270,hamulce-deone-komplec-na-rower-v-brake-deone-zestaw-srebrny.html lub http://www.bikeserwis.pl/306,shimano-hamulce-v-brake-br-m422-przod-czarne.html

Napisano

W takich kwotach tarczowych nawet nie szukaj, bo to będzie straszny bardziew.

W sumie lepiej się zastnów, czy nie lepiej przejść się na targ na Witosa i nie kupić "nowej" używki.

Czasami trafiają się tam w miarę fajne rowery z aluminiową ramą w cenie około 300 zł i wtedy można coś tam wymienić, żeby to miało ręce i nogi.

Ale idź koniecznie z kimś, kto się zna na osprzęcie i oceni, czy warto...

Twój obecny rower nie ma przyszłości, bo wydaje mi się, że masz za małą ramę- przy szybszej jeździe strasznie się na nim bujasz, a jeśli faktycznie to jest przyczyną, to inwestować się nie opłaca.

Napisano
przy szybszej jeździe strasznie się na nim bujasz, a jeśli faktycznie to jest przyczyną, to inwestować się nie opłaca.

Hmm to raczej złe przyzwyczajenie ;) Kupię sztyce zoom 40cm bo obecna za krótka i któryś z wyżej podanych hamulców tylko który ?

http://www.bikeserwis.pl/270,hamulce-deone-komplec-na-rower-v-brake-deone-zestaw-srebrny.html

http://www.bikeserwis.pl/306,shimano-hamulce-v-brake-br-m422-przod-czarne.html

Napisano

To ja napiszę WPROST co myślę o tym wszystkim. Bez owijania w bawełnę.

1 - Grill z Tesco - głupi pomysł. Jaki by nie był, grill nawet metalowy za takie pieniądze to zwyczajna strata pieniędzy. Poza tym jeden taki grill nam nie wystarczy - taki jak z podanego wyżej linka. Co do metalowego (po cenie), to mówię tak, ponieważ kiedyś byłem świadkiem takiego zdarzenia: sypiemy węgiel, rozpalamy, kładziemy kiełbaski. Po 20 minutach grill przepala się na wylot :laugh:. Chyba, że ktoś lubi w połowie surowe kiełbaski prosto z ziemi.

2 - Kamienny grill to raczej był udany żart któregoś z kolegów na forum. Zapewne nikt nie myślał o tym poważnie, bo taka wizja jest zwyczajnie śmieszna.

3 - Może lepiej zadzwonić do właściciela tego terenu i zapytać się czy nie mógłby nam udostępnić grilla na godzinę czy dwie? Już nawet bardziej opłaca się zrobić jakąś skromną zrzutkę niż targać to wszystko na plecach. Kasy wydalibyśmy nawet mniej, a niczego nie musielibyśmy wozić ze sobą.

4 - 6 ogniw? :icon_confused: Szczerze to na Twoim miejscu w ten rower nie wkładałbym już nic, jeśli chodzi o pieniądze. Co innego coś dokręcić, nasmarować albo ustawić... Ale nie pakowałbym na pewno kasy. Wydasz kilkadziesiąt/kilkaset złotych i stwierdzisz, że i tak jest do bani. Jak nie teraz to za rok, ale stwierdzisz tak - jestem tego pewien. Bilet do Kalisza kosztuje 3zł. Na giełdzie często można trafić coś fajnego - taniego.

5 - Hamulce... To co podałeś w linkach to za mało. Musiałbyś wymienić od razu klamki na jakieś lepsze, bo domyślam się, że średnio Ci to działa. Na tarczówki nawet nie patrz, bo to w tej cenie nie będzie W OGÓLE hamować. Więcej kłopotu niż pożytku. Gwarantuję Ci to.

6 - 14 stopni ciepła nad wodą to faktycznie trochę mało. Do tego gdyby słońce było za chmurami, to odczuwalna temperatura będzie jeszcze o wiele niższa (zwłaszcza nad wodą jak już wspomniał kolega Tomasz).

7 - Nie kupuj żadnej korby, hamulców, ani opon... Żadnych klamek, sztycy itd.. Zamiast tracić całą kasę lepiej kup cały rower na giełdzie. Z kimś kto potrafi ocenić stan zużycia napędu, oraz jakość części z których zmontowany jest rower. Przemyśl to.

Napisano

sda

2 - Kamienny grill to raczej był udany żart któregoś z kolegów na forum. Zapewne nikt nie myślał o tym poważnie, bo taka wizja jest zwyczajnie śmieszna.

Wiem ;)

Jak nie teraz to za rok, ale stwierdzisz tak - jestem tego pewien.

na pewno kiedyś tak będzie.

Musiałbyś wymienić od razu klamki na jakieś lepsze

Mam te deone co wyglądają jak fr5 i ich nie zmienię ;)

Nie kupuj żadnej korby, hamulców, ani opon... Żadnych klamek, sztycy itd.. Zamiast tracić całą kasę lepiej kup cały rower na giełdzie. Z kimś kto potrafi ocenić stan zużycia napędu, oraz jakość części z których zmontowany jest rower. Przemyśl to.

na razie zbieram ;) 100zł mi raczej nie starczy

hmm mam w domu 3 ramy rowerowe ;) Jedna od treka 830 może by na niej coś złożyć ? Mam w niej korbe przerzutki itp , może bym przełożył to co już mam ?

A może ktoś by się zaoferował to przełożyć za przysłowiowe 3 kubusie czy co tam lubicie ?

Rama taka jak ta tylko inne malowanie

Trek_830a.jpg

Napisano

Nie wiem jakie masz klamki, nie wziąłem szklanej kuli :teehee:.

Zawsze można spróbować coś złożyć na tej ramie. Sam mam w piwnicy 2 sztywniaki i póki co się nie rozkładają, chociaż stopień zużycia napędu już się daje odczuć ;). Rower musisz kupić/złożyć pod siebie. Musi Ci odpowiadać geometria, rozmiar ramy itd...

Napisano

Ta rama od treka i odpowiadała jak na niej jeździłem ;)

Rozmiar ramy tej treka do 21' więc powinna być ok ;)

Klamki mam takie ;)

http://bikeserwis.pl...g!-srebrne.html

W skrócie musiał bym do tamtej ramy przełożyć :

Koła - umiem

Klamki i manetki - umiem

Zamocować tylną przerzutkę w odpowiedniej pozycji - Nie umiem chyba ;)

Nowe linki ;)

Zamocować hamulce

Coś jeszcze prócz napędu którego posiadam jest w rowerze ? BO na razie nie mam do tego głowy ;)

Zapiąć łańcuch itp

Na coś mam uważać przy montowaniu roweru na tej ramie treka ? Przełożę koła , tylne przerzutki , hamulce, klamki,manetki,pedały bo te co mam są do spd ,siodełko i nowe linki ;) coś jeszcze ?

Napisano

Michał pamiętaj również o kasku :thumbsup:

Jeśli chodzi o tanie tarczówki to największym problemem są praktycznie zerowe szanse dostania klocków hamulcowych. Dlatego też jak się zużywa klocki, to równoczeńsnie musisz zmienić cały hamulec...

Mnie na 90% w przyszłym tygodniu nie będzie :sweat:

Napisano
Michał pamiętaj również o kasku

a zasponsorujesz ? :D

Jeśli chodzi o tanie tarczówki to największym problemem są praktycznie zerowe szanse dostania klocków hamulcowych. Dlatego też jak się zużywa klocki, to równoczeńsnie musisz zmienić cały hamulec...

Dlatego już kupiłem v brake DeOne na ulicy Kaliskiej ;)

Napisano

A ja zawsze myślałem, że to facet kupuje dziewczynie...

Mi już jest głupio jak idę z kumpelą na pizze, lody itp a ona mi wkłada do kieszeni kasę za swoją porcje :icon_confused:

Napisano

Kasę brać od dziewczyny? :teehee: Toż to rozbój w biały dzień.

Mateusz uprzedziłeś mojego posta. Dodam tylko, że odpisywałem Michałowi :) Co by się nie narażać ;)

Mnie też czasem dziewczyna wciska pieniądze do kieszeni, ale jakoś mnie to nie odpowiada. Dziwnie się później czuję. Za dziewczyny się płaci i tyle :teehee: takie życie.

Napisano

Dawid no i teraz się wydało. Dziewczyny będą wiedziały z kim mają się umawiać, jak będą głodne :laugh: :laugh:

Napisano
Mnie też czasem dziewczyna wciska pieniądze do kieszeni, ale jakoś mnie to nie odpowiada.

hm ja też ;). a tak pół żartem to idź na galerianki :laugh: .

Haha, ale bogaty to ja nie jestem . Zresztą w takim wypadku lepiej płacić tylko za jedną

Masz jakieś doświadczenie w tym ? Czyżbyś zapraszał cały żenśki akademik ? :D

Napisano

Jasinski - za takie teksty to ofiary ciągnie się za samochodem do samego Kalisza. Przemyśl co napisałeś.

Napisano

Ojj Panowie, Panowie :P

Dawid, jak tam się ma Twój mostek ?

Poskładałeś już to, czy nie, bo ja już się zgubiłem :)

Gdyby nie samochód i potrzeba zakupu letnich opon, to bym się szarpnął na SPD i dobre buty, a tak... :P

Eh te skarbonki :bye2:

Czyli widzę, że Antonin jest dobrą opcją.

Dzisiaj jeszcze się okazało, że Marek ma fajny przenośny grill wielkości średniego plecaka (bardziej nawet w kierunku małego), więc mamy fajną alternatywę do tych tacek.

Będzie to opcja awaryjna, jeśli ognisko się nie uda- bo trzeba brać też pod uwagę problem z drewnem (no chyba, że ktoś siekierę ze sobą weźmie :woot: ), a nie wiadomo ile sobie życzą za drewno.

Co z damską częścią Naszej grupy ? Bo zrobiło się tutaj strasznie cicho :teehee:

PS. Poznań daleko w tyle- a podobno to takie duże miasto :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...