Skocz do zawartości

[manetka] Jak z prawej XT i SAINT zrobić XTR - aktualizacja!

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

rybciasum - możesz bez żadnych przeróbek zrzucać o 2 biegi? A może piszesz o wrzucaniu? Aż trudno uwierzyć, żeby manetki z najniższej półki obsługiwały tą funkcję, a Deore, SLX i Saint nie.

Napisano

Oczywiście, że się nie da, próbowałem już to wytłumaczyć PopaY'owi, ale że się zrobił przydługi offtop to zostało usunięte :icon_wink:

Albo mają odwrotne sprężyny, albo nazywają zrzucaniem obsługę dźwigni ciągnącej linkę :icon_wink:

Moje alivio mogło zrzucać o 1 i ciągnąć linkę o 2 przełożenia.

Swoją drogą tyle czasu już wiem, że mogę usprawnić swoje XT, a jeszcze się za to nie zabrałem, mimo że chciałem jak tylko zobaczyłem na forum. Najwyraźniej nie brakuje mi tej funkcji. :teehee:

Napisano

To genialne!!!!! Działa. Zawsze brakowało mi tej funkcji. Wielkie dzięki za pomysł.

"Brawa" dla działu marketingu Shimano za ten wspaniały pomysł blokowania takich funkcjonalności. Trochę przypomina to blokowanie rdzeni w procesorach AMD, kupujesz 3-rdzeniowca, po małych przeróbkach software'owych masz już 6 rdzeni. Tak to już jest z marketingiem.

Napisano

Marketing jak marketing, ale chodzi głównie o to, że taniej jest wyprodukować coś na jednej taśmie produkcyjnej i poblokować funkcje niż stawiać dwie taśmy.

A z tymi procesorami jest chyba tak (ale pewny nie jestem), że w jednej partii robione są np. 2 i 4 rdzeniowe i te ze środka płyty mają lepszą jakość niż te na brzegach i to w tych gorszych blokuje się dwa rdzenie bo mogłyby nie działać poprawnie, ale dla bezpieczeństwa blokują w trochę większej ilości niż muszą - dlatego często da się odblokować te rdzenie lub dodatkowy catche, ale nie zawsze.

Napisano

Kurde mi ten patent nie zadziała ;/ Wstawiłem sobie diody ^^ żeby widzieć na jakiej przerzutce jadę w nocy ;P i trochę okablowanie miejsca zajęło, musiałbym to usunąć a to taki szpanerski bajer jest xD

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

ja dzisiaj dostałem XT i właśnie przed chwilą przeprowadziłem tuning i na sucho działa bardzo dobrze, drugi klik świetnie wyczuwalny i raczej minimalne szanse że się zrzuci przez przypadek o 2 przełożenia

• 4 tygodnie później...
Napisano

Shimano na 2012 wypuściło nowe ulepszone manetki XT 10 biegowe. W manetkach zaimplementowano funkcję multi-release czyli możliwość zrzucenia 2 biegów na raz.

Tu co nieco o hamulcach i manetkach :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak tylko przyszły manetki to przy okazji czyszczenia i smarowania(kupiłem używane) przeprowadziłem ten zabieg i nie żałuje, świetna funkcja, jak to Andrew pisał najbardziej przydaje się gdy zrzucamy 1-3-5 bo tam zmiana o jedną koronkę na kasecie jest mało odczuwalna, tak jak większość pisała, również świetnie można wyczuć moment zmiany o 1 czy o 2 biegi. Swoją drogą dziwne, że w manetkach saint nie ma takiej opcji(z tego co czytałem kilka postów wyżej).

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Zajęło mi to 19 minut, manetka pozostawała cały czas na kierownicy.Po tunningu wyskoczyłem na małą przejażdzkę, zupełnie inna jakość pracy.Serdeczne dzięki za wyczerpujące wskazówki.

• 5 tygodni później...
Napisano

hhmmm, dzięki Andrew za info, niebawem pobawię się swoją manetką choć znając moje antyzdolności manualne nie zdziwiłbym się jak mi się uda złamać pokrywkę lub wogóle roznieść w pył całą manetkę :D

...a teraz trochę OT: skąd brać dekielki, zaślepki do M770? Szukałem na allegro ale zima tam...

POZDRo:-ver

Napisano

Franio: zażyłeś mnie pytaniem, nie pamietam szczerze napisawszy, a sprawdzić będe mógł dopiero za tydzień;/ Dam znać! Dzięki;)

POZDRo-:ver

• 5 tygodni później...
Napisano

Tutorial wykonany na prośbę Andrew'a.

1. Oto i nasz pacjent. Prawa manetka Saint SL-M810.

20120130582.jpg

2. Oto i dolna pokrywa naszego pacjenta. Widzimy 5 śrub. Tak, dobrze zgadliście - trzeba je odkręcić.

20120130583.jpg

3. Po odkręceniu wszystkich śrub, przesuwamy dźwignię w taki sposób jakbyśmy chcieli wrzucić o 4 biegi.

20120130584.jpg

4. I w sposób widoczny poniżej zsuwamy dolną pokrywę.

20120130585.jpg

5. Pacjent bez dolnej pokrywy powinien wyglądać tak:

20120131587.jpg

6. A tak powinna wyglądać ściągnięta pokrywa:

20120131588.jpg

W tym momencie się zatrzymajmy. Na pierwszym zdjęciu poniżej widzimy dźwignie w "jałowej" fazie skoku (nie wciśniętą), na drugim zdjęciu po 1 "kliku", a na trzecim po 2 "kliku".

20120131589.jpg

20120131590.jpg

20120131591.jpg

Manetka bez dolnej pokrywy uzyskała zdolność zrzucania o 2 biegi :).

Wracamy do tutoriala.

7. W odczepionej klapie, powinniśmy widzieć coś takiego:

20120131592.jpg

8. Bierzemy teraz do ręki narzędzie zalecane przez Shimano, spełniające wszelkie unijne i amerykańskie normy, nazywane potocznie lutownica:

20120131593.jpg

9. Pozbywamy się tych dwóch ścianek widocznych w punkcie 6, a tych których nie ma na zdjęciu niżej:

20120131595.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

zastanawiasz się czasem nad tym, co czytasz, nie mówiąc już o pisaniu?

Sorry za taki ton, ale czasem zastanawiam się, czy nie powinniśmy wrócić do pisma obrazkowego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...