Skocz do zawartości

[Hamulce] Jakie wybrać Avid, Formula ?

Bonk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do kupna hebli do roweru Enduro. Zainteresowałem się kilkoma pozycjami mianowicie Avid Elixir 7, Elixir 9, Formula R1 jakie jest wasze zdanie na temat wymienionych hebli i jakie są argumenty za i przeciw ? :)

Formule są specyficzne i trzeba je lubić.

Elixiry notorycznie się psują i mają średnią jakość wykonania. Elixiry 7 i 9 są trochę lepsze, ale jak zwykle potrzeba czasu, żeby ocenić ich awaryjność.

Nowe shimano są super, pod warunkiem, że nie będziesz ich używać w temp. poniżej 0*.

Elixiry, jak i ogólnie avidy z ostatnich roczników to qupka do kwadratu. Numero uno na serwisie, z rzeczami banalnymi ale jednak wyskakującymi, nawet w praktycznie nowych hamulcach.

Z formuli przy enduro można pomyśleć o mega/one, które mają opinię siekier. Nie wiem czym jest twoje "enduro" ale wg mnie r1 też się nadadzą, przy dużych tarczach. Jak na taki lajtowy hebel są bardzo mocne, moje sztuki bardzo bezawaryjne.

Też spotkałem się z opiniami że Elixiry są bardzo awaryjne lecz jeszcze nikt się nie wypowiadał na temat tych nowych Elixirów, co do Fomuly to wiadomo że jakie by to nie były to dadzą radę ale wolę się zabezpieczyć i założyć coś porządnego jak R1 a jak nie da rady R1 to RX :) rozmiar tarcz z przodu 203mm z tyłu 180 myślę że wystarczy.

• Mod Team

Abstrahując od tematu troszeczkę. Sam mam Elixira 5 od roku. Powiedzcie mi o awaryjności tych hamulców, bo może mnie to jeszcze nie spotkało, ale spotka już niebawem. Wtedy trzeba będzie pomyśleć o jakichś nowych. Druga opcja jest też taka, że trafiłem na jeden z lepszych egzemplarzy, który się po prostu nie psuje i przeczy wszelkim regułom :D Choć w to ostatnie średnio wierzę. W tej chwili jedyny problem jest taki, że klamka lubi sobie "wyskoczyć"

Serwisowałem dwa dni temu elixiry 3. Hamulec w rowerze z zeszłego roku, rower eksploatowany od mniej więcej pół roku. W obu hamulcach zawieszał się wewnętrzny tłoczek, próba jego wepchnięcia na miejsce graniczyła z cudem. Po wyczyszczeniu i przesmarowaniu tłoczków hamulec znowu był ok.

Być może faktycznie masz szczęscie, może trafiłeś na dobry zlepek części :) A może twoje czekają, na odpowiedni moment...

U mnie na serwisie podobne problemy z tłoczkami i tak jak kolega wyzej pisał trzeba rozebrać i wyczyścić wszystko , było tez kilka przypadków zawieszenia się klamki (nie odbijała tak jak należy i zwalniała przy górze) i ze dwa dziwne zapowietrzenia układu, w którym tak naprawdę tego powietrza nie było?!

• 2 tygodnie później...
Druga opcja jest też taka, że trafiłem na jeden z lepszych egzemplarzy, który się po prostu nie psuje i przeczy wszelkim regułom :D

Tez mam elixiry 5 od 8 miesiecy i jak na razie bez usterek, na mrozie i w blocie calkiem niezle sobie radza. Jednak modulacja slaba i mogly by byc lzejsze, wiec w kolejnym rowerze mysle o jakis innych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...