Skocz do zawartości

[kierownica] dziwne trzaski

maltan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja już tak robiłem, smaru na pewno łyżką nie nakładałem... Kierownica obróciła mi się na zjeździe o jakieś 90* więc wolę już nie ryzykowac.

Tak sama z siebie? Rozumiem po uderzeniu, bo sam czegoś takiego doznałem, ale żeby kierownica obróciła się sama z siebie, śruby musiały się poluzować, odrobina smaru tego nie spowoduje.

Napisano

Ludzie dobrze Ci radzą: rozbierz wszystko po kolei i sprawdzaj czy dźwięki ustana. Jeżeli nie to postaraj się odtworzyć sekwencje, która powoduje trzaski. Gdyby problem został to reklamuj rower bo bywa, że to połączenie rury sterowej i korony widelca daje takie efekty i wtedy trzeba wymienić widelec na inny bądź wymienić rurę sterową.

Nie olewaj problemu.

Napisano

A się Panowie rozpisaliście.....i dobrze :) Jednak zwycięzcą w tym przypadku okazał się ....kubek20 !! :D Jegos sugestia co do dokręcenia śrub okazała się strzałem w dziesiątkę :002: Okazało się, że dwie śruby mocujące kierownicę do mostka były nie dokręcone, co powodowało dziwne trzaski przy skręcaniu. Po ich "dociągnięciu" problem zniknął "jak ręką odjął" :) Jeszcze raz wielkie dzięki kubek :)

Tak czy owak dziękuję również pozostałym Forumowiczom za ich cenne podpowiedzi.

Można zamknąc temat.

Napisano

Powiedziałbym że raczej Ty przegranym. ;) Prosisz na forum o pomoc a nawet nie sprawdziłeś czy masz dokręcone śruby? Rozumiem podniecenie nowym rowerem ale bez przesady. Zanim założysz temat o większych oporach jazdy... sprawdź czy masz powietrze w oponach. ;)

Napisano

Ty kadargo, czy jak Ci tam, jak masz problem do idź do lekarza.....albo może przesmaruj sobie tryby skoro jesteś takim fanatykiem wszelkiego rodzaju smarów :D :D :D nie Ty jesteś tutaj od takich uwag :]

Napisano

Zgadzam się z kolega kadargo. Rozumiem, że forum jest po to żeby rozwiązywać problemy, ale w tym przypadku to nie był problem, a czyste lenistwo...

Napisano

Oczywiście MOlszo odrazu wpadłbyś na taki pomysł i nie zakładałbyś posta...Po fakcie wszyscy mądrzy....Problem rozwiązany. Temat uważam za zamknięty.

Napisano

Oczywiście, że tak ponieważ jeżeli coś trzeszczy w rowerze to pierwsze co sprawdzam dokręcenie śrub, lub jeżeli jest coś zasyfione to oczyszczam element i sprawdzam czy pomogło, jest to standardowa procedura jak dla mnie. Jednak widzę, że nie wszyscy tak mają :)

• Mod Team
Napisano

Sądzę że to forum jest również dla użytkowników takich którym rower służy tylko do jeżdżenia a nie zgłębiania jego tajników. Nie każdy jest fanem majsterkowania więc nie rozpalajmy stosu w takim przypadku. Mniej emocji więcej zrozumienia i dobrej woli.

Napisano

Dyskusja nt. problemu, który nota bene jest już rozwiązany, zeszła na drugi, żenujący plan....każdy ma prawo się pomylić, nie domyśleć...Ale jak widać MOlszo jest nieomylny.

Tak jak napisał michuuu po to jest to forum, żeby każdy rowerzysta mógł się poradzić w każdej sprawie. Dla niektórych pewne kwestie moga wydawać siębanalne. No cóż, nie wszyscy jesteśmy mechanikami, śpimy z rowerami, etc.

Jako założyciel tego posta proponuję nie wypowiadać się na nim na tematy inne niż związane z problemem, a docinki w stylu kadargo zachować dla siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...